Ar kartupeļu nazi • IR.lv

Ar kartupeļu nazi

5
Skyforger šopavasar: (no kreisās) Alvis Bernāns (ģitāra), Pēteris Kvekovskis (ģitāra, balss) un Edgars Grabovskis (bass). Fotogrāfijā nav grupas ilggadējā bundzinieka Edgara Krūmiņa, kuram bija jābūt darbā.
Anda Burve-Rozīte

Pasaulē visvairāk koncertējošā latviešu grupa Skyforger svin 20 gadu jubileju, izdod jaunu albumu un pošas koncertam Rīgā

Latvijā spēlē metālu! Kā tas ir iespējams? Jā, panku un grandžu spēlē, bet metāls tomēr ir kaut kas tāls un slepens. Tas bija kā atklāt Plutonu un tad uzreiz uzzināt, ka Plutons ir arī blakus sētā. Un nemaz ne slikts. Īsts Plutons, – grāmatā Jelgava 94 vēsta rakstnieks Jānis Joņevs. Aprakstītie notikumi skar Latvija mūzikas vidi tieši vienu gadu, pirms smagā metāla vietējiem celmlaužiem: Huskvarn, Heaven Grey, Dzelzs vilks, Dies Irae pievienojās jauniņie – Skyforger. Garmataini divdesmitgadnieki, kuri 1995.gadā smagajā mūzikā iepūta Latvijas senvēstures dvašu, radot oriģinālus, patiesos notikumos balstītus tekstus.

Pagājuši 20 gadi. Aizvien tie paši: gariem matiem, bārdām, patriotiski noskaņoti. Tikai krietnu strēķīti vecāki. Tiekoties intervijā, grupas menedžeris Andis Mikainis cilā pastkaršu kaudzīti ar mūziķu foto uz tumši bangojošas jūras fona – stilizētos senlatviešu kostīmos četri vīri stingri raugās pretī. Jauniznākušajā albumā Senprūsija pirmo dziesmu Ei skīja, skīja viņi dobjā balsī skandina senprūšu valodā. Pārējās vienpadsmit – latviski. Par laikiem pirms 800 gadiem, kad izmirusī baltu tauta senprūši cīnījās pret Teitoņu ordeni. «1260.gadā pie Durbes tas viss sākās, no lietuviešiem ordeņbrāļi tur trūkties dabūja, kā nākas. Asiņaina gaisma aust, melni kraukļi nāvi krauc, kakla kungus gana ciest, viņu maz, mūsu daudz,» tie dziesmas Tagad vai nekad vārdi, ko grupas līderis Pēteris Kvetkovskis un Edgars Grabovskis divu ģitāru un bungu pavadībā harismātiski norēc. Internetā jau sarosījušies grupas fani – tādu ir ap 25 tūkstošiem Latvijā, kā arī citās valstīs. «Skaista! Greetings from Lietuva!» «Greetings from Poland!» «Burvīgs ievads šim gabalam! Kaimiņiem izsniegt ausu aizbāžņus, ja nepatīk, un uz pilnu skaļumu!» «Mjā, nav te nekāda kakaina pareizticīgo gaudu dziesma,» viņi rak-sta pie YouTube ievietotās dziesmas.

Pagānu metāla subkultūrā ir normāli bārstīties rupjībām gan no skatuves, gan fanu vidū, pa vidu lieliem klunkšķiem patērējot alu. Tomēr ir nianses, ar ko Skyforger atšķiras no brāļiem pasaulē: mūsu puiši nedzied par vikingiem, bet rokas viduslaiku hronikās, meklēdami tur baltu saknes. Un vēl – uz skatuves viņi nelamājas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu