Pateicas barikāžu dalībniekiem un noliek ziedus kapos • IR.lv

Pateicas barikāžu dalībniekiem un noliek ziedus kapos

37
Barikāžu dalībnieka apbalvojumi. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Vērmanes dārzā 1.maija sociālistu mītiņā sanākuši ap 100 dalībnieku

Šodien, 1.maijā, apritējusi Satversmes sapulces sasaukšanas 95.gadadiena, kam par godu nolikti ziedi II Meža kapos. Saeimā pasniegti pateicības raksti Latvijas neatkarības aizstāvjiem 1991.gadā, un sociālisti sanākuši Darba svētku mītiņā Vērmanes dārzā, vēsta aģentūra LETA.

Lai pateiktos par piedalīšanos Latvijas neatkarības aizstāvēšanā 1991.gada janvārī un augustā, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) Saeimas namā pasniedza pateicības rakstus 118 barikāžu dalībniekiem. Šī tradīcija aizsākta 2013.gada 21.augustā – dienā, kurā pirms 22 gadiem noslēdzās Latvijas “de facto” neatkarības atjaunošana.

Vairāk nekā 30 000 barikāžu dalībnieku jau ir apbalvoti ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi, taču, ņemot vērā aizvien lielo cilvēku interesi godināt un izteikt pateicību par paveikto barikāžu laikā, Barikāžu piemiņas zīmes valde nolēma iedibināt pateicības rakstu.

Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš un Ministru prezidente Laimdota Straujuma (”Vienotība”) nolika ziedus Rīgas Otrajos Meža kapos par godu Satversmes sapulces sasaukšanas gadadienai. Satversmes sapulci ievēlēja 1920.gada 17.-18.aprīlī vispārējās vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās. Vēlēšanās varēja piedalīties visi valsts pilsoņi no 21 gada vecuma.

Uz pirmo sapulci Satversmes sapulce sanāca 1920.gada 1.maijā, un par tās priekšsēdētāju ievēlēja Jāni Čaksti, kurš vēlāk kļuva par Latvijas prezidentu. Starp Satversmes sapulces uzdevumiem bija valsts pamatlikuma jeb Satversmes pieņemšana, kas ilga gandrīz divus gadus. Satversmes sapulcē bija 21 pastāvīgā komisija. Notika 213 sēdes, pieņēma 205 likumus un 291 noteikumu ar likuma spēku. Satversmes sapulce darbību beidza reizē ar 1.Saeimas sanākšanu 1922.gada rudenī.

Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) ikgadējais mītiņš šoreiz norisinājās Vērmanes dārza estrādē, tajā pulcējās vairāk nekā 100 cilvēkus, novēroja aģentūra LETA. Interesentu lielākā daļa bija vecāka gadagājuma cilvēki, kuri klausās partijas pārstāvju runās uz skatuves un dziesmās. Mītiņā pulcējušies cilvēki ar plakātiem rokās, kuri vēsta: “Darba algu darbspējīgajiem, sociālo nodrošinājumu pārējiem!” “Strādnieki saņem grašus, valdošie tērē miljonus.” “Cīnies par labāku dzīvi!” “Nē pabalstiem un nabagu grašiem. Cienīgu algu nopelnīt pašiem” Kapitālisms ir bankrotējis!” un “Valdošie! Beidziet iznīcināt savu tautu!”.

Pasākumu arī LSP līderis Alfrēds Rubiks. LSP pārstāvji lasīja dzeju krievu un latviešu valodā par mūsdienu netikumību, homoseksuālu cilvēku parādēm un citām tēmām, kā arī par mūsdienu strādājošo problēmām. Partijas pārstāvji dalījās atmiņās par aizgājušiem laikiem. Tika dalīts LSP izdevums, kurā aicināts atcerēties solidaritāti, karikatūrā izsmieta Ministru prezidente Laimdota Straujuma, kā arī ievietota statistika par valsts iedzīvotāju un slimnīcu skaitu. Bija pieejama mītiņa atribūtika – baloni un sarkani karodziņi ar uzrakstu “1.maijs”.

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu