Štrombergs un Lakučs vēstulē Saeimai aizstāv «ātro kredītu» devējus • IR.lv

Štrombergs un Lakučs vēstulē Saeimai aizstāv «ātro kredītu» devējus

24
Foto: Lauris Aizupietis, F64

Lietpratēji rīcību vērtē kā neētisku, uzsverot – parlamentā izskatāmie grozījumi padarīs nozari atbildīgāku

Divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs un Latvijas BMX riteņbraukšanas izlases vecākais treneris Ivo Lakučs Saeimas frakcijām nosūtījuši vēstuli, kurā pauž satraukumu par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas ierobežos “ātro kredītu” devēju darbību, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Grozījumus Saeima ceturtdien skatīs otrajā lasījumā, tie paredz ierobežojumus un stingrākus kontroli nebanku kredītdevēju darbībai. Sportisti vēstulē norāda, ka grozījumi liks būtiskus šķēršļus nebanku kredītdevēju darbībai Latvijā. Viņi bažījas, ka līdz ar grozījumiem tiks grauta viņu sponsoru darbība un tas atsauksies uz sniegto atbalstu.

Pirms tam ātro kredītu uzņēmums ”4Finance”, kurā ir smscredit.lv un vivus.lv, izplatījis vēstuli, brīdinot par sponsorēšanas pārtraukšanu izglītībā, kultūrā un sportā, ja grozījumi tiks pieņemti. ”Ja tiks pieņemti tādi likuma grozījumi, kādi tie pašlaik Saeimā tiek virzīti, tad diemžēl mēs būsim spiesti pārskatīt savu atbalsta stratēģiju,” stāsta nebanku kredītu sniedzēja “4Finance” izpilddirektors Toms Jurjevs.

Viņš norādīja, ka Saeimā apriežamie grozījumi likumā konceptuāli mainīs nebanku kredītu nozari Latvijā un, visticamāk, uzņēmums vairs nevarēs atbalstīt lielu daļu no projektiem izglītībā, kultūrā un sportā. Uzzinot to, Štrombergs un Lakučs nosūtījuši ātro kreditētāju atbalsta vēstuli Saeimas frakcijām un komisijām.

”Mēs esam sezonas sākumā, viss ir izplānots, riteņbraukšanas federācijā mēs cenšamies to kārtību ieviest un rēķināmies ar zināmiem līdzekļiem, kādi mums ir, kādi nav. Saņemot vēstuli, bažas radās, kā to visu novedīsim līdz galam un kā būs turpmāk. Mēs jau zinām, kā ar sponsorēšanu ir un cik pretimnākoši un atbalstoši visi ir,” sacīja Ivo Lakučs.

Lakučam un Štrombergam neizprotams liekoties likumprojekts, ar kuru ”tiks grauta daudzu uzņēmumu darbība”, kas palīdzējuši sportam, tajā skaitā BMX riteņbraukšanas attīstībai, un jo īpaši jaunatnes sportam. Tā viņi raksta vēstulē deputātiem un jautā, kas kompensēs šī atbalsta zaudēšanu nākotnē.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) norāda, ka nav nekādas tiešas saistības starp sponsorēšanu un likumprojektu. Grozījumi likumā paredz noteikt kredīta atmaksas un parādsaistību procentu griestus, kas varētu mazināt naudas plūsmu komersantiem, kas pelna no kavējumiem un augstām procentu likmēm. ”Faktiski uz kā rēķina var komersanti atļauties sponsorēt – uz tiem cilvēkiem, kas nevar atļauties kredītus samaksāt,” skaidroja PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa, uzsverot – likuma grozījumi noteikt atbildīgu kreditēšanu.

”Grozījumi ir paredzēti, lai samazinātu kredīta dārdzību. Es domāju, ka visi, arī tajā skaitā sportisti, atzīs, ka kreditēšanai jābūt atbildīgai un nedrīkst būt situācijas, kad notiek iedzīvošanās uz patērētājiem, kas nevar samaksāt,” sacīja Vītoliņa.

Līdzīgu vērtējumu sniedz pētnieciskās žurnālistikas centra ”Re:Baltica” žurnāliste Inga Spriņģe, kura pētījusi ātro kredītu nozari un publicējusi par to rakstu žurnālā Ir.

”Viens faktors, kāpēc ātro kredītu nozare uztraukusies – tiks ierobežota tās darbība, līdz ar to tās peļņa,” skaidro Spriņģe, ”taču nekur netiek pateikts, ka viņiem ir nenormāli liela peļņa, un šie regulējumi samazinās šo peļņu. Tā būs nevis vairs nenormāli liela, bet vienkārši liela. Šeit nav runa par to, ko viņi saka, ka tie iznīks pilnībā, tās ir pilnīgas muļķības. Un otrs jautājums par šo vēstuli, ko sportisti uzrakstījuši. Man ir jautājums, vai šie cilvēki, šie konkrētie sportisti zina, kā šī nauda tiek nopelnīta.”

Spriņģe pauda, ka te ir runa par neētisku rīcību – ir sistēma, kurā naudu ir grūti atdot, jo ātro kredītu devēji prasa atdot summu vienā reizē. Tāpēc cilvēki kredītu atmaksu pagarina. ”Pagarinājumi ir tā būtiskā sastāvdaļa, no kā ātrie kredīti pelna. Līdz ar to cilvēki tiek iedzīti tādā kā parādu slazdā – viņiem visu laiku ir jāaizņemas vēl un vēl, un vēl, jo viņi nevar atdot visu summu uzreiz. To arī pierāda skaitļi, ka gandrīz 90 procenti no pagājušajā gadā Latvijā paņemtajiem kredītiem bija ar nosacījuma, ka jāatdod viss vienā reizē,” skaidro žurnāliste.

Banku augstskolas pētniecības daļas vadītājs Andris Nātriņš par sportistu atbalstu ātro kredītu uzņēmumiem ir pārsteigts. ”Man, pirmkārt, jau zināms izbrīns, ka cienījami sportisti no pateicīgiem atbalsta saņēmējiem kļūst kādā ziņā par ātro kredītu kompāniju mārketinga darbiniekiem,” komentē Nātriņš. Viņš gan nevaino komerciālās aktivitātēs tos, kas attīstījuši ātro kredītu biznesu, izmantojot brīvu nišu. Taču, viņaprāt, tā nav normāla alternatīva cilvēkiem, kuriem vajadzīgas mazas aizdevuma summas. Viņaprāt, ideālā situācijā krājaizdevumu sabiedrībām vai sociāli atbildīgām mikrokreditēšanas institūcijām vajadzētu būt lielākai lomai.

Grozījumus attiecībā uz nebanku kredītiem Saeima skatīs otrajā lasījumā ceturtdien. Aprīļa vidū grozījumi raisīja plašas diskusijas Saeimas Tautsaimniecības komisijā, tomēr, pieciem deputātiem balsojot par un četriem atturoties, deputāti atbalstīja grozījumus, kas noteiktu stingrākus ierobežojumus “ātro kredītu” izsniedzējiem.

Lai arī “ātro kredītu” pakalpojumi Latvijā pieejami ilgāku laiku, klientu skaits, kas tos izmanto, pērn noteikto stingrāko kredītņēmēju vērtēšanas prasību dēļ samazinājies. Šo pakalpojumu piekritēju skaits kopumā nav liels. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas aptauja liecina, ka 74% iedzīvotāju šādus pakalpojumus nekad nav izmantojuši.

Komentāri (24)

Viedoklis_lv 30.04.2015. 09.00

1. Arī nakrotikas neviens nespiež ar varu izmantot – taču tās nes postu un iedzen cilvēkus slazdā no kā uzvārās narko dīleri. Arī ar šiem ātrajiem kredītiem cilvēki netiek ar varu piespiesti tos paņemt, bet līdz ko paņem tā nonāk slazdā no kā netiek ārā un uz to uzvārās ātro kredītu sniedzēji.

2. Arī ASV mafijas laikā mafiozi deva dāvanas un bezmaksas pusdienas sabiedrībai, lai tā tos atbalstītu un piesgtu kad policija to vēlējās iznīdēt. Tāpat rīkojas ātro kredītu sniedzēji.

3. Tā nauda ir netīra uz nabagu nevis bagātu cilvēku sviedriem balstīta. Man jau bija kauns šo cilvēku vietā kad parādījās visi šie sportisi, kas reklamēja šīs narko/parādu lamatas. Bet nu atklāti iestāties un tos lobēt aptraipot 3 zvaigžņu ordeni – tas ir nožēlojami.

4. M.Štronbergs vispirms kļuva par čempionu un tikai tad tas sāka reklamēt ātros kredītus. Tā kā panākumiem BMXā nav nekāda sakara ar ātrajiem kredītiem. Bet tiešs sakaras ar mantkārību un vēlmi grezni dzīvot.

+21
-1
Atbildēt

2

    Bet > Viedoklis_lv 30.04.2015. 09.28

    piekrītu, jo kam mums tik ļoti jācenšas pēc tik daudzu sporta veidu uzvarām, lai gan redzams joprojām tā saucamais sporta tūrisms: piedalīšanās visur un pārāk daudzos sporta veidos priekš Latvijas nepilnu 2. milj iedzīvotāju skaita!

    Tāpat Olimpiskā komiteja var sastāvēt tikai no dažiem kadriem- bijušajie3m sportistiem nevis no maksātnespējas administratora utt, kuri saņem lielākas algas nekā sportisti!

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Viedoklis_lv 30.04.2015. 09.18

    Te nu redzam lielā sporta īsto… seju.

    Jā, un kas īsti tik briesmīgs notiktu, ja Latvija vispār paliktu bez tāda „sponsorētā” sporta? Profesionāļi lai pelna no profesijas, nevis diedelēšanas, ja jau skaitās profesionāļi, amatieri uztur sevi paši tāpat, kā citi ļaudis.

    Sporta žurnālistika – aūū!

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

Bet 30.04.2015. 08.46

“Viņi bažījas, ka līdz ar grozījumiem tiks grauta viņu sponsoru darbība un tas atsauksies uz sniegto atbalstu.”

Izskatās, ka tautas paruna, ka katram savs krekls tuvāks ir patiesa!!!

Katrs mūsu valstī domā tikai par sevi. Nu lai jau tā būtu, bet vai tie nabadziņi, kuri šos kredītus ņems un iekulsies īstā purvā un laukā tikt vairs nevarēs. Bet šiem kungiem interesē tikai viņu sports ne ‘;so upuru nelaime sstāsti un bezizeja.

Ar vārdu sakot “asiņainais sports”

Vismaz par Lakuču biju labākās domās!ak šo nauda , netīrā nauda!

+13
-1
Atbildēt

0

ozolnieki 30.04.2015. 09.10

Dotajā situācijā abu sportistu viedoklis raksturojas ar vārdu nožēlojami .

Kopumā jau neiebilstu pret sportisu balstīšanu . Par VIP sportistu sasniegumiem priecājos , bet ne jau līdz histērijai . Neuzskatu , ka Latvijas vārdu pasaulē vislabāk nes sportisu uzvaras un tādēl VIP sportistiem un atbalstošā infrastruktūrā jāgāž liela nauda .

Dinamo Rīga te gan dalīats jūtas . No vienas puses nav žēl ,ja puiki paņem lielu kremļa naudu , bet tas vairāk laikam uz laika periodu līdz Ukrainai . Tas nosaukums no CCCP laikiem Dinamo , jau saknē zemapziņā zombē nestabilos tautiešus .

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu