Slimnīcu kredītus maksās līdz 2040.gadam • IR.lv

Slimnīcu kredītus maksās līdz 2040.gadam

26
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Medicīnas iestāžu aizdevumu apmaksai ik gadu no valsts vajag 7-8 milj.eiro

Valsts galvoto kredītu apmaksai 11 Latvijas slimnīcām līdz apmēram 2040.gadam ik gadu no valsts budžeta būtu vajadzīgi 7-8 miljoni eiro. Tā šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā pavēstīja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, ziņo aģentūra LETA.

VM gribētu rosināt, lai slimnīcu kredītus nodala atsevišķā budžeta programmā, kā tas esot citās ministrijās. Šādi tiktu panākta līdzvērtīga attieksme starp nozarēm. Zvidriņa atklaja – lai segtu 11 slimnīcu kredītus 200 miljonu eiro kopvērtībā, katru gadu valstij vajadzētu šim mērķim paredzēt 7-8 miljonus eiro.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (”Vienotība”) deputātiem norādīja – valdības rīcības plānā nav ieceres valsts galvotos slimnīcu aizdevumus strukturizēt citādi nekā līdz šim. Viņš neredzot citu iespēju, kā vien kredītus apmaksāt no VM budžeta.

Zvidriņa pieļāva – ja valsts tomēr turpmākajos gados atsevišķi nepiešķirs līdzekļus kredītu apmaksai, tad tas varētu notikt uz pacientu rēķina, proti, palielinot “pacientu piemaksas, pagarinot rindas vai noņemot kādu pakalpojumu” no valsts apmaksātā saraksta. Līdzekļu atvēlēšanu slimnīcu kredītu dzēšanai VM valdībai prasīšot valsts budžeta projekta izstrādes procesā.

Jau ziņots, ka valsts kopš 2002.gada 11 Latvijas slimnīcām galvojusi aizdevumus par vairāk nekā 200 miljoniem eiro, no kuriem slimnīcām aizdevējiem vai bankām vēl jāatdod vairāk nekā 182 miljoni eiro, liecina VM apkopotā informācija.

Komentāri (26)

dzeris49 28.04.2015. 21.41

Kredīti ņemti, garantēti, un tērēti uz nebēdu, absolūti bez kādas sistēmas un kontroles, daudzi vienkārši izsaimniekoti, kā Stradiņos, bet, vainīgo nav.

Par visu, protams, samaksās ierindas nodokļa maksātājs, šinī gadījumā, pacients, kā jau tas mulķuzemē ierasts.

Politisko atbildību par katastrofālo situāciju un totālo bardaku medicīnā, protams, arī neviens neuzņemsies, katrs nākamais ministrs kritizē iepriekšējos, bet, neko nedara, lai situācija mainītos.

Kaut, būtu pārāk vienkārši pārmest par to tikai ministram, nevienam ministram nav bijis politisks atbalsts no visas valdības koalīcijas, lai ko mainītu, toties milzīgs spiediens no korumpētiem darboņiem, kas tur makšķerē zivtiņas tanīs duļķainos ūdeņos.

Visas valdības mums medicīnu un tieslietas uzskatīja par ko mazsvarīgu, tas daudz ko liecina par mūsu “tautas kalpu” proritātēm un mentalitāti.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu