Vācijas valdība nav brīdinājusi par draudiem lidot virs Ukrainas • IR.lv

Vācijas valdība nav brīdinājusi par draudiem lidot virs Ukrainas

31
Ukrainā pērn notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas atliekas. Foto: LETA-AFP

Mediji: par bīstamību bija zināms pirms Malaizijas lidmašīnas MH17 notriekšanas

Vācijas valdība ir zinājusi, bet nav brīdinājusi valsts aviosabiedrības par apdraudējumu civilajai aviācijai Ukrainas austrumos vēl pirms aviokompānijas “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīnas MH17 notriekšanas pagājušā gada jūlijā. Tā vēsta ”Latvijas Radio 1”, atsaucoties uz ārzemju ziņu vācu žurnālisti pētījumu.

Tā dēvēto MH17 lietu izmeklējusi grupa vācu žurnālistu no sabiedriskajām raidorganizācijām WDR, NDR un no laikraksta ”Sueddeutsche Zeitung”. Malaizijas aviokompānijas pasažieru lidmašīna ar gandrīz 300 cilvēkiem Ukrainas austrumos nogāzās pagājušā gada 17.jūlijā. Līdz šim izmeklētāji pauduši dažādas versijas par to, kas vainojams lidmašīnas avārijā. Ukrainā un Rietumos kā visreālāko izvirza teoriju par to, ka lidmašīna tika notriekta, izmantojot Krievijas raķešu iekārtu BUK, savukārt Krievija apgalvo, ka aviolaineri notriekusi ukraiņu gaisa spēku lidmašīna.

Izpētot slepenus dokumentus, žurnālisti noskaidrojuši, ka tikai divas dienas pirms notikušās katastrofas Vācijas Ārlietu ministrija ir ziņojusi par ļoti satraucošo situāciju Ukrainas austrumos, jo 14.jūlijā aptuveni sešu kilometru augstumā tika notriekta ukraiņu militārā transporta lidmašīna. Tas bijis signāls, ka apdraudētas arī pasažieru lidmašīnas.

Žurnālistu ziņojumā teikts, ka šo informāciju vācu izlūkošanas dienesti vairākkārt ir nodevuši valdībai, taču tā nav tālāk nodota Vācijas aviokompānijām. Aviokompānija ”Lufthansa” atzīst, ka līdz pat Malaizijas lidmašīnas notriekšanai tai nav bijis nekādu ziņu par draudiem Ukrainā. Ja tādi būtu, ”Lufthansas” lidmašīnas noteikti būtu mainījušas lidojumu maršrutu. Laimīgas sagadīšanās dēļ aviokompānijas laineriem ir izdevies izvairīties no katastrofas – viena no lidmašīnām Ukrainas austrumu gaisa telpu šķērsojusi vien 20 minūtes pirms notriektās lidmašīnas.

Vācijas federālā Transporta ministrija savu atbildību par notikušo neuzņemas, norādot, ka valdībai informācijas par draudiem nav bijis līdz pat MH17 katastrofai 17.jūlijā.

Komentāri (31)

ierados 28.04.2015. 15.48

Tur nav nekāda Vācijas valdība. Mēdijs ir putinopiteku aģentūras bezdiens.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu