Nepālas zemestrīcē gājis bojā Igaunijas iedzīvotājs • IR.lv

Nepālas zemestrīcē gājis bojā Igaunijas iedzīvotājs

35
Nepālā pēc zemestrīces ir ļoti slikta situācija, valstij vajadzīga starptautiskā palīdzība. Foto: samaritanspurse.org

Ārlietu ministrija: neviens no 43 Latvijas valstspiederīgajiem Nepālā nav cietis

Nepālas zemestrīcē sestdien, 25.aprīlī, gājuši bojā daudzi ārvalstu pilsoņi, tostarp viens Igaunijas iedzīvotājs, vēsta Latvijas Televīzija. Igaunijas Ārlietu ministrija izteikusi līdzjūtību viņa tuviniekiem un solījusi dzimtenē nogādāt bojāgājušā mirstīgās atliekas.

Mirušais bijis viens no 30 Igaunijas pilsoņiem, kas zemestrīces brīdī atradās Nepālā. Tur atradās arī 43 Latvijas iedzīvotāji, viņi katastrofā nav cietuši, vēsta Ārlietu ministrija. Latvijas valstspiederīgo evakuācija no zemestrīces skartās teritorijas nav paredzēta, jo aviosatiksme reģionā darbojas, vēsta ministrijas pārstāvji. Tiem, kuri vēlas ātrāk pārtraukt plānoto uzturēšanos Nepālā, ieteikts sazināties ar savu aviokompāniju vai ceļojumu aģentūru.

Viens cilvēks no Latvijas atradies zemestrīces izraisīto lavīnu apraktajā alpīnistu bāzes nometnē pie Everesta. Viņam izdevies izglābties. Pēc Latvijas Alpīnistu savienības apkopotajām ziņām, divās kalnā kāpēju grupās bija alpīnisti no Latvijas. Kā stāsta savienības prezidente Aiga Rakēviča, ar Latvijas kalnā kāpēju grupu izdevies sazināties un tai viss ir kārtībā. Vēl pāris Latvijas kāpēju ir starptautiskā alpīnistu grupā. Arī viņi nav cietuši.

Pēteris Lūsis, kurš atrodas Nepālas galvaspilsētā Katmandu, Latvijas Televīzijai stāstīja, ka daudzi cilvēki pametuši zemestrīces neskartās ēkas bailēs, ka tās var sagrūt. Svētdien Nepālu skāra zemestrīces pēcgrūdiens. Nepāla ir iecienīts alpīnistu galamērķis, turklāt dabas katastrofa notikusi tieši aktīvās alpīnisma sezonas laikā.

Nepālas teritorijā sestdien, 25.aprīlī, notikušās 7,8 magnitūdu zemestrīces epicentrs atradās nepilnus 80 kilometrus no valsts galvaspilsētas Katmandu. Zemestrīce izraisījusi spēcīgas lavīnas Himalajos. Lavīna aprakusi bāzes nometni, kurā alpīnisti gatavojas kāpšanai pasaules augstākajā virsotnē – Everestā. Katastrofas brīdī nometnē atradušies vairāki simti alpīnistu. Tiek ziņots par 18 bojāgājušajiem.

Kopumā upuru skaits dabas katastrofā Nepālā ir pārsniedzis 3700 cilvēkus, informēja vietējās amatpersonas. Nepālas valdība atzīst, ka valsts ir ļoti smagā situācijā un tai nepieciešama liela palīdzība un solidaritāte no starptautiskās sabiedrības. Latvijas valdība plāno sniegt finanšu palīdzību cietušajai valstij. Kaimiņvalstīs – Indijā un Ķīnā – bojā gājuši vairāk nekā 90 cilvēku. Cietušo skaits pārsniedz 6500.

Ārlietu ministrija informē, ka vēstniecībā Deli, Indijā, notikusi konsulāro amatpersonu tikšanās. Tiek noskaidrots Eiropas Savienības pilsoņu skaits, kas atrodas Nepālā, un vērtēts, vai un kāds atbalsts viņiem vajadzīgs. Valsts amatpersonas pavēstījušas, ka pašlaik galvenais atbalsts tiek sagaidīts medicīnas, higiēnas un dzeramā ūdens resursu nodrošināšanai. Zemestrīces postījumu novēršanai nākotnē nepieciešamā summa tiek lēsta ap 5 miljardiem ASV dolāru, ziņo LETA-DPA-Reuters-AFP.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu