Prezidenta amata kandidāts Bondars izvairīgs par Liepiņa destrukciju • IR.lv

Prezidenta amata kandidāts Bondars izvairīgs par Liepiņa destrukciju

21
Mārtiņš Bondars (no kreisās) un Dainis Liepiņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Bondars: Liepiņa situācijā solidarizējos ar likumīgu metožu izmantošanu pret tiesiskuma trūkumu

Komentējot Saeimas deputāta Daiņa Liepiņa (LRA) lēmumu nepamest 16.aprīļa Saeimas sēdi, Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars solidarizējas ar to, ka ar likumīgām metodēm ir jāvēršas pret tiesiskuma trūkumu, vēsta LETA.

LRA līderis gan nesniedza tiešu atbildi, vai Liepiņa lēmums vērtējams kā likumīga metode, taču norādīja, ka par deputāta klātbūtni sēdē liecina reģistrēšanās fakts, bet reģistrēties sēdei viņš nedrīkst. Taujāts par Saeimas Juridiskā biroja sniegto atšķirīgo skaidrojumu šajā jautājumā, Bondars norādīja, ka nav vēl iepazinies ar biroja atzinumu, tāpēc nevar to komentēt.

Tikmēr ceturtdien, atsaucoties uz Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža pavēli, policists neielaida Liepiņu Saeimas sēžu zālē, lūdzot viņu doties uz viesu sektoru. Tur arī plenārsēdes laikā Liepiņš atradās.

Juridiskais birojs norādījis, ka deputāta tiesības būt klāt Saeimas sēdē ir daļa no tiesībām piedalīties tajā. Jēdziens “piedalīšanās” aptver visus veidus, kādos deputāts savu īpašo pilnvaru dēļ var ietekmēt sēdē notiekošo, neaprobežojoties tikai ar izteikšanos debatēs vai balsošanu. Tādējādi ar “piedalīšanos” ir saprotamas arī tiesības būt klāt Saeimas sēdē tādā veidā, kādā klātbūtne ir pieļaujama tikai Saeimas deputātiem, kuru tiesības piedalīties nav aprobežotas. Savukārt attiecībā uz Liepiņu piemērotās Saeimas Kārtības ruļļa normas par liegumu piedalīties Saeimas sēdē mērķis ir nodrošināt to, ka deputāts, pret kuru sākta kriminālvajāšana vai notiek kriminālprocess kādā vēlākā stadijā, nepiedalās Saeimas darbā.

Tiesiskuma trūkumu Bondars saskata gan faktā, ka Liepiņa tiesvedība ir ieilgusi, gan ka pastāv atšķirīgas Kārtības ruļļa interpretācijas par Liepiņa tiesībām atrasties Saeimas sēdē. LRA nav pieņēmusi kādu lēmumu par Liepiņa rīcību šodienas sēdē, jo deputātam šajā jautājumā pašam jāpieņem lēmums.

Savukārt Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķis Jānis Dombrava uzskata – ja deputāts Liepiņš arī šonedēļ mēģinās doties uz Saeimas sēdi, tad pareizā rīcība būtu neielaist viņu parlamenta sēžu zālē.

Kā ziņots, 16.aprīlī plānotā Saeimas sēde uz nedēļu tika atlikta, jo deputāts Liepiņš neņēma vērā sēdes vadītājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) norādījumus un vairākkārtīgi atteicās pamest Saeimas sēžu zāli.

Saeimas Juridiskajā birojā skaidro, ka deputāts Liepiņš nedrīkst piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, jo 5.februārī parlaments piekrita deputāta Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai. Šāds liegums ir spēkā līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums, paredz Kārtības rullis, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Liepiņam nav tiesību piedalīties Saeimas sēdē un tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem jārod efektīvāki veidi, lai parlamenta sēde varētu notikt netraucēti, uzsver Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece.

Liepiņš apsūdzēts par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā. Liepiņš savulaik darbojies a/s “Centrāltirgus” un bijis arī Jelgavas pilsētas domes deputāts.

 

Komentāri (21)

Absints 23.04.2015. 10.55

Par kukuli man nav nekādu pierādījumu, tāpēc to nekomentēšu, toties man ir novērojumi par pašu Bondaru.

Brauc uz Davosu, gan bez uzaicinājuma, un … biedrojas ar Kaimiņu un Liepiņu.

Un tagad jautājums – kur Bondaru saredzat labāk – kā Prezidentu, vai sēžam vienā krogā ar Kaimiņu. Man kaut kā vizualizējas pēdejais.

Abiem ir lielas ambīcijas.

Un … ar to viss beidzas..

+4
0
Atbildēt

2

    Unabomberz > 23.04.2015. 12.14

    Jā, Kaimiņš ir protests, bet viņu diemžēl Saeimā ievilka ievilka Spriņģe, pienesot viņam tramplīnu. Viņa noteikti to negribēja, bet iznāca tieši tā. Bez Spriņģes raidījuma Reformu partijai pietrūkstu kritiskā viena vai divu procentu.

    Atliek tikai cerēt, ka Kaimiņa un Reģionu partijas sešu deputātu darbošanās nostrādās kā pote pret protesta balsojumiem nākamajās vēlēšanās un turpmāk Saeimā apzinātu klaunu kopā ar pelēkajiem kardināliem aiz viņu mugurām mums nebūs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > 23.04.2015. 11.57

    To Ķīps

    Bondars ir pateicību parādā Kaimiņam, jo bez Artussa viņš Saeimā netiktu.

    Kaimiņa atrašanās valsts galvenajā likumdošanas vietā Saeimā, liecina par mūsu sabiedrības degradēšanos. Te atspoguļojās nihilisms un bezcerība, kas valda sabiedrībā un pie tā vainojamas visas partijas, kas uzspļauj savam vēlētājam, jo zina, ka (piemēram) nomale un dzeris ar riebumu, vemstīdamies(bet ies) balsot par Vienotību, jo izvēle nav nekāda.

    KAIMIŅŠ IR PROTESTS!

    Es paredzu, ka drīzumā(ja tā turpināsies) mums Saeimā būs sava ” Kombuļu Inese”. Pieprasījums ir un, tāpēc, uzradīsies piedāvājums.

    Pirmā deputāta kandidāte, kas priekšvēlēšanu kampaņas laikā parādīs publiski plikus pupus, automātiski iekļūs Saeimā.

    Itālijā jau sen tas viss notiek, jo mafija un Berluskoni(lasi – mūsu sistēma un Lembergs) ir iedzinusi visus apātiskā vienaldzībā un pofigismā, kas robežojās ar uzjautrināšanos.

    Dāmas un kungi!

    Mūsu Lemberga karaļvalstī uz vietējo ” Kombuļu Čičelīnu” vairs ilgi nav jāgaida.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Andra Tallija 23.04.2015. 11.40

Par Bondara politisko staju un deputata etiku, pareizak sakot, taas trukumu, liecina, cita starpa, cik veikli un bez kautresanas vins retwitoja Kaimina radito video, kurs atspogulo Bondara vaditas partijas planu “noraut” Saeimas sedi. Vai tiesam prezidenta kandidatam ar ko tadu ir jalepojas?

http://sunubuda.tv/murniece-un-daudze-norauj-plenarsedi/

+2
0
Atbildēt

0

zanE. 23.04.2015. 09.22

…ko gan Bondars var teikt?…tajā partijā toni nosaka āksts Kaimiņš, viņš diktē noteikumus, kā kuram būs rīkoties, arī Liepiņa gadījumā – kad Liepiņš pēc otrā pārtraukuma zālē neatgriezās, Kaimiņš aizskrēja tam pakaļ un lika atgriezties sēžu zālē…Liepiņš paklausīgi atgriezās, rokas plātīdams – ko tad es, es jau neko, tik manas partijas biedri teica – “vajag, Fedja, vajag!…

….un neviens tajā partijā pat nepīkst un neiedrošinās klaunu virsvadonim Kaimiņam kaut ko iebilst, jo…viņiem jābučo zeme, pa kuru staigājis Kaimiņš, tikai pateicoties Kaimiņa vēlētājam – šie nožēlojamie ļautiņi vispār iekļuva Saeimā un var bezrūpīgi deltēt deputāta beņķi…

+2
0
Atbildēt

1

    Andra Tallija > zanE. 23.04.2015. 11.35

    Kaimins noteikumus nedikte. Kaimins ir NRA piradzins.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu