FOTO: Čīlē noticis Kalbuko vulkāna izvirdums • IR.lv

FOTO: Čīlē noticis Kalbuko vulkāna izvirdums

28
Kalbuko vulkāna izvirdums. Foto: AFP/LETA

Sprādzieni un pelnu mākoņi bija redzami no 20 kilometru attāluma

Čīles dienvidos noticis Kalbuko vulkāna izvirdums un tādēļ varasiestādes likušas evakuēt 1500 tuvākās apkārtnes iedzīvotājus, pavēstīja amatpersonas.

“Mēs aicinām visus 20 kilometru attālumā no vulkāna evakuēties,” paziņoja iekšlietu ministrs Rodrigo Panaililjo, kurš arī izsludinājis lokālu ārkārtas stāvokli.

Kalbuko vulkāna apkaime jāpamet aptuveni 1500 cilvēkiem. Vulkāns atrodas 900 kilometrus uz dienvidiem no galvaspilsētas Santjago, raksta LETA/AFP.

Valdība sāka gatavoties evakuēto izmitināšanai, pēc tam kad Valsts Ārkārtas situāciju dienests bija paziņojis, ka izvirdums “rada lielu risku iedzīvotājiem”.

Iekšzemes lidojumi no netālās Puertomontas lidostas atcelti. Pilsēta atrodas 50 kilometru attālumā no vulkāna, un tajā dzīvo 240 000 cilvēku.

“Šis izvirdums ir krietni lielāks nekā pirms dažām nedēļām notikušais [netālā] Viljarikas vulkāna izvirdums,” sacīja Panaililjo. “Tāpēc mums ir jāīsteno krietni nozīmīgāki soļi, un ātrāk.”

Sprādzieni un pelnu mākoņi bija redzami no 20 kilometru attāluma, bet pelni nonāca zemē pat Argentīnā, vēsta ziņu medijs “Emol”.

Iepriekšējo reizi vulkāns bija aktīvs 1972.gadā, kad notika neliels izvirdums. Vēl pirms tam izvirdums tika pieredzēts 1961.gadā.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu