Policija kriminālvajāšanai nodod vēl vienu Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesu • IR.lv

Policija kriminālvajāšanai nodod vēl vienu Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesu

31
Sabrukušā "Maxima" veikala vieta pēc traģēdijas. foto: Veronika Simoņenkova, LETA

Lieta ir par iespējamiem veikala “Maxima” darba drošības pārkāpumiem

Valsts policija (VP) lūgusi prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret SIA “Maxima Latvija” darbinieci Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā, kas bija sākts par iespējamiem darba drošības pārkāpumiem “Maxima Latvija”, aģentūra LETA uzzināja VP.

Kopējais kriminālprocesā pieteikto kaitējuma kompensāciju apmērs pārsniedz 5,5 miljonus eiro.

Kriminālprocesu VP bija sākusi pagājušā gada vasarā, pamatojoties uz Valsts darba inspekcijas slēdzienu 2400 lappušu apjomā par iespējamiem ilgstošiem darba drošības pārkāpumiem uzņēmumā. Patlaban izmeklēšana apjomīgajā kriminālprocesā, kura materiāli sastāv no 18 sējumiem kopā uz 5451 lapas, ir noslēgusies.

Izmeklēšanā konstatēts, ka ir pamats kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret uzņēmuma darbinieci pēc Krimināllikuma 146. panta 2. daļas – par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi vai smagus miesas bojājumus. Lieta ir nodota prokuratūrai.

Tāpat VP sākusi arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu attiecībā pret juridisko personu, proti, “Maxima”, kur sieviete strādājusi. Kopējais kriminālprocesā cietušo pieteikto kaitējuma kompensāciju apmērs veido 5 745 000 eiro.

Kā ziņots, iepriekš policija bija lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret astoņām personām. Pret piecām personām kriminālvajāšanu lūgts sākt pēc 239.panta 2.daļas – par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, bet vēl pret trīs personām – pēc Krimināllikuma 319.panta 3.daļas – valsts amatpersonas bezdarbību. Tāpat VP lūgusi prokuratūrai pret četrām juridiskajām personām turpināt piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas procesu. Otru VP lietvedībā esošo traģēdijas kriminālprocesu, kas tika sākts par darba devēja iespējamiem pārkāpumiem darba aizsardzības jomā, arī tuvākajā laikā nodos kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrā.

Traģēdijā par bojāgājušajiem atzītas 54 personas, un vēlēšanos pārstāvēt kriminālprocesā bojāgājušos izteikuši 143 tuvinieki. Savukārt 59 cilvēki traģēdijā guva dažāda rakstura miesas bojājumus, 38 cilvēki uzskata, ka viņiem nodarīts morālais kaitējums un 11 juridiskās personas atzītas par cietušajām.

Prokuratūrai nodotā lieta veido 56 sējumus. Apkopotie dokumenti veido vairāk nekā 14 000 lapaspušu, kā arī 47 iepakojumus ar lietiskajiem pierādījumiem, kuros figurē vairāki tūkstoši lapaspušu.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu