Mērenības laiks • IR.lv

Mērenības laiks

3
Kristers Pikša filmas Modris galvenajā lomā.
zane mače

Ivars Bičkovičs (53) Augstākās tiesas un tiesu sistēmas grožus ir turējis septiņus gadus. Saeima viņu apstiprināja amatā 2008.gadā, un viņš gatavs darbu turpināt. Ko savas darbības laikā paveicis Bičkovičs, žurnāls Ir jautāja gan tiesas departamentu vadītājiem, gan cilvēkiem, kas saistīti ar tieslietu sfēru

Augstākās tiesas (AT) vadībā Ivars Bičkovičs nonāca divu krīžu starplaikā – gadu pēc skandalozās grāmatas Tiesāšanās kā ķēķis iznākšanas (tajā ar pseidonīmiem tika publiskotas advokāta Andra Grūtupa un tiesnešu sarunas, kuras tālaika ģenerālprokurors Jānis Maizītis atzina par notikušām) un brīdi pirms ekonomiskās krīzes. Šajā laikā bijuši gan korupcijas skandāli – piemēram, aizdomas par korupciju gulst pār Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu, uz apsūdzēto sola sēž bijušais tiesnesis Ziedonis Strazds, kriminālvajāšana sākta pret Jūrmalas tiesnesi Tatjanu Bormani, tuvu sprāgšanai ir maksātnespējas administratoru šaubīgo shēmu burbulis, Augstāko tiesu ir skārusi tiesu reforma, pārejot uz tā saukto tīro instanču tiesu, likvidēta Krimināllietu tiesu palāta, šogad tāds pats liktenis gaida Civillietu tiesu palātu. 

Daļa Augstākās tiesas tiesnešu atbalsta Bičkoviča palikšanu amatā un izvirzījuši šefu uz otro termiņu. Citi tiesneši iesaka Andri Guļānu, kurš bija Augstākās tiesas vadītājs pirms Bičkoviča. To, kurš no viņiem tiks virzīts balsojumam Saeimā, aprīļa beigās izlems AT plēnumā.

Tiesas un maksātnespēja

Kritiski uz tiesu raugās Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā valdes priekšsēdētājs Arnis Kākulis. Uzņēmējdarbības un investīciju vides uzlabošanā tiesu sistēmas efektivitātei ir liela nozīme, Pasaules Bankas ikgadējā Doing Business pētījumā Latvija pēdējā gada laikā ir noslīdējusi par pāris vietām, kritiskākie rādītāji ir saistīti ar tiesu sistēmas zemo efektivitāti, piemēram, trūkumiem strīdu risināšanā un maksātnespējas procesu administrēšanā. Pie lielākajām problēmām Kākulis min neizskatīto lietu uzkrājumu, ilgos tiesāšanās termiņus un sabiedrības uzticības mazināšanos tiesām. «Diemžēl neesam pamanījuši būtisku progresu minēto problēmu risināšanā, nereti pat otrādi,» atzīst Kākulis. «Dzirdam uzņēmēju sūdzības par to, ka komercstrīdu izskatīšana ievelkas gadiem, kas biznesā nepavisam nav konkurētspējīgi,» saka arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu