Lai bērni izlemj paši • IR.lv

Lai bērni izlemj paši

5
Hugo Stepanofs, Eino Elsinens un Zane Rīts Resu vispārizglītojošajā skolā Helsinkos,

Somijā sākta pārsteidzoša skolu reforma: atsevišķi mācību priekšmeti laiku pa laikam tiks aizvietoti ar multidisciplināriem pētniecības projektiem

Lietainā aprīļa rītā soļojot uz skolu, deviņus gadus vecais Hugo Stepanofs zina, ka šodien viņam tipisku mācību stundu nebūs. Tā vietā būs eksperimenti – kā izskatās lietas, ja uz tām skatās caur dažādu izliekumu lēcām. «Katrs var izvēlēties, kādu izgudrojumu apgūt, un es izvēlējos tele-skopu. Manuprāt, tas ir interesanti, jo palīdz citādi uztvert Visumu,» stāsta trešklasnieks. «Vēl es gribu pētīt prizmu.»

Viņa klasesbiedri no Resu vispārizglītojošās skolas izvēlējušies citus eksperimentus atbilstoši savām interesēm. Eino Elsinens no lego būvē miniatūru dzinēju, kuru darbina elektrība. Puiku fascinējot tas, kā dzinējā plūst strāva. Zani Rētu turpretī aizrāvuši vilcieni – gan tradicionālās tvaika lokomotīves, gan moderni sastāvi uz magnētiskajiem spilveniem.

Pēc dažām nedēļām visiem bērniem par savu pētījumu būs jārīko prezentācija klasesbiedru un vecāku priekšā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu