FOTO: “Ir” mākslinieki nominēti Purvīša balvai • IR.lv

FOTO: “Ir” mākslinieki nominēti Purvīša balvai

25
Ernests Kļaviņš. Izstāde “Nirējs” galerijā „Alma” (19.01.–17.02.2015.). Foto: Ernests Kļaviņš

Purvīša balvai mākslā, ko pasniegs 2017.gadā, izvirzīti pirmie pretendenti

Divi žurnāla “Ir” mākslinieki – Ernests Kļaviņš, kuru lasītāji pazīst arī kā asprātīgu karikatūristu, un Krišs Salmanis, kurš veido žurnāla vāka ilustrāciju, – izvirzīti Purvīša balvai mākslā.

Izvērtējot mākslinieku darbus un izstādes, kas notikušas laikposmā no 2014.gada 8. decembra līdz 2015.gada 31.martam, jaunā Purvīša balvas ekspertu darba grupa bez Salmaņa un Kļaviņa ir nominējusi arī māksliniekus Lieni Mackus un Artūru Arni par izstādi “Ziemas miegs” Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā.

Ernests Kļaviņš nominēts par izstādi “Nirējs” galerijā „Alma”, kurā “smalkā humora meistars Ernests Kļaviņš ir nopietns”, norāda eksperte Elita Ansone.

Savukārt Krišs Salmanis balvai izvirzīts par personālizstādi “100 grāmatas, ko nevajag paspēt izlasīt”, kas notika “kim?” Laikmetīgās mākslas centrā. Īpaši izcelts darbs “104 simfonijas. Visas Franča Jozefa Haidna simfonijas vienlaicīgi”.

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja 10 mākslas notikumus.

Tikmēr, noslēdzoties „Purvīša balvas 2015″ izstādei, kas no 21.februāra līdz 12.aprīlim bija apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē „Arsenāls” un kuru kopumā apmeklējuši vairāk nekā 8000 cilvēku, noskaidrojies, ka mākslas mīļotāji pirmo vietu astoņu balvas finālistu konkurencē piešķirtu Ginteram Krumholcam par personālizstādi „Kāpēc Tu mani nepamodināji?”. Šādu izvēli pauduši 570 jeb 30% no tiem „Purvīša balvas” izstādes apmeklētājiem, kuri aizpildījuši balsojuma anketas „Arsenālā”.

Purvīša balva tiks pasniegta 2017. gada februārī.

Purvīša balvas ekspertu darba grupā darbojas LNMM nodaļas “Arsenāls” vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece un kuratore Inga Šteimane, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, filosofijas doktors, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens, mākslas zinātniece Aiga Dzalbe, mākslas zinātniece, LNMM Krājuma darba vadītāja Daina Auziņa un lektore, kuratore un mākslas kritiķe Ieva Astahovska.

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu „Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi „Varbūt”. Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi „Zemes darbi”, bet ceturto Purvīša balvu šogad pasniedza Miķelim Fišeram par personālizstādi “Netaisnība”.

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA „Alfor”.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu