Iepazīt cilvēkus • IR.lv

Iepazīt cilvēkus

8
Filmas Muļķiem vietas nav pamatā ir krieva Sergija Astahova pašfilmēta videobloga epizodes — nenosakāma vecuma vīrietis ir gejs, taču tik ļoti pārņemts ar putinisko patriotismu un pareizticību, ka «brīvprātīgi piespiedu kārtā» dodas uz psihiatrisko slimnīcu, lai no šīs «slimības» ārstētos

Pasaules filmu festivāls – ducis interesantu dokumentālo filmu

Turoties pretī silto dienu valdzinājumam, ir vērts braucienu uz laukiem nomainīt pret gājienu uz kino. Kinoteātrī K.Suns norisošais Rīgas Pasaules filmu festivāls aizvedīs uz daudz eksotiskākiem zemeslodes nostūriem. Jaunajās telpās vēl topošā kinoteātra Kino Bize komanda – Māris Prombergs un Laura Lizuma – jau otro pavasari Rīgas Pasaules filmu festivālā uz Latviju atgādājuši duci dokumentālo darbu, kas ar antropoloģisku vērību iemūžinājušas tuvākas un tālākas sabiedrības un to strāvojumus. Programmas spektrs ir plašs, un «pielikumā» – Lielbritānijas, Dānijas un Igaunijas universitāšu lektoru vieslekcijas, kā arī iespēja ar interneta tiešsaistes starpniecību diskutēt ar filmu veidotājiem. Lūk, programmas izteiksmīgākie pieturas punkti.

SIMTGADĪGA klasika

1914.gadā uzņemtā lente Starp galvu medniekiem (In the Land of Head Hunters), kas izraudzīta par festivāla atklāšanas filmu, ir būtisks vēstures «dokuments» – etnologa Edvarda Š. Kērtisa režisēta, tā tiek uzskatīta par Kanādas vecāko pilnmetrāžas filmu, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Aptuveni stundu garā lente par kveikiatlu (Kwakiutl) indāņu cilti nojauc robežas starp dokumentālo un dramatisko kino – lai arī indiāņu paražas un kultūra attēlotas precīzi, filmas pamatā ir spēcīgi dramatizēts mīlasstāsts un mītiskums. Taču, spītējot faktam, ka lente uzņemta ar triviālu tehniku, šī ir gleznieciski skaista filma – pat ņemot vērā, ka prāva tās daļa aizstāta ar nekustīgiem attēliem, jo attiecīgos fragmentus nav izdevies paglābt no laika zoba. 

Kērtisa lente tiek uzskatīta par nozīmīgu Kanādas pirmiedzīvotāju un viņu kultūras liecību. Tā ir nepelnīti mazpazīstama, neraugoties uz to, ka ir līdzīga vienai no visu laiku labākajām «dokumentālajām» filmām – Roberta Dž. Flaertija lentei par ziemeļu dzīves skarbumu Nanuks no ziemeļiem (Nanook of the North). 
Filmas seanss 16.aprīlī plkst.19

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu