Bērziņš savā vietā • IR.lv

Bērziņš savā vietā

6
Aivars Ozoliņš

Pašreizējais prezidents izdarīja viņa pilnvaru laikā Latvijai svarīgāko

Atjaunotajai Latvijas valstij ir veicies ar prezidentiem – katrs savā laikā bijis labs savā vietā. Arī Andris Bērziņš izdarīja to, kas viņa prezidentūras laikā valstij bija visvairāk vajadzīgs. Tikai viņa misija beidzās krietni agrāk nekā amata pilnvaru termiņš.

Bērziņš pēc ievēlēšanas, kas bija daļa no oligarhu atriebības Latvijas pilsoņiem un iepriekšējam prezidentam Valdim Zatleram par Saeimas atlaišanu, uzrunā Saeimai 2011.gada 2.jūnijā teica, ka spējis «izaugt tik tālu, lai uzdrošinātos uz šo soli». Viņa nostāja valstij tolaik vissvarīgākajos fiskālās disciplīnas un ekonomiskās politikas jautājumos parādīja, ka oligarhi to nebija pamanījuši un atkal bija kļūdījušies ar «sava» kandidāta izvēli.

 Pateicoties arī prezidentam Bērziņam, Latvija ļoti ātri atguvās no smagās finanšu un ekonomiskās krīzes un 2014.gadā ieviesa eiro tik gludi, ka tas tobrīd jau šķita notiekam gandrīz vai pats no sevis. Tikai pasaule jau bija «izaugusi» jeb krasi mainījusies, un jaunajā ģeopolitiskajā ainavā pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu Bērziņš vairs neiederējās. Tomēr viņa pašreizējais lēmums nekandidēt nav vienīgais pareizais vai labākais četru gadu laikā, kā tagad populāri uzskatīt, kad jau varam justies droši, ka Latvija nav kā Grieķija, kuras premjerministrs diedelē naudu Maskavā. Jo arī tas nav noticis pats no sevis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu