Latvija kā tilts starp Eiropu un Centrālāziju tīro tehnoloģiju jomā • IR.lv

Latvija kā tilts starp Eiropu un Centrālāziju tīro tehnoloģiju jomā

12
Zaļš retro auto Hanoveres mesē pērn kā simbols zaļajai enerģijai. Foto: AFP/LETA
Andrejs Pumpurs

Kad “makšķere ir iedota”, jāsāk makšķerēt, lai savu vides tehnoloģiju projektu īstenotu Centrālāzijā

Jau gadiem ilgi gan politiķi, gan uzņēmēji runā par eksportspējīgākajām nozarēm, nosakot te vienu, te otru prioritāti. Ir skaidrs, ka pienesums ekonomikai no citiem tirgiem veido nopietnu valsts budžeta papildinājumu, tādēļ jo īpaši svarīgi veidot ilgtspējīgu sadarbību ar tām ārvalstīm, kas novērtē gan mūsu pakalpojumu kvalitāti, gan pieredzi.

Latvija sava ģeogrāfiskā novietojuma un vēstures dēļ var kļūt par lielisku platformu biznesam, kur satiekas Eiropa un Centrālāzija (Kazahstānas, Kirgizstānas, Uzbekistānas, Tadžikistānas un Turkmenistānas), īstenojot veiksmīgus tīro tehnoloģiju projektus, ko pierāda jau veiksmīgie piemēri un milzīgā interese no uzņēmējiem.

ES pēdējo gadu laikā ir attīstījusies spēcīga tīro tehnoloģiju nozare ar unikālu pieeju un zināšanām vides problēmām. Šī attīstība ir cieši saistīta ar ES kopumā un valsts līmeņa politiku, kuras galvenais uzdevums ir veicināt ilgtspējīgu enerģijas izmantošanu un attīstību. Savukārt Centrālāzijā valdības, biznesa sektors un sabiedrība aizvien vairāk saprot tīro tehnoloģiju potenciālu un nozīmi zaļās ekonomikas izaugsmē. Vēlos norādīt, ka tikmēr, kamēr vilcināsimies, tā vietā, lai darītu, nekas uz priekšu nevirzīsies. 

Mēs varam būt spēcīga valsts ar stabilu ekonomiku, ja pareizi un īstajā brīdī “saliksim uzsvarus”. Pēdējos gados tieši vides tehnoloģiju jomā Latvijā ir paveikts milzīgs darbs. No Padomju Savienības saņemto mantojumu esam būtiski mainījuši – modernizētas un ieviestas ūdens attīrīšanas sistēmas, sakārtota atkritumu apsaimniekošanas joma, veikti neskaitāmi uzlabojumi likumdošanā un, caur rūpīgu un neatlaidīgu darbu, gūta neatsverama pieredze, ar kuru varam jau dalīties. Tas ir gatavs eksportspējīgs pakalpojums, kas ir jāpiemēro pareizam tirgum.

Ko mēs saprotam ar tīrajām tehnoloģijām? Tas ir attīrīts ūdens, sakārtotas kanalizāciju sistēmas, atkritumu šķirošana, saules sistēmas paneļi un atjaunojamā enerģija, kas nodrošina ilgtspējīgu attīstību kā valstij, tā arī zaļu dabu mums visapkārt. Galvenais vides organizāciju konsorcija “Green Bridge Forum” mērķis ir uzlabot vides pārvaldību un stiprināt sadarbību starp Eiropas Savienības (ES) un Centrālāzijas valstīm, sekmējot veiksmīgu tehnoloģiju ieviešanu un videi draudzīgu ilgtermiņa izaugsmi.

“Green Bridge Forum” jau vairākus gadus mērķtiecīgi strādā, lai savas zināšanas un uzņēmēju attīstības iespējas piedāvātu Centrālāzijas valstīm, tai skaitā Kazahstānai, Kirgizstānai, Uzbekistānai, Tadžikistānai un Turkmenistānai. Līdz šim noorganizēti daudzi pasākumi: notikušas vairākas delegāciju vizītes, lai piedalītos forumos, dibinātu kontaktus un radītu interesi par Latviju kā pieredzes bagātu valsti tieši tīro tehnoloģiju jomā. Tāpat esam lepni, ka vairāki uzņēmumi jau spējuši veidot veiksmīgu sadarbību ar šīm valstīm pēc pirmās konferences, kas tika organizēta 2013.gada decembrī. Mēs spējam izmantot gan iegūtos kontaktus un pieredzi, gan vēsturiskas un ģeopolitiskās Latvijas priekšrocības, kas daudzām citām Eiropas valstīm ir šķērslis biznesa uzsākšanai Centrālāzijā.

Visiem zināms fakts, ka rūpīgi izpildīti mājas darbi ir viens no nozīmīgākajiem priekšnoteikumiem, lai strādātu pie jaunu tirgu apgūšanas, un Centrālāzijas valstis nav izņēmums. Kuram tad patika pildīt mājas darbus skolā, bet biznesā diemžēl “nauda par iegūto skolu” ir pārāk liela, lai ar to nerēķinātos.

Pirmkārt, nepieciešams iepazīties ar uzticamu un uz pieredzi balstītu informāciju, ko visbiežāk spēj sniegt vēstniecības, pārstāvniecības vai uz vietas dzīvojoši tautieši. Otrkārt, būtisks ir valsts atbalsts, kā arī iespēja veidot attiecības ar otras puses politisko pārvaldi, tādējādi radot labvēlīgus apstākļus investīcijām un sadarbībai. Treškārt, nekad nedrīkst aizmirst, ka, tikai radot lieliskus piemērus, nākotnē būs iespēja saņemt pasūtījumus un realizēt vēl citus projektus. Tāpat svarīgi saprast, ka Centrālāzijas tirgus ir milzīgs un katra no reģiona valstīm ir atšķirīga, taču ar strauji augošām ekonomikām, tāpēc uzņēmums, kura apgrozījums Latvijā vērtējams kā liels (sasniedzot, piemēram, trīs miljonus eiro), konkrētā valstī var izrādīties pārāk niecīgs, lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu. Tādēļ svarīgi apvienoties un būt lielākam spēkam, lai sniegtu klientiem pilnu tīro tehnoloģiju piedāvājumu.

Kad mājas darbi izpildīti, spert nākamos soļus uzņēmējdarbībā visbiežāk ir samērā sarežģīti. Tādēļ “Green Bridge Forum” jau vairākus gadus veido sadarbību gan ar Eiropas, gan Centrālāzijas politisko eliti un uzņēmējiem. Esam lepni par katru mūsu kolēģi, partneru un kompāniju realizētajiem projektiem, cerot, ka tieši šie piemēri, liks citām kompānijām sadūšoties un meklēt eksporta tirgus. Veiksmīgā sadarbība ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Ārlietu ministriju un tās pakļautībā esošajām vēstniecībām un pārstāvniecībām, citu uzņēmumu pieredze, kā arī interese no Centrālāzijas valstīm vides tehnoloģiju jomā var kalpot par pamatu savu projektu realizēšanai.

“Green Bridge Forum” sadarbībā ar jau minētajām ministrijām, Jūrmalas pašvaldības, un nozares partneru atbalstu Latvijas prezidentūras ietvaros jau aprīļa vidū rīko “Green Bridge Forum 2015”, kur satiksies Centrālāzijas un Eiropas, arī Latvijas, politiskā elite vides un enerģijas jautājumos, kā arī uzņēmēji, kuri ne tikai teorētiski iepazīsies ar dažādu pieeju vides tehnoloģijās, bet arī praktiski dosies aplūkot jau realizētos projektus, lai novērtētu mūsu pieredzi un zināšanas. Konferencē īpašs uzsvars tiks likts uz politiskā dialoga un ciešākas sadarbības veidošanu starp ES un Centālāziju vides, ūdenssaimniecības, energoefektivitātes, atjaunojamās un alternatīvās enerģētikas problemātikas jautājumos, un potenciālajām biznesa iespējām, kas rodas reģionā.

“Green Bridge Forum 2015” var būt kā pirmais instruments un tramplīns praktiskai Centralāzijas tirgus apgūšanai un tieši tagad ir pienācis tas brīdis, kad “makšķere ir iedota”, jāsāk makšķerēt, lai savu vides tehnoloģiju projektu realizētu Centrālāzijā.

Autors pārstāv Green Bridge Forum

 

Komentāri (12)

egleens4 14.04.2015. 14.09

Nav ko te daudz filozofēt, galvenais, ka pie šo projektu realizācijas tiek LV uzņēmumi un naudiņa ieripo budžetā. ;)

+5
-2
Atbildēt

0

ints_rg 14.04.2015. 13.18

Nu, ja tiešām esam tik advencēti un zinoši šajā jomā, tad super, tik uz priekšu!

+5
-2
Atbildēt

0

janis_dargalis 14.04.2015. 13.04

Domāju, ka tas ir tikai apsveicami, ka šāda kustība notiek! Paceļojot pa Eiropu un daloties ar viedokļiem šai kontekstā ar cittautiešiem, varu tikai secināt, ka mūsu sabiedrībā eksistē cieņa pret vidi, kurā dzīvojam! Tāpēc prieks, ka tas notiek arī šādā līmenī un ar savu pieredzi dalāmies!

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu