Uzvedība internetā jāapgūst tāpat kā noteikumi uz ceļa • IR.lv

Uzvedība internetā jāapgūst tāpat kā noteikumi uz ceļa

13
Foto: ITAR-TASS/LETA
Juris Gulbis

Arvien vairāk pieaug bīstamu interneta vīrusu izplatība

Attīstoties informācijas un komunikāciju tehnoloģijām un to pieejamībai, palielinās dažādi ar drošību saistīti riski. Svarīgi tos apzināties un veikt visas preventīvās darbības, lai mazinātu to iestāšanos. Nesen publiskotā „DNB Latvijas barometra” pētījuma dati liecina, ka drošība internetā ir sabiedrībai aktuāls jautājums un cilvēki par to uztraucas.

Vairāk nekā puse jeb 53% respondentu situācijās, ja kļūtu par upuriem interneta krāpniekiem, primāri pēc atbalsta vērstos tiesībsargājošās institūcijās, savukārt gandrīz katrs desmitais jeb 9%, nonākot šādā situācijā, nevērstos nekur. Vadoties pēc datiem, var secināt, ka sabiedrība vairāk uzticas un lielāku atbalstu sagaida tieši no valsts, taču sabiedrības izglītošanā var iesaistīties arī IKT uzņēmumi.

SIA „Lattelecom” īpašu uzmanību pievērsis drošības jautājumiem arī bezmaksas datorapmācību projektā „Pieslēdzies, Latvija!”, izveidojot šiem jautājumiem atsevišķu mācību daļu – izglītojot seniorus par iespējamiem draudiem internetā, kā arī sniedz padomus, kā sevi no tiem pasargāt.

Kā liecina pētījuma rezultāti, internets ikdienā tiek izmantots dažādiem mērķiem – 71% aptaujāto min darbības ar e-pastu, 66% aptaujāto – norēķinus ar internetbankas starpniecību. Arvien vairāk pieaug bīstamu interneta vīrusu izplatība, izmantojot e-pasta sūtījumus. Lai arī cilvēki regulāri tiek brīdināti, tomēr 5% aptaujāto atzinuši, ka ir uzķērušies uz viltus paziņojumiem par laimestu. Nokļūstot šādam vīrusam datorā, var neatgriezeniski tikt zaudēti visi tajā uzglabātie dati.

Pirmais drošības solis e-pasta lietošanā ir paaugstinātas drošības elektroniskā pasta pakalpojumu izvēle, kas nodrošina daudzlīmeņu drošības mehānismus – vairāklīmeņu ugunsmūri, e-pastu plūsmas kontroli pret pārslodzi, vīrusu un surogātpasta kontroli un citus aizsardzības mehānismus. Izvirzot drošību par prioritāti arī šajā jomā, SIA „Lattelecom” pieņēma lēmumu atteikties no bezmaksas e-pasta pakalpojumu sniegšanas, to aizstājot ar augstākās drošības līmeņa elektroniskā pasta pakalpojumiem.

Domājot par datu drošību datorā, ieteicams svarīgus datus neglabāt tajā, bet gan tā saucamajā mākonī. Lai arī pašlaik ir pieejami vairāki starptautiski datu uzglabāšanas pakalpojumi, drošāk datu glabāšanai izmantot lokālu, uzticamu un ērti sasniedzamu pakalpojuma sniedzēju. Apzinoties, pieaugošos datu apmaiņas apjomu un domājot par drošu datu uzglabāšanu, SIA „Lattelecom” pērn izveidoja ērtu datu apmaiņas un uzglabāšanas vietni eDati.

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka internetu lieto katru dienu (57% aptaujāto). Turklāt 73% aptaujāto to izmanto sociālo tīklu lietošanai, kas būtiski palielina interneta lietojamību bērnu un jauniešu vidū. SIA „Lattelecom” izdevies Latviju aprīkot ar astoto ātrāko internetu pasaulē, kā arī ieviest plašu bezmaksas WiFi tīklu, tāpēc vienlaikus veicam arī izglītojošo darbu – kopā ar CERT.LV un Net-safe Latvija izstrādājām semināru ciklu „Internets – lieto drošāk un atbildīgāk”, kuru laikā gan skolēniem, gan skolotājiem sniedzam padomus gudro tehnoloģiju lietošanā.

Drošība internetā nav atkarīga no interneta veida vai pakalpojuma sniedzēja, to ietekmē lietotāju uzvedība un zināšanas, ko var iemācīties līdzīgi kā ceļu satiksmes noteikumus. Pieaugot tehnoloģiju nozīmei mūsu ikdienas dzīvē, par drošības jautājumiem jāturpina runāt, ik pa laikam atgādinot, kā interneta vidē pasargāt sevi un līdzcilvēkus.

Autors ir SIA „Lattelecom” valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (13)

locus 13.04.2015. 13.23

Par drošību runājot: interesanti, ka Gulbis, kura vadībā netraucēti tiek tirgota krievu fašistu porpaganda, man te stāstīs par drošību. Samaksājiet Gulbim par vīrusu izplatīšanu, un viņš tos iekļaus Jūsu paketē. Kandali kupeckije, ziniet! – ak, nē, piedodiet – tā ir demokrātija!

+9
-1
Atbildēt

4

    Andrejs > locus 13.04.2015. 14.13

    Kas tev liedz pāriet pie tāda tv pakalpojumu sniedzēja, kurš nepiedāvā šos kanālus? Oh, wait – izrādās, ka tādu nemaz nav, un peltais Lattelecom piedāvā vismazāk krievu kanālu no visiem tv provaideriem! Tad varbūt sāksim risināt šo problēmu no šīs vietas un veicināsim pašmāju saturu, kā to dara lattelecom ar kultūras, dziesmu svētku, satori, maratona u.c. kanāliem.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > locus 13.04.2015. 13.48

    ——-

    Totalitārismu sagribējies?!

    Легендарная фраза: “В СССР секса нет!”

    https://www.youtube.com/watch?v=0zldKrY4-y4

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    locus > locus 14.04.2015. 12.13

    Jā, veicināt pašmāju saturu var – re kur drīz būs pašmāju kreivu kanāls ar “pareizo” propagandu. Nu tad varēs salīdzināt šamējo ar mūsējo. Bet dziesmu svētku un satori kanālus man nevajag. Dziesmu svētkos pati piedalos; satori, ja vēlos, apskatos internetā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > locus 13.04.2015. 21.58

    Ak mī un žē, izrādās, ka neviens cits no provaideriem nepieder valstij, tātad nav valsts politikas atspulgs…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Odo 13.04.2015. 17.51

Kā tautā saka: “Kas gan sunim asti cels, ja pats necels?”

Bet vispār Lattelecom ieguldījums lietotāju izglītošanā par datoru drošību ir diezgan apšaubāms.

“Pieslēdzies, Latvija” projekts bija aktīvs pirms vairākiem gadiem, un pat konkursa uzvarētājiem Lattelecom nebija iemācījis, kā lietot viņu pašu uzdāvinātos datorus: https://odo.lv/Blog/120111

Ja, runājot par drošību, Windows vīrusus sauc par “datorvīrusiem” un nemāca par citām operētājsistēmām (Linux, BSD vai MacOS), tad tas ir vai nu Windows’ā iegrimis sliņķis, vai “drošības produktu” reklamētājs.

+4
0
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 13.04.2015. 13.34

Realitātē Lattelecom menedžments atbilst tieši tam uzvedības modelim, ko Lattelecom TV rullīšos it kā noliedz. Nekādus Lattelecom slavinājumus, nekādu apvienošanu ar LMT, — realitāte ir pārliecinājusi vairākkārt, tādēļ nācās no Lattlecom distancēties.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu