"de facto": Ždanokas NVO no Krievijas budžeta saņem 90 000 eiro (papild.) • IR.lv

“de facto”: Ždanokas NVO no Krievijas budžeta saņem 90 000 eiro (papild.)

14
Tatjana Ždanoka. Foto: Ieva Čīka, LETA

Cilvēktiesību komitejas valdes locekļi ir arī  Ždanokas vadītās partijas – Latvijas Krievu savienība – valdē

Ar Tatjanu Ždanoku saistītā Latvijas Cilvēktiesību komiteja pērn saņēma 94 423 eiro no Krievijas tautiešu atbalsta un tiesību aizstāvības fonda. Par to svētdien ziņo LTV raidījums “de facto”. Komitejas valdes locekļi savukārt ir pārskaitījuši vairāk nekā 10 000 Latvijas Krievu savienībai.

Krievijas Tautiešu atbalstu un tiesību aizstāvības fonds ir Krievijas Ārlietu ministrijas dibināts, tā uzraudzības padomi vada ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Satversmes aizsardzības birojs “de facto” apstiprina, ka saņemt finansējumu var tikai tās Latvijas organizācijas un projekti, kuru līdzšinējā darbība ir bijusi saskaņota ar Krievijas ārpolitikas vajadzībām. 

Savu darbību fonds sāka pirms trim gadiem un kopš tā laika regulāri piešķir lielas summas Latvijas cilvēktiesību komitejai. Pārrēķinot eiro, 2012.gadā tas bija 31 tūkstotis, 2013.gadā – vairāk nekā 98 tūkstoši.

Cilvēktiesību komitejā “de facto” stāsta, ka, pateicoties fonda naudai, algo juristus – pārsvarā viņi palīdz Krievijas pensiju saņēmējiem un denacionalizēto māju iemītniekiem. Daļu no līdzekļiem tērē apmaksāto materiālu publicēšanai medijos. Pēc komitejas pārstāvju teiktā, tas ir laikraksts “Vesti”, Radio PIK FM un Daugavpils laikraksts “Million”. Komiteja rīko konferences un izdod grāmatas par nepilsoņu un krievvalodīgo stāvokli Latvijā.

Savukārt laikraksta “Vesti” izdevēja SIA “Press Distribution Center” Ir.ir.lv atsūtītā vēstulē norāda, ka ne izdevējs, ne laikraksts, ne kāds no darbiniekiem neesot saņēmis finansējumu ne no “Ždanokas, ne no kādas viņas pārstāvētās organizācijas, n e arī no Krievijas tautiešu atbalsta un tiesību aizstāvības fonda.

Cilvēktiesību komitejas dibinātāja ir Ždanoka, bet organizācijas valdes locekļi ir arī  Ždanokas vadītās partijas Latvijas Krievu savienības valdē. Pērn aktīvisti savai partijai ziedoja vairāk nekā 10 tūkstošus eiro. Saeimas vēlēšanās neveicās, bet Ždanoka tika ievēlēta Eiropas Parlamentā. Tur viņa atbalsta Krievijas ārpolitikas intereses – attaisnoja Krimas aneksiju, balsoja pret finansiālās palīdzības sniegšanu Ukrainai, bieži uzstājas Krievijas valsts medijos.

Drošības policija elektroniskajā sarakstē ar “de facto” norāda – nevar izslēgt, ka Krievijas budžeta nauda tiek izlietota ne tikai grāmatām un konferencēm. Paši aktīvisti, lūgti precizēt, cik tieši izmaksāja grāmatas, konferences un juridiskie pakalpojumi, atsakās šo skaitli nosaukt.

Pati Ždanoka jautāta, vai viņas partiju pastarpināti nefinansē Krievijas fonds, atbild: “Tās ir pilnīgas muļķības, fonds finansē konkrētos izdevumus, tur neviens nesaņem algu. Tiek finansēti pētījumi, konkrētie izdevumi.”

Ždanoka intervijā “de facto” apgalvo – Krievijas fondu finansējumu cilvēktiesību komiteja izmanto arī tāpēc, ka tā nevar saņemt finansējumu no Latvijas valsts. Turklāt arī citām valstīm esot fondi, kas atbalsta savus tautiešus.

(papildināta ar laikraksta “Vesti” izdevēja viedokli)

Komentāri (14)

dzeris49 12.04.2015. 22.16

Nu te ir klasisks piemērs, kad demokrātija tiek izmantota cīņai pret to pašu demokrātiju.

Un kā tiek izmantots “cilvēktiesību” jēdziens, un cik tālu tas ir degradēts ja Krievija vai tās nopirktie klauni sāk vāvuļot par ctb, tad tas nozīmē, ka tālāk vairs nav kur iet.

Ja kāda NVO saņem naudu no Krievijas, derēja, tomēr, pakonktrolēt, kur un kā tā nauda tiek izlietota, ja nav att. likumi – nu tad kas traucē to pieņemt?

Un tas būtu pilnīgi simetrisks gājiens, jo Krievijā NVO, kas saņem naudu no ārzemēm, tiek sauktas par “ārzemju aģwentiem” un tām, faktiski, nav iespēja normāli strādāt, tad kāpēc Latvijā tādas ždanokveidīgas “ctb aizstāvju” organizācijas var darīt, ko grib, un, faktiski, graut valsts stabilitāti.

Nu neesam mēs tik spēcīgi un vareni kā ASV vai lielas un bagātas ES valstis ar stabilu demokrātiju, kas var to atļauties bez problēmām, kaut, arī tur problēmaas, ko rda Krievijas nauda, jau strauji parādās.

+6
0
Atbildēt

2

    Kurmītis > dzeris49 13.04.2015. 10.02

    Tik vien? Smieklīga summa. Jeņķi savam sorozīdu tīklam tērē vairākus miljonus gada laikā … Šitādus knapi 100 000 viens pats Resnā pakaļa notērēs, ka smird pat neiesvīstot, par jēlertes kalibra „demokratizatoriem” nemaz nerunājot. Visai nenopietna un arī netālredzīga aetieksme no Krievijas puses. Naudiņas vajag vismaz 10x vairāk, tad arī varēsim tikai SĀKT runāt par kādu nekādu Krievijas „maigo varu”.

    Bet patiesībā Krievijai vajadzētu kādus gadiņus 5 no vietas atvēlēt vismaz divas reizes lielāku budžetu nekā tērē Rietumvalstis tērē saviem ietekmes aģentiem gadu desmitiem, lai kaut nedaudz sāktu izlīdzināties situācija.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    helmuts > dzeris49 13.04.2015. 00.31

    Neko nekāda Krievijas nauda ASV nevar izdarīt. Krievi var labākajā gadijumā krist uz nerviem ASV un trakot tik cik viņiem ir ļauts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

helmuts 13.04.2015. 00.46

Cik tad Nils & Co domē izspiež mēnesī no saviem pārraugāmajiem projektiem un tad salīdzināt ar Ždanokas šepti. Tāda bāla ēna vien sanāktu. Par laimi šie cilvēki atrodas “demokrātijā”, kur viņi nekautējas būt līdzīgāki par visiem. Kad uzprasa dažam labam Saeimas loceklim, kas notiek Rīgas Domē, atbildes vietā cilvēks noskurinās kā pīle no ūdens. Mijkrēšļa zona, nekas vairāk neiznāk.

+4
0
Atbildēt

0

haralds 13.04.2015. 00.35

пиво без водки – деньги на ветер! ne Жидanoka, ne viņas Pretvalstiskā Organizācija necīnās par cilvēktiesībām, Жидanoka, un viņas Pretvalstiskā Organizācija cīnās par sovaktiesībām!
http://www.fotoblog.lv/rep/32221/?cid=36285
http://www.fotoblog.lv/rep/32403/?cid=36285
http://www.fotoblog.lv/rep/32463/?cid=36285
http://www.fotoblog.lv/rep/32592/?cid=36285
http://www.fotoblog.lv/rep/32593/?cid=36285
http://www.fotoblog.lv/rep/32505/?cid=25905

+3
0
Atbildēt

2

    ierados > haralds 13.04.2015. 10.07

    Kāda hrena pēc tu iespraudi to lieko burtu? Esi tāds skroderdienu mīļotājs, pridurok?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > haralds 13.04.2015. 11.11

    ierados

    Pareizi, neatkarīgi no savas izcelšanās П..данока ir krievu fašistu kuce.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu