Dažas pašvaldības gatavas sadarboties ar Krievijas vēstniecību 9.maija svinībās • IR.lv

Dažas pašvaldības gatavas sadarboties ar Krievijas vēstniecību 9.maija svinībās

27
9.maija svinības pērn Rīgā. Foto: Zilgma Kukle, LETA

Drošības policija rekomendē pašvaldībām izvairīties no līdzdalības šādu pasākumu organizēšanā

Dažas Latvijas pašvaldības būtu gatavas atsaukties Krievijas vēstniecības aicinājumam atbalstīt un savās pilsētās vai novadā atzīmēt “Uzvaras dienu” 9.maijā, lai gan Drošības policija (DP) iesaka atteikt šāda veida sadarbību, svētdien vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Piemēram, marta sākumā Ogres novada dome saņēma Krievijas vēstnieka Aleksandra Vešņakova rakstisku lūgumu sadarboties “Uzvaras dienas” svinību organizēšanā. Vēstniecībai vajadzēja pašvaldības telpas 15.aprīlī, lai Ogres pusē dzīvojošajiem Otrā pasaules kara veterāniem pasniegtu medaļas par godu Lielā Tēvijas kara septiņdesmitgadei.

Vēstulē nebija norādīts ne veterānu skaits, ne pasākuma plāns vai mērogs. Tāpat nebija skaidrs, vai pašvaldībai jānodrošina svinībām apsardze. Ogres novada domes priekšsēdētājs Artūrs Mangulis (LZS) ar atbildi nesteidzās, jo koalīcijā tika izlemts par Latvijai vēsturiski diskutablā datuma svinēšanu prasīt padomu valdībai un drošības dienestiem.

“Mēs nolēmām tomēr pakonsultēties ar visām ministrijām – iekšlietu, ārlietu un aizsardzības, kā arī Drošības policiju. Uz mūsu jautājumu saņēmām atbildes un tas kopējais viedoklis bija tāds, ka šajā situācijā ir jābūt piesardzīgiem un draudzīgi atteikt atbalstu rīkot minēto pasākumu,” raidījumam sacīja Mangulis.

Raidījumam zināms, ka ministrijas bija ieteikušas par atbalstu Krievijas vēstniecībai izlemt pašvaldībai pašai, jo ministrijām nav tiesību iejaukties. Tomēr tās norādīja, ka Lielā tēvijas kara uzvaru Latvija nesvin, jo Vācijas un PSRS kara slepenie protokoli deva iespēju Padomju savienībai vēlāk okupēt Baltijas valstis, tādējādi Otrā pasaules kara beigas oficiāli atzīmējot 8.maijā.

Taču DP savā atbildē ir bijusi daudz stingrāka. Tā rekomendējusi Ogres novada pašvaldībai diplomātiski atteikt, jo Krievija izmantojot 9.maiju savas ideoloģijas un vēstures uzspiešanai.

Savukārt Krievijas vēstniecība, atbildot uz raidījuma jautājumiem, atzinusi, ka tiesības saņemt jubilejas medaļas esot apmēram 5000 Latvijā dzīvojošajiem kara veterāniem. Uz Krievijas svinīgajām 9.maija parādēm braukšot 13, bet pārējiem pasniegs apbalvojumu Rīgā un citās pilsētās.

Vietējās pašvaldības lielākoties atbalstot Krievijas vēstniecības aicinājumu sadarboties un sniedz telpas uzvaras dienas svinībām, par ko, liecina arī raidījuma veiktais eksperiments, kad tika zvanīts uz vairākām novada domēm, kurās ir līdzīgs iedzīvotāju skaits kā Ogres novadā. Līdz ar to konceptuāla piekrišana atbalstam rīkot šādu pasākumu tika saņemts Saldus novada domē, Rēzeknes novada domē un Tukuma novada domē, kur jau šim pasākumam esot atvēlētas telpas vietējā bibliotēkā.

DP ir ziņas, ka, tuvojoties 9.maijam iespējamas jaunas Krievijas vēstniecības, kā arī Krievijas finansēto “tautiešu organizāciju” aktivitātes pilsētās, piemēram, piedāvājumi organizēt minēto svētku salūtu. Drošības policija rekomendē pašvaldībām izvairīties no līdzdalības šādu pasākumu organizēšanā, lai novērstu iespēju to izmantot Krievijas propagandas nolūkos, ziņo LETA.

“Drošības policijas vērtējumā Krievijai ir izdevīgi uzspiest savu vēstures interpretāciju, jo to var izmantot, lai grautu daļā Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtu Latvijas Republikai. Liktu šķēršļus vienotai izpratnei par Latvijas valsts pamatprincipiem. Tā Krievijas vēstures uzspiešana ir daļa no tā sauktās “maigās varas” pasākumiem, kas varbūt nerada tūlītējus draudus, taču rada draudus ilgtermiņā mūsu nacionālās drošības interesēm,” raidījumam atzinis DP pārstāvis.

 

Komentāri (27)

Andris 12.04.2015. 20.07

Tā ir iejaukšanās Latvijas iekšējās lietās, bet nekas, Latvijā, tas tiks uzskatīts par “privātajiem pasākumiem”… Ja jau Krievija, tā rūpējas par veterāniem, tad jau var visus paņemt pie sevis, pasvinēt, ak jā Sarkanais laukums nav no gumijas!

Bet pētījums pierāda, cik pērkami, mēs esam!

+19
0
Atbildēt

4

    v_rostins > Andris 12.04.2015. 20.44

    Andris

    Ja turpināsi balsot par nolādētiem čekas un bandītu kājslauķiem, prokremliskiem lopiem, tad ne tikai nesagaidīsi, lai no Karātavu laukuma aizvāc cilvēka cieņas un saprātu aizskarošo krievu fašistisko izdzimteņu istukanu, bet gan to, ka pabriki, dombrovski, kozlovski, rinkēviči un straujumas Tavi izdzīs uz turieni 9. maijā ar sarkaniem karodziņiem, bet bērniem skolās vēl liks apgūt pederastijas mācību.

    Tā sevi cienījoši ukraiņi izrīkojas ar fašistisko mērgļu istukaniem

    https://www.youtube.com/watch?v=Y4Q7a_IXX40

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Andris 12.04.2015. 23.58

    Skaidrs, tātad ienīsti savus bērnus un gribi, lai ZRP(v) sodomīti tos padara par sev līdzīgiem kropļiem?

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    DD1 > Andris 13.04.2015. 09.07

    > Andris

    “pētījums pierāda, cik pērkami, mēs esam!”

    Pat ne pērkami, bet cik bailīgi un iztapīgi. Kauns.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Andris 12.04.2015. 23.31

    Uz tvaiceni, vecuma krīzes un ārprāta piemeklētais, neesi pamēģinājis aizbraukt?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

TanteSidra 13.04.2015. 01.02

“…piekrišana atbalstam rīkot šādu pasākumu tika saņemts Saldus novada domē, Rēzeknes novada domē un Tukuma novada domē…”

~~~~~~~~

Vērtīgs izmeklēšanas eksperiments.

Ogres novadam ar gudru vadību ir paveicies.

Kauns par stulbeņiem Saldū un vēl stulbākiem Tukumā, dēļ viņiem kauns Kurzemei.

Šo novadu atsaucīgi kolaborantajām amatpersonām vajadzētu pamest darbu, tādas nedrīkst tikt pārvēlētas.

Nav grūti iedomāties kā šīs personas kalpotu ja ienaidnieks tām vēl naudu piedāvātu.

Šaubos par to ka Latvijā vēl ir pie dzīvības 5000 krievu veterāni deviņdesmitgadnieki.

Krievu aģentūra zondē Latvijas laukus, reģistrē uz sadarbību atsaucīgos.

+14
0
Atbildēt

5

    v_rostins > TanteSidra 13.04.2015. 12.06

    Bet

    Salasīsies arī krietni vairāk, jo jāņem vērā arī Korejas, Vjetnamas, Ēģiptes, Sudānas, Etiopijas, Angolas un visu citu lielāku vai mazāku karu, kurus visus ir izraisījusi Krievija, vai ņēmusi dalību tajos, viķirani, tāpat arī asiņaino Irākas, Irānas un Afganistānas 1979. gada valsts apvērsumu rīkotāji. Lielākā daļa pēc došanās pensijā, izvēlējās Rīgu, bet čekas pederasti, LC, 1994. parakstot kremlī sastādīto, jakobi, “karaspēka izvešanas” līgumu, tiem fašistu izdzimteņiem un to ģimenes locekļiem nodrošināja īpašas privilēģijas.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Misija > TanteSidra 13.04.2015. 10.33

    Jā, arī es rēķināju to veterānu medaļu saņēmēju vecumu un netiku skaidrībā – vai karā piedalījās jau puišeļi līdz desmit gadu vecumam, vai pat zīdaiņi autiņos?!… Iespējams, ka apbalvojumu saņēmēju lokā ir ietverti gan karotāji Afganistānas un Čečenijas zemēs, gan tie ‘plintnieki’, kuri apsargāja no Latvijas izsūtāmo latviešu vagonus, gan spīdzinātāju čekistu komanda čekas pagrabos, gan tie krievu armijas marodieri,kuri siroja un izlaupīja latviešu mājas tajos pašos novados – kuros tagad grib organizēt apšaubāmu ‘medaļu’ pasniegšanas pasākumus.

    Viss tas liecina par Krievijas apzinātu provokācijas organizēšanu Latvijā. Safilmēs materiālus saviem propagandas TV kanāliem un rādīs pasaulei, ka Latvija nav tikusi okupēta un mēs pat esam pateicīgi… Sāpīgi!!!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > TanteSidra 13.04.2015. 11.26

    Kauns par stulbeņiem Saldū un vēl stulbākiem Tukumā

    —————————

    interesanti, kāda partija šajos novados reāli ir pie teikšanas?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Bet > TanteSidra 13.04.2015. 09.22

    Mani personiski arī izbrīna tādi skaitļi, ka kara veterānu Latvijā vien esot 5 tūkstoši!!! Kopš kara beigām pagājuši 70 gadi, bet kara veterānu skaits izskatās, ka nesarūk! Kā kaščeji nemirstīgie- dzīvos mūžigi kā kiborgi. Varbūt tie kara veterāni vēl karo pat Ukrainā?

    Vai tik neslavēs arī Afganistānas kara veterānus un Čečenijas kara veterānus . Krievijai jau karot ir asinīs!Nemaz nebrīnītos, ja uzrastos vēl kādi dzīvie kara veterāni no krievu japāņu kara.Tā sakot, ja Krievijai vajag uzvarētājus, tad tādus tie arī atradīs kaut vai 150 gadus vecus un lielā skaitā!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > TanteSidra 13.04.2015. 09.05

    > TanteSidra

    “Šaubos par to ka Latvijā vēl ir pie dzīvības 5000 krievu veterāni deviņdesmitgadnieki.”

    Visticamāk nav, bet turpinās veterānu vairošanās tāpat kā nepilsoņu vairošanās, kas nebūtu pieļaujama.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

fretka 13.04.2015. 07.13

Prezidents Bērziņš turpina vest mūs uz Austrumiem.

=========

– Paskaidrojiet, ko nozīmē – doties uz Austrumiem?

– No mūsu tuvākajiem kaimiņiem līdz pat Ķīnai un Japānai. Mēs pagaidām savā ceļā esam nokļuvuši līdz Mongolijai. Ļoti strauji attīstās Ķīna. Pamata virziens, protams, ir tuvākie kaimiņi – Krievija, īpaši Baltkrievija, Kaukāzs, īpaši Gruzija un pārējās Centrāl­āzijas valstis. Mēs pa šiem 25 gadiem esam ieguvuši to, kā viņiem nav, mēs eksportējam ne tik daudz materiālus, cik garīgas vērtības, un tā ir mūsu priekšrocība. Bet pretim varam saņemt materiālas vērtības.

http://m.la.lv/doties-austrumu-virziena/

===========

Vārdu sakot, ielencam Ameriku.

Varu iedomāties, cik pārsteigti būs Aļaskas iedzīvotāji, kad ieraudzīs nācējus ar visām garīgajām vērtībām.

Nebrīnīšos ja starp tām būs arī 9. maija svinēšana.

+8
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu