Ideālisms, naivums, muļķība... vai kas cits? • IR.lv

Ideālisms, naivums, muļķība… vai kas cits?

21
Stūra mājas pagalms un Latvijas valsts karogs virs tā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Gunārs Nāgels

Cerams, ka čekas pagātnes rīcība tiks celta gaismā, gan pateicoties komisijas darbam, gan citu mūsu pētnieku darbam

Vai viegli būt latvietim? Visbiežāk jēdziens viegli saistīts ar ekonomisko labklājību, bet šoreiz jautājums nav par ērtībām. Jautājums ir par garīgām vērtībām un par atbildību pret savu tautu. Nav nekas slikts meklēt materiālus labumus un dzīves ērtības, bet vienmēr jāpatur prātā cena.

Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisija, cerams, beidzot tiks pie nopietnas darbības un palīdzēs mums saprast nodevības izmērus un motīvus. Protams, svarīgākie dokumenti ir sen jau iznīcināti vai aizvesti uz Maskavu un nav mūsu pētniekiem pieejami. Bet ir ļoti grūti izdzēst pilnīgi visas pēdas, un čekas pagātnes rīcība tiks celta gaismā, gan pateicoties komisijas darbam, gan citu mūsu pētnieku darbam.

Bet kāpēc ir jau pagājis tik ilgs laiks kopš neatkarības atgūšanas un ir tik maz rezultātu, ko uzrādīt? Atbildi, protams, nav grūti minēt, ja atceramies atslēgvārdus: Kam tas ir izdevīgi?

Mēs zinām daudz par čekas metodēm padomju impērijā un arī ārpus tās. Čekas palīgi nav visi bāžami vienā maisā, (un noteikti paši svarīgākie nebūs atrodami nevienā maisā). Daži palīdzēja aiz bailēm, daži aiz mantkārības, bet arī pietiekami daudzi aiz pārliecības. Un vēl daži – aiz muļķības.

Vai viegli būt latvietim? Ar lielo popularitāti, ko ieguvusi čekas lietu izpēte, mēdzam aizmirst, ka Latvija arī bija citas lielvaras – nacionālsociālistiskās Vācijas – upuris. Ja Maskavai Latvijā bija Stūra māja, tad Berlīnei bija Reimersa iela, un abas darīja visu iespējamo, lai iznīcinātu mūsu valsti. Latviešus ar varu vilka divos virzienos, un nebija daudz drosmīgo, kas uzstājās par savu tautu pret abiem iebrucējiem. Bet tomēr bija.

Diemžēl cīņa turpinās vēl šodien, un ir latvieši, kuri vai nu apzināti vai neapzināti kalpo mūsu ienaidniekam.

Nav viegli būt latvietim, jo mūsu dabīgā tieksme ir stūrgalvīgi strīdēties, neraugoties uz lielo bildi – mūsu tautas izdzīvošana. Neaizmirsīsim, ka ne visi mūsu ienaidnieki ir formas tērpos un nēsā šaujamieročus. Ja „godīgie zaļie vīriņi” ieņēma Krimu un anektēja to Krievijai ar minimālu varas pielietošanu, tad nemānīsim sevi, ka esam droši dēļ NATO 5.panta.

Mums aktīvi jāpiestrādā, ne tikai, lai būtu tāda militārā vara, kas atsistu iespējamu uzbrukumu, bet vēl aktīvāk jāstrādā, lai mums būtu tādi sabiedrotie, kuriem ir griba mums palīdzēt.

Tas prasa nemitīgu informācijas kampaņu visos līmeņos, lai izskaidrotu mūsu sarežģīto vēsturi. Jāuzrunā ārzemju valsts vadītāji, diplomāti, militārais personālās, skolnieki. Tas ir lēns un grūts darbs, pilienu veidā cīnīties pret naudas kalniem, kas ir mūsu nelabvēļa rīcībā. Mēs un mūsu valsts tiekam apmeloti, un mēs nedrīkstam būt vāji šajā informācijas karā. Jo mērķis tiek atkārtoti deklarēts – atjaunot mūsu valsts okupāciju, ar visiem saistītiem reāliem cilvēku upuriem.

Kā tagad saprast mēģinājumus nopietni apgrūtināt vai pat apturēt mūsu informācijas kampaņu? Ideālisms, naivums, muļķība… vai kas cits?

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors

 

Komentāri (21)

mūsu alus 10.04.2015. 21.14

Ja nedrīkst atklāt, kamēr nebūs izpētīts, nozīmē tikai to, ka nebūs iespējams izpētīt, jo nedrīkst atklāt. Un tas viss pēc 25.gadiem kopš Latvijas Republikas atjaunošanas. Vai atjaunošana ir tikai mīts? :(

+5
0
Atbildēt

4

    edge_indran > mūsu alus 11.04.2015. 00.47

    ———

    Uz papīra var visu ko vēlies atjaunot, taču reālajā dzīvē darbojas objektīvi sociālie likumi. Viena tāda – “sociālās reģenerācijas” (A.Zinovjeva termins)

    darbību novērojam jau 25. gadus. Bet Rietum-krātijas “ticīgajiem” jau mīti vareni patīk – tāpat kā komentārus par viņiem rakstīt. Patīkamu izklaidi!

    http://www.infotop.lv/uploads/img/articles/large/LET_7209522_1202544614.jpg

    0
    0
    Atbildēt

    0

    uldis-v > mūsu alus 11.04.2015. 22.31

    Man absoluti neinteresē čekas maisi,bet mani interesē ,kas no šeit esošiem komentētājiem ir krievu nacionālboļševiki un viņu pakalpiņi.

    ————-

    Kad Zinovjevs atgriezās viņam jautā žurnālists: Kādas ir sajūtas pirms atgriešanās Dzimtenē pēc tik ilgas [21 gads] prombūtnes?

    Aleksandrs Zinovjevs: Man ir tādas sajūtas, ka pametu es stipru, visu cienītu, pat bailes izraisošu lielvalsti, bet atgriežos uzvarētā un drupās pārvērstā valstī. Atšķirībā no citiem, es nekad nebūtu pametis PSRS, ja man būtu bijusi kaut mazākā izvēles iespēja. Emigrācija man bija visīstākais sods.

    ———-

    Kolčakietis ,nacionālboļševisma pamatlicējs, Nikolajs Ustrjālovs,kad bija daudzus gadus nokalpojis PSRS pirms sava nāves soda ko viņam piesprieda cits krievu nacionālboļševiks Josifs Staļins netika intervēts.Bet viņš savos rakstos ,kas tika izdoti 2003.gadā ir paudis savu pārliecību ka PSRS kādreiz kļūs par krievu nacionālu valsti.

    Man viens krievu pulkvedis,kara invalīds,teica 1977.gadā:”U Brežņeva vsjo po prežņemu”,bet kad es viņam ieminējos par Hruščovu ,kura vadībā sāka celt komunismu,viņš acīmredzami saniknojās un man atbildēja:”Hruščov obosral Rosiju”

    Man nesķiet ka A Zinobjevs būtu labāks par kolčakieti,naconālboļševiku Nikolaju Ustrjalovu un viņam līdzīgiem.Bijušie kolčakieši un deņikinieši kaut kur ārzemēs izdeva savu žurnālu “Smena veh”unjau Lēņina laikos tas bija pieejams krievu komunistiem un palīdzēja tikt vaļā no internacionālisma par ko Lēņins nebija lielā sajūsmā .Vajag palasīt krievu vēsturnieka Gorbačova atbalstītāja Vladlena Sirotkina darbu:”Počemu proigral Trockij”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > mūsu alus 11.04.2015. 23.35

    ———uldis-v:”(..)Man nesķiet ka A Zinobjevs būtu labāks par kolčakieti..”

    ===============================================================================

    Raksta autora G.Nāgels uzdodais jautājumu:”…..vai kas cits?”, skaidri norāda uz to, ka kungs nekad nav lasījis filosofa I.Iļjina darbus. Būtu lasījis, būtu lielāka izpratne i par ideālismu, i par naivumu, i par muļķību sadalīt Krieviju (PSRS):

    “ЧТО СУЛИТ МИРУ РАСЧЛЕНЕНИЕ РОССИИ”

    По изданию: И. А. Ильин. «Наши задачи. Статьи 1948-1954». Том I.

    Беседуя с иностранцами о России, каждый верный русский патриот должен разъяснять им, что Россия есть не случайное нагромождение территорий и племён и не искусственно слаженный «механизм» «областей», но живой, исторически выросший и культурно оправдавшийся ОРГАНИЗМ, не подлежащий произвольному расчленению. Этот организм есть географическое единство, части которого связаны хозяйственным взаимопитанием; этот организм есть духовное, языковое и культурное единство, исторически связавшее русский народ с его национально младшими братьями — духовным взаимопитанием; он есть государственное и стратегическое единство, доказавшее миру свою волю и свою способность к самообороне; он есть сущий оплот европейски-азиатского, а потому и вселенского мира и равновесия. Расчленение его явилось бы невиданной ещё в истории политической авантюрой, гибельные последствия которой человечество понесло бы на долгие времена.

    Расчленение организма на составные части нигде не давало и никогда не даст ни оздоровления, ни творческого равновесия, ни мира. Напротив, оно всегда было и будет болезненным распадом, процессом разложения, брожения, гниения и всеобщего заражения.

    http://project03.ru/cod/ii.php#PART1CH1

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Svešinieks > mūsu alus 11.04.2015. 13.24

    Tikko domāju uzrakstīt kaut ko līdzīgu. Ukraiņi nesen atklājuši VDK arhīvus publiskai lietošanai. Tad kurš šodien īsts eiropietis?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 10.04.2015. 13.43

Tā īsti nesapratu, kas, konkrēti, apgrūtina un traucē tai informēšanai par Latvijas vēsturi, manuprāt, pamatā, viss tiek darīts.

Nu jau pat atsevišķi Krievijas žurnalisti, nerunājot par Rietumiem, zina, ka Waffen-SS un SS ir divi pretpoli, pirmie Nīrenbergas prāvā īstos eseseiesušus, kurus tur tiesāja, apsargāja, un nekādos noziegumos vainojami nav, un tas, manuprāt, tomēr, ir Latvijas ārpolitikas nopelns.

Cita lieta, kas negrib neko zināt, vai kuram izdevīgi neko nezināt, tam nav nozīmes skaidrot.

Un paldies autoram, ka viņš pieminēja, ka latvieši cieta arī no vāciešiem, ne tikai no krieviem.

Tas, ka tie čekas maisi, neskatoties uz to, ka tie jau patukšoti, tomēr, būtu jāatver, manuprāt, diezgan skaidrs, ja nevar sodīt pilnīgi visus noziedzniekus, tas nenozīmē, ka nevajag atklāt vai sodīt, kaut vai morāli, nevienu, cilvēkiem, tomēr, par saviem darbiem jāatbild, agri vai vēlu, un tas ir pareizi.

+6
-3
Atbildēt

4

    latvijas_valsts > dzeris49 10.04.2015. 16.46

    “Waffen-SS un SS ir divi pretpoli, pirmie Nīrenbergas prāvā īstos eseseiesušus, kurus tur tiesāja, apsargāja”

    Muļķības. Visi esesieši ir potenciālie noziedznieki, saskaņā ar Nirnbergas tribunāla spriedumu, kas atzina visas – arī Waffen SS – vienības par noziedzīgām. Apsargāja? Varbūt tualetes tīrīja? Pirms šiem pribaltiem tur bija vācu kara gūstekņi, bet vācieši kara noziedzniekiem piegādāja pārtiku un vēstules, kas bija ieslodzījuma vietas pārkāpums, tāpēc sabiedrotie nomainīja vāciešus ar pribaltiem, liekot viņiem tīrīt tualetes.

    Vai šiem pribaltiem sabiedrotie uzticēja ieročus? Ne. Viņi uzticēja pribaltiem lupatas un sukas tualešu tīrīšanai.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > dzeris49 10.04.2015. 15.17

    echo.msk.ru/sounds/1519500.html (28.03.2015.latinina)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 10.04.2015. 17.11

    vatņiks

    Saprotu jūs, cilvēces atkritumus, bidļjaķinu, kuras ģenētiskā atmiņā latviešu Leģionāri, ustaši un UPA karotāji iedzinuši sarkanarmiešu piepļūtītos kerzavikus. Tie tur arī paliks līdz jūsu drīzam galam.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > dzeris49 10.04.2015. 17.06

    Ko muļķīc sprēgā!? Ko slēpjas zem wapen LATVIA !?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

v_rostins 10.04.2015. 13.59

“Protams, svarīgākie dokumenti ir sen jau iznīcināti vai aizvesti uz Maskavu un nav mūsu pētniekiem pieejami.”

____________

Nekas, arī atlikušā maisu saturu publicēšana, dos mums pārliecinošu priekšstatu par ZRP(v) izdzimteņu radiem, draugiem, palīgiem, konsultantiem un sponsoriem, kas savukārt būs liecība par pašiem kremļjaģām, zagļiem un pederastiem, tāpēc arī tik fanātiska maisu sargāšana.

+3
-6
Atbildēt

2

    v_rostins > v_rostins 10.04.2015. 14.16

    dzeris49

    Rasnača kungs rūpējas, lai ZRP(v) kuratoru izvēlētie čekisti nevarētu veidot tendenciozu un sagrozītu informāciju. Maisus nepieciešams publicēt, lai arī sabiedrībā cienījami cilvēki to saturu varētu pētīt un mēs redzētu objektīvu ainu.

    Nemelo jobanais staļinist, NA vienmēr ir iestājusies par maisu saturu publiskošanu.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > v_rostins 10.04.2015. 14.09

    Ja jau tur tikai ZRP piekritēji, tanīs maisos, kāpēc NA ministrs Rasnačs dara visu, lai traucētu šo “maisu” izpēti un to saturu publikāciju?

    ZRP to ir nopirkusi?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu