Lietuva nolemj uz trim mēnešiem apturēt "RTR Planeta" retranslāciju • IR.lv

Lietuva nolemj uz trim mēnešiem apturēt “RTR Planeta” retranslāciju

15
Lietuvas valsts karogs. Foto: LETA

Programmu veido un izplata Krievijas televīzijas un radioraidījumu kompānija

Lietuvas Radio un televīzijas komisija (LRTK) trešdien vienbalsīgi nolēmusi no 13.aprīļa uz trim mēnešiem pilnībā apturēt telekanāla “RTR Planeta” retranslāciju, ziņo LETA/ELTA.

Šī programma reģistrēta Zviedrijā, bet to veido un izplata Krievijas lielākais valsts mediju uzņēmums – Krievijas televīzijas un radioraidījumu kompānija (VGTRK).

Lēmums pieņemts tāpēc, ka 18.janvārī “RTR Planeta” pārraidē “Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu” izplatīta neobjektīva un naidu kurinoša informācija. Līdzīga satura informācija nepilna gada laikā izskanējusi jau otro reizi, tādēļ LRTK vērsusies pie programmas veidotāja, pie Zviedrijas regulatora, kas izdevis tam licenci, un pie Eiropas Komisijas (EK), informējot par atklātajiem pārkāpumiem.

Taču konsultējoties ar valsti, kas translē šo programmu, un EK, 15 dienu laikā pēc brīdinājuma nav izdevies panākt vienošanos, bet pārkāpumi turpinājušies, norādījusi komisija.

Saskaņā ar direktīvu par audiovizuālo mediju pakalpojumiem un likumu par sabiedrības informēšanu LRTK bija tiesīga pilnībā apturēt “RTR Planeta” programmas retranslēšanu uz vēl ilgāku laiku – pat gadu un vairāk.

Pērn aprīļa sākumā LRTK nolēma uzdot televīzijas programmu retranslētājiem uz trim mēnešiem apturēt tās “RTR Planeta” programmas daļas retranslāciju Lietuvas skatītājiem, kas veidota ārpus Eiropas Savienības, Eiropas ekonomiskās telpas un citām valstīm, kuras ratificējušas Eiropas Padomes konvenciju par pārrobežu televīziju. LRTK konstatēja, ka marta sākumā pārraidē “Vesti nedeli” (“Nedēļas ziņas”) sniegta tendencioza un vienpusīga informācija, attaisnojot gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kontrolēto spēka struktūru vardarbību pret mierīgajiem iedzīvotājiem, kurināts kaujiniecisks noskaņojums, nesaskaņas starp krieviem un ukraiņiem, naids pret jauno Ukrainas vadību, ASV un to sabiedrotajiem, kā arī attaisnota militāra intervence suverēnā valstī un daļēja tās teritorijas aneksija. Pārraides saturā pārkāpts Lietuvas likums par sabiedrības informēšanu, kas aizliedz izplatīt šāda veida informāciju.

 

Komentāri (15)

Normunds 09.04.2015. 11.23

Propaganda nav vārda brīvība! Propaganda ir ierocis. Kāpēc var aizliegt holokausta noliegšanu, bet nevar aizliegt kremļa propagandu? Tāpēc ka daudzi lēmēji ir lubjankai uz āķa. Cita izskaidrojuma man nav.

+6
0
Atbildēt

2

    Normunds > Normunds 09.04.2015. 16.19

    Visi atbildīgie muldētāji, kas atsaucas uz vārda brīvību šajā jautājumā, būtu īpaši rūpīgi jāpārbauda SABam.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Normunds 09.04.2015. 11.32

    Normunds

    Uzmaukti uz Dzeržinska laukuma nama resnā un atskabargainā daikta.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Absints 09.04.2015. 10.04

Tieši tā – nevis aizliegt, bet pārtraukt translēt. Aizliegumam nebūtu nekādas jēgas, satelīttelevīzijas, internets ir un būs alternatīvie avoti. Savukārt pārraukt translēt ir kaut kas cits, un tieši tas, ko nedara NEPLP – nepieņem lēmumu pārraukt TRANSLĒT Krievijas propagandas kanālus vismaz Latvijas valstij piederošajos operatoros. Šobrīd, vārdos nosodam, a praksē atbalstam. Tur varbūt pat valsts varētu samaksāt kompensācijas par to, ka operators zaudē virkni 5. kolonnas skatītāju. Pie kam interesanti ir tas, ka daļas, kas nav Latvijas valstij, ir kādai EU savienības valstij. Viasat Zviedrijai, Lattelekom daļas, šķiet, norvēģiem, Baltkomā arī ir skandināvi. Krievijas Baltijai domātie kanāli reģistrēti UK. Vai tās būtu pret? Manuprāt, te darba lauks ir mūsu EU deputātiem, jo tā īstenībā ir EU mēroga problēma. Tās būtu reālas un iedarbīgas sankcijas. Mums gan ir pretēja tendence – līst uz vēdera Kremļa priekšā, domājam taisīt jaunu kanālu, lsm.lv jau tiek tulkots, un nevis kādā EU valodā, bet krievu. Paldies tev NEPLP!

Kanālus krievu valodā vajag, bet ne Kremlim taisītus. Vajag tulkot BBC, CNN,Sky News, piemēram. Pie kam jau dažiem ziņu kanāliem ziņas krieviski jau ir- BBC kā piemērs

Vajag tulkot labākos no Baltijas valstu raidījumiem. Un nedomāt par satura radīšanu. tas jau ir, vajag domāt par TULKOŠANU. Škiet NEPLP un Valdības vīru galvās ir iesēdies vecais priekšrats par tantiņu ar melnbalto Rekordu un pārgriežamajiem kanāliem. Pensionārs ar vecu televizoru nav mērķa auditorija. Auditorija ir darbaspējīgie sociāli aktīvie iedzīvotāji, kuriem ir pietiekami moderna TV ar pārslēdzamu valodu. Latvija ar savu sasteigto digitalizāciju šeit ir tikai ieguvēja… visiem mājās ir modernas iekārtas. Visiem! Pat lētākajā galā – virszemes tv ar brīvajiem kanāliem tāda iespēja ir, ja kāds nav sapratis.

Saku jau kuro reizi- nevajag jaunu kanālu krieviem – vajag esošo informāciju padarīt pieejamāku. Latvijas krievu žurnālistiem nebūtu jātaisa raidījumi tikai krieviem, tie būtu jātaisa Latvijas un Baltijas iedzīvotājiem. Īstenībā pat nebūtu svarīgi, kādā ir bijusi informācijas primāra valoda, svarīgi, lai tā būtu pieejama latviski, krieviski, igauniski, lietuviski , angliski. Kembridžas hercogienes deguna pakasīšana (par ko ir visās ziņās) nez vai ir svarīgāka par oligarha Uspeskiha arestu Lietuvā (par ko informācijas tikpat kā nav)

Neceru gan, ka te veselais saprāts uzvarēs… gan jau, ka Kremlis te vinnēs…

+6
-1
Atbildēt

5

    Kurmītis > 09.04.2015. 10.27

    Ja, ja … kāds lielisks divkosības un liekulības piemēriņš! Nevis aizliegt, bet „pārtraukt” … uz 3-6 mēnešiem, kuri uzreiz pēc tam pāriet nākamajos 3-6 mēnešs … : )

    Tieši tāpat, kā Nato armija, kura Baltijas valsīs nē, nē, nemaz neizvieto savas kara bāzes, bet tikai rīko „mācības” … 6-9 mēnešu garumā … ar kontingenta rotācijām perioda beigās, kad cita brigāde nomaina esošo uz nākamajām „mācībām”. Atkal uz 9 mēnešiem … : )

    Krievi pēc analoģijas arī varētu nevis „šaut” ar raķetēm par Laviju un Lietuvu, bet gan „pārdislocēt” tās uz Kaļiņingradas apgabala poligonu „svoim hodom” – lai pašas „lido” uz turieni … nu tas nekas ka nedaudz pāri Rīgai vai Viļņai … „mācības” taču … : )

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Kurmītis > 09.04.2015. 12.50

    Ha, ha, ha … sievasmātei nodošu sveicienu, kad satikšu. Domāju, viņa būs dikti pārsteigta, ka kļuvusi par krievieti … : )

    2. Pirmo reizi dzirdu, ka cilvēka informētība izraisa stereotipus. Man gan liekas tieši otrādi – tie ir Latvijas mucā audzētie un pa spundi barotie lumpeni, kuri uz Eiropu un ASV joprojām lūkojas kā nez kādu „vērtību” un laimes nesējiem, lai gan konkrēti Latvijai tie ir atnesuši vairāk posta pēdējos 25 gados nekā dažs labs Pasaules karš. 3. Un jā – laikam gan man tomēr piemīt kādi stereotipi. Es, naivais, piemēram, joprojām uzskatu, ka tautas un nācijas labklājības pamats ir stipras ģimenes ar daudziem bērniem un izglītība jaunajiem, darbs tiem, kas spēj strādāt, valsts atbalsts un garantētas vecumdienas veciem, slimiem un tiem, kas nespēj, neatkarīga valsts, konkurētspējīga ekonomika un maksimāla patstāvība visā, ieskaitot ārpolitiku. Viss tas, ko Rietumi mums ir atņēmuši … ar mūsu vietējo mankurtu vēlīgu atbalstu un pat palīdzību.

    4. iedod kādu, kaut vienu, manas „neobjektivitātes” piemēriņu, muldoņa! Jeb varbūt teiksi, ka mūsu mediji necenzē viedkļus? Nedzēš komentus? Neaizliedz tiem netīkamus TV kanālus? Nemelo, nespekulē, nekurina naidu un karu?

    Kas attiecas uz „neielaišanos polemikā” ar mani – neesi nedz pirmais, nedz pēdējais tāds liekulis. Patiesība acīs kož. Kad nav ko teikt, tad nav arī ko polemizēt … : )))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Normunds > 09.04.2015. 16.17

    Es, naivais, piemēram, joprojām uzskatu, ka tautas un nācijas labklājības pamats ir stipras ģimenes ar daudziem bērniem un izglītība jaunajiem, darbs tiem, kas spēj strādāt, valsts atbalsts un garantētas vecumdienas veciem, slimiem un tiem, kas nespēj, neatkarīga valsts, konkurētspējīga ekonomika un maksimāla patstāvība visā, ieskaitot ārpolitiku.

    =================

    Atbalstu pilnībā šos vārdus, bet pasaki, vai Krievijā kaut kas no tā ir?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > 09.04.2015. 10.50

    Kurmīt, kaut kā dikti redzams, ka Jums sievasmāte krieviete. Pieļauju, ka mājās skataties tos Krievijas propagandas kanālus, jo atražojat to stereotipus. Vienu brīdi domāju, ka Jums ir objektīvi kritisks skatiens, ko gan nemākat korekti paust. Tagad saprotu, ka esat stereotipu nozombēts un viens no tiem troļliem. Liekas, gan, ka Jums, atšķirībā no viņiem par komentāriem nemaksā. Vismaz man tā šķiet. Žēl, biju domājis, ka Jūs esat objektīvāks.

    Un atvainojos par repliku, jo Jūs esat viens no tā saraksta, ar kuriem polemikā neielaižos. Bet vairāk tas neatkārtosies!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > 09.04.2015. 10.14

    krievijas propagandu vajadzētu vienkārši pielīdzināt pornogrāfijai, jo tā uz nenobriedušiem prātiem atstāj līdzīgu iespaidu

    +5
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 09.04.2015. 09.42

a nam vsjoravno,

a nam vsjoravno,

ņe baimsa mi volka i savu.

v samij žudkij čas

kosim trintravu!

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu