Ir vērtība • IR.lv

Ir vērtība

6
Jānis Skutelis

Vajag, lai kāds pasaka, kas ir svarīgās lietas

Ir lietas, kas ir vērtība, ir, kas nav. Ir svarīgas lietas, ir mazāk svarīgas. Ir arī tā, ka svarīgo vispār ir mazāk nekā nesvarīgo. Un tas, ka svarīgo ir maz, palielina to svarīgo lietu nozīmību. Tas tā kā būtu skaidrs. Tā ir pasaules svarīgo un vērtīgo lietu kārtība.

Nu jums vajadzētu iedomāties manu naivpilno pārsteigumu, kad es kādā pārdomu brīdī secināju – mēs taču paši esam pasaules lietu svarīguma un vērtīguma noteicēji (vismaz teorētiski). Tikai esot «iekšā», viss ir pašsaprotami un nerada jautājumus, bet, paskatoties no malas… Skatos futbola spēli un domāju – kas tā ir par industriju! Taču pilnā nopietnībā cilvēki skrien pa zālīti, mēģina cits citam atņemt bumbu un no lielāka vai mazāka attāluma iebakstīt to vārtos. Un ir kāds vīrs, kam ir svarīgs uzdevums nopļaut stadiona zāli kādā tikai viņam un FIFA zināmā garumā. Un viņš zina – ja garums nebūs precīzs, tas var mainīt spēles gaitu. Vēl vairāk, tas var mainīt cilvēku likteņus. It kā ar to vēl nepietiktu, ir veselas nācijas, kas turas uz sapņa par futbolista karjeru. Futbols – vērtība. Vai visiem? 

Ir Indija, kur jaunieši sapņo par profesionāla kriketa spēlētāja karjeru, bet ir valstis, kurās daudzi nav pat dzirdējuši par tādu sporta veidu. Golfa spēlē nāk vīrs ar nūju tarbu, izvēlas vienu no tām, nostutē baltu bumbiņu un, cītīgi sagatavojies, triec to prom. Nezinātājam liktos, ka tā viņam nav vajadzīga, tāpēc viss ir veiksmīgi beidzies. Bet nē, sitējs nerimstas un dodas bumbiņu meklēt, kas jau atkal nezinātājam varētu likties dīvaini – ja jau tā ir vajadzīga, kāpēc pirmāk sita prom? Vai, ja iepriekš zināja, ka to bumbiņu arī vēlāk vajadzēs, varēja taču iesiet striķī vai gumijā. Ērtības labad. Kādam tas šķiet dīvaini? Dažādi. Lai vai kā, tas ir nopietns sporta veids, un par jaunumiem šajā un citos sporta veidos pasaulē mums pilnā nopietnībā vēstī Anatolijs. Vai tā ir tikai ar sportu? Nē taču! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu