Soross: Ukraina Eiropas Savienībai ir svarīgāka par Grieķiju • IR.lv

Soross: Ukraina Eiropas Savienībai ir svarīgāka par Grieķiju

26
Džordžs Soross. Foto: EPA/LETA

Ukrainas konfliktā izšķiras Eiropas Savienības liktenis, tāpēc pret Putinu ir jāatbalsta Ukraina, uzskata ASV finansists

Kā izskatīsies Eiropas Savienība (ES) pēc pieciem gadiem, izšķirsies tuvākajos dažos mēnešos, un tas ir atkarīgs no notikumiem Ukrainā, uzskata ASV miljardieris Džordžs Soross.

Viņš sestdien publicētajā intervijā vācu avīzē “Die Welt” saka: “Vladimira Putina Krievija – tas ir agresors, bet Ukraina aizstāv arī tās vērtības un principus, uz kuriem balstās ES.”

Soross uzskata, ka Eiropa ar Ukrainu apietas kā ar otru Grieķiju, taču šāda politika ir kļūdaina un novedīs pie sliktiem rezultātiem. „Putins nevēlas militāru uzvaru Ukrainā, lai sagrābtu daļu valsts un uzņemtos par to atbildību. Viņš vairāk cenšas panākt finansiālu un politisku krahu,” kas destabilizētu Ukrainu un par ko nevajadzētu būt atbildīgam, uzskata Soross.

Kamēr Eiropa Ukrainai atmet „mazus kumosiņus” tāpat kā Grieķijai, kuru pietiek, lai knapi vilktu dzīvību, „Putins iegūst visas priekšrocības”, apsteidzot visus un izvēloties „starp hibrīdkaru un hibrīdmieru”, norāda Soross. Šādā situācijā Ukraina un tās sabiedrotie spēj tikai reaģēt, bet starplaikā Ukrainas „krišanas ātrums arvien palielinās”, ekonomiskās problēmas valsti jau ir novedušas „pie bezdibeņa malas”.

Soross uzskata par iespējamu tādu scenāriju, saskaņā ar kuru Putins sasniegs savu galveno mērķi – Ukrainas pretošanās tiks salauzta, bet „Eiropu sasniegs bēgļu straumes – pēc reālām aplēsēm aptuveni divi miljoni”. Pēc tam Eiropas draugi uzvarētājam Putinam mīkstinās sankcijas, kas pieņemtas pret Krieviju, taču tas jau nozīmēs Eiropas Savienības kā pasaules politiskā spēka galu, norāda Soross.

Lai no tādas bēdīgas nākotnes izvairītos, nepieciešams darīt visu, lai atbalstītu jauno Ukrainu – „līdz pat iesaistīšanās tiešā militārā konfrontācijā ar Krieviju”, norāda miljardieris. Eiropai nevajag baidīties arī no jauna aukstā kara – „Krievija to zaudēs tāpat kā iepriekš to zaudēja Padomju savienība,” saka Soross.

 

Komentāri (26)

DD1 06.04.2015. 13.54

Soross ir lojālāks Ukrainai par daudziem mūsu politiķiem, t.sk., prezidenta vietas izpildītāju, kuri nesaprot, ka “Ukraina aizstāv arī tās vērtības un principus, uz kuriem balstās ES”.

+19
0
Atbildēt

0

vvilums 06.04.2015. 12.39

Latvijas populārāko politiķu uzskati ir tieši pretēji Sorosa paustajam.

+13
-2
Atbildēt

2

    Raicha > vvilums 07.04.2015. 00.57

    @Putlers

    Tikai un vienīgi ar to, ka grieķiem šobrīd ir vienreizēja iespēja šķelt un paralizēt ES…

    Starp citu, Grieķiem ir viena no NATO kaujasspējīgākajām armijām (konflikta ar Turciju sekas).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > vvilums 06.04.2015. 12.55

    Tu droši vien biji domājis biedru Bērziņu. Vispār nevaru iedomāties, ar ko Grieķija šobrīd mums varētu būt svarīga.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

sniega_roze 06.04.2015. 12.13

Vai tik tagad jau vienā pašā Vācijā nav 2 miljoni ukraiņu un krievu? Cik ir Polijā? Emigrācija no slikti pārvaldītajiem Eiropas austrumiem uz teicami organizētajiem rietumiem ir vispārējs fenomens.

Es domāju, ka salūztot Ukrainai bēgļu skaits vars sasniegt 7-10 miljonus. Manuprāt Eiropai ir masīvi jāinvestē korupcijas apkarošanā un novēršanā, speciālistu izglītošanā un Eiropeiskas ekonomikas, tostarp aizsardzības nozares izveidošanā.

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu