Rīgas būvvalde pagaidām neļauj atsākt būvdarbus Stradiņa slimnīcā • IR.lv

Rīgas būvvalde pagaidām neļauj atsākt būvdarbus Stradiņa slimnīcā

23
Stradiņa slimnīcas teritorijā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Eksperts rekomendē, ka nepieciešams veikt visu deformēto pārseguma siju pārbūvi

Rīgas pilsētas būvvaldes speciālisti, izvērtējot Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecības dalībnieku atzinumu par objektā konstatēto deformāciju novēršanas pasākumiem, vēl nevar sniegt atļauju atsākt būvdarbus.

Būvvaldes pārstāve Ilze Žūka informēja, ka 30.martā būvvaldē saņemts slimnīcas A korpusa jaunbūves pirmā un otrā bloka karkasa ekspertīzes atzinums, ko izstrādājusi SIA CMB. Veiktās ekspertīzes uzdevums bija novērtēt izbūvētā būves karkasa atbilstību normatīvo aktu prasībām un būvvaldē saskaņotā projekta risinājumiem, ziņo LETA.

Ja tiktu konstatētas izbūvēto nesošo elementu neatbilstības, ekspertam būtu jānovērtē ietekme uz būves karkasu un jāsniedz rekomendācijas konstatēto defektu novēršanai, skaidro būvvaldē.

SIA CMB iesniegtā ekspertīze apliecina jau iepriekš veiktajās AS “Inspecta” tehniskajās atskaitēs konstatēto. Daļa no izbūvētajām tēraudbetona kolonnām un deformētās nesošās pārseguma sijas neatbilst Latvijā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Ekspertīzē norādīts, ka, ievērojot konstatētās kolonnu sieniņu deformācijas, veiktie kolonnu pārrēķini apliecina, ka kolonnu sākotnēji paredzētā nestspēja netiek būtiski ietekmēta. Tomēr, veicot kolonnu ģeodēziskos uzmērījumus, ir fiksēta kolonnu vertikalitātes neatbilstība, tādēļ projekta konstruktoram ir jāveic katras kolonnas novirzes izvērtējums un ar aprēķiniem jāpierāda to pastiprināšanas nepieciešamība. Ja izbūvēto kolonnu aprēķini liecinās, ka to nestspēja ir samazinājusies, tad konstruktoram jāsniedz risinājumi to pastiprināšanai.

Savukārt 18 pārseguma siju deformācijas pirmajā un otrajā blokā ir uzskatāmas par būtiskām, ir iespējami lokāli ēkas nestspējas zudumi, tādēļ eksperts rekomendē, ka nepieciešams veikt visu deformēto pārseguma siju pārbūvi. Atbilstoši eksperta sniegtajam viedoklim siju sieniņu deformācija, visticamāk, skaidrojama ar to, ka būvdarbu laikā kārbveida tērauda siju iekšpusē iekļuvis ūdens, kas negatīvas temperatūras rezultātā sasalis. Lokālos nestspējas zudumus rada arī siju metināto šuvju bojājumi.

Papildus ekspertīzē rekomendēts, ka arī vairākus dobtos pārseguma paneļus, kam deformācijas rezultātā atšķēlušies stūri vai plaisas skārušas nesošo stiegrojumu, nepieciešams nomainīt.

Tāpat eksperts norādījis uz vairākām citām neatbilstībām, kas apliecina, ka būvdarbi veikti nekvalitatīvi, tādēļ Rīgas būvvalde nosūtīs informāciju Latvijas Būvinženieru savienībai, kas ir tiesīga izvērtēt visu būvniecības procesā iesaistīto pušu atbildīgo personu profesionalitāti un rīcību konkrētajā gadījumā.

Lai būvvalde sniegtu atļauju būvdarbu atsākšanai, būvprojekta autoram, pamatojoties uz ekspertīzes rezultātiem, jāizstrādā būvkonstrukciju un citu defektu novēršanas risinājumi, detalizēti paredzot, kā tiks risināta katra no neatbilstībām, uz ko norādījis eksperts. Vēlāk šiem defektu novēršanas risinājumiem jāveic neatkarīga eksperta ekspertīze. Tāpat būvvalde pasūtītājam jau ir norādījusi uz vairākām būvvaldē iesniegtās izpilddokumentācijas nepilnībām, kas jānovērš, lai varētu tikt atsākti būvdarbi.

Defektu novēršanas risinājumiem jāizstrādā arī darbu veikšanas projekts, kurā defektu novēršanai visām veicamajām darbībām jābūt atspoguļotām ļoti skrupulozi, paredzot, kādi tehnoloģiskie risinājumi ir veicami konkrētās konstrukcijas stiprināšanai, piemēram, lai nomainītu katru konkrēto pārseguma paneli. Tikai pēc šo nosacījumu izpildes būvvalde varētu lemt par atļauju veikt tos būvdarbus, kas nepieciešami konstatēto defektu novēršanai.

Pirms visu būvdarbu turpināšanas atļaujas saņemšanas veiktos defektu novēršanas būvdarbus būs jāuzrāda būvvaldei. Tāpat būs nepieciešams uzrādīt arī defektu novēršanas būvdarbu dokumentāciju, lai būvvalde varētu pārliecināties par veikto būvdarbu kvalitāti un atbilstību autora paredzētajiem defektu novēršanas tehniskajiem risinājumiem.

 

Komentāri (23)

sniega_roze 04.04.2015. 22.55

Kad brāķi nojauks un pareizi uzcels tad arī lieta būs atrisināta no celtniecības viedokļa. Bet kā Maksimas cēlējs drīkst celt citus objektus Latvijā, tas nu ir skandāls.

+2
0
Atbildēt

0

canoss 04.04.2015. 22.11

Jautājusm raksta autoram. Kas redzams ir foto atēlā? Vai tas vīrs ir domāts Rīgas būvvalde, jebšu nejauši iekļuvis kadrā? Vai ar ir tas būvvaldes eksperts? Bet ja domāts bija uzraksts pie sienas, tad nu gan baigā blamāža.

Kas attiecas uz to būvplaci un tajā uzbliesto betona monstru, tad mans viedoklis ir tāds. Kad visiem, kas iejaukti pie tās ambrāžas jāizrauj kājas no dīkšanas vietas. Pirmkārt tas betona monstrs ir par tuvu piecelts slimnīcas vecajam korpusam, kas starpcitu ir vēstures objeks dēļ arhitektūras. Tie vandāliskie koka izciršanas darbi ar palika nesodīti, lai gan skaidri zināms ka vismaz puse koki neatrodas jaunbūvju vietās.

Bet brāķi ir jāparbūvē, tas nu gan tiesa, pietiek haltūrēt un uz to pievērt acis kad caurumus aizlipina. Ja esi ņerga un nejēdz būvēt, tad ar nelien tādos projektos. Tas uz tiem būvniekiem domāts.

Atveros kad būvēja 70desmitajos gados kardiloģijas korpusu to 7 stāvu balto ēku, tad tur ar bija problēmas. Tur sienas bija šķības un toreiz slimnīcas galvenais inženieris skaidri pateica, kad pieņemšanas aktu neparakstīs. Celtniekiem pagāja gads līdz tika pie paraksta, protams dabūju sienas pārmūrēt. Un tad to būvēja Rīgas celtniecības kantoris, vairs nav atmiņā 2 jeb 3. Bet tas nav tagad tik svarīgi, galvenais ka tā kantora direktors sēdēja slimnīcas teritorijā, jo viņiem tur bija sava bāze, kā jau PSRS laikos. Un tas neglāba, kad bija labi pazīstams ar slimnīcas galveno saimniecības vadītāju, parakstu tāpat dabūt varēja pēc brāķa novēršanas.

Bet ko te tagad dara, vaig nez kādus ekspertus un pat slimnīcas vadītāju nomet jo re puisis pa daudz būvjobjektā rosījās.

Normāli ka rosījās, tak katrs labs saimnieks pats kontrolē notiekošo.

Nav kārtības :/ tagad augšās valda korupcija un liekulība, kad tik var naudi izgrozīt un ielikt ķeksi izdarīts.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu