Vērtēs deputāta Ādamsona izteikumu Krievijas televīzijā ētiskumu • IR.lv

Vērtēs deputāta Ādamsona izteikumu Krievijas televīzijā ētiskumu

40
Saeimas deputāts Jānis Ādamsons. Foto: Ieva Lūka, LETA

Viņa apgalvojumi noniecina Latvijas partnerību NATO un apšauba valsts neatkarību un patstāvību ārpolitikas veidošanā

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien nolēma ierosināt iespējamā ētikas pārkāpuma lietu pret deputātu Jāni Ādamsonu (S) par viņa izteikumiem Krievijas televīzijas kanālam, kuros viņš kritizējis Latvijas pieglaimošanos ASV, uzņemot šeit Savienoto Valstu bruņoto spēku tehniku, ziņo LETA.

Lieta ierosināta pēc Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) lūguma. Komisija šo lietu plāno izvērtēt 15.aprīlī, uz sēdi aicinot gan Ādamsonu, gan iesniedzējus.

Nacionālās apvienības frakcijas deputāti uzskata, ka šāda veida izteikumi ir uzskatāmi par pretvalstiskiem, jo tajos ietvertie apgalvojumi noniecina Latvijas partnerību NATO un apšauba valsts neatkarību un patstāvību ārpolitikas veidošanā.

“NATO militārā tehnika un sabiedroto karavīri Latvijā ir ieradušies pēc Latvijas valdības aicinājuma un pamatojoties uz alianses vienošanos. Tāpēc deputāta Ādamsona izteikumi, kas apšauba sabiedroto klātbūtni Latvijā, ir nepieņemami un uzskatāmi par pretvalstiskiem. Aizstāvēt savu valsti ir ikviena Latvijas iedzīvoja konstitucionālais pienākums, bet deputāta gadījumā tā ir dubultatbildība, jo, uzņemoties parlamentārieša pienākumus, deputāts ir solījis stiprināt Latvijas suverenitāti un aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, kā arī ievērot Latvijas Republikas Satversmi un likumus,” VL-TB/LNNK nostāju skaidro Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK).

Ētikas komisijas deputāts Gunārs Rusiņš (VL-TB/LNNK) uzskata, ka Ādamsonam kā valsts amatpersonai ir jāapzinās, ka publiski paustam viedoklim jābūt saskaņā ar Latvijas valsts interesēm.

“Saskaņas” Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins iepriekš sacīja, ka frakcija neplāno izvērtēt Ādamsona izteikumus. Vienlaikus politiķis pauda viedokli, ka ikvienam deputātam ir tiesības vērsties Ētikas komisijā. Lūgts vērtēt Ādamsona izteikumus, Agešins norādīja, ka partijas līderis Nils Ušakovs jau sniedzis viedokli šajā jautājumā. Ušakovs teicis, ka Ādamsons paudis savu personīgo viedokli.

Ādamsons intervijā Krievijas Pirmajam televīzijas kanālam kritizējis Latvijas pieglaimošanos ASV, uzņemot šeit Savienoto Valstu bruņoto spēku tehniku, vēstīja “TV3 Ziņas”.

Iepriekš Krievijas Pirmā televīzijas kanāla vakara raidījumā rādīts sižets par Rīgu un ASV bruņu tehnikas ierašanos Latvijas galvaspilsētā. Sižetā intervēts arī Saeimas deputāts Ādamsons, kurš Latvijas politiķus nosaucis par kvaukšķiem. Viņš arī stāstījis, ka ASV karavīri nepakļaujas vietējām pavēlēm, tāpēc esot pat bīstami. Turklāt, ja viņi pastrādā kādu noziegumu, par to neatbild un pakļaujas tikai savai vadībai.

Citiem medijiem Ādamsons paudis vēl radikālāku viedokli, apgalvojot, ka notikumus Ukrainā izraisījušas ASV un, tikai pateicoties Krievijas stingrajai rīcībai, Baltija nav ierauta karā.

 

Komentāri (40)

dzeris49 01.04.2015. 13.22

Ja jau vērtē Ādamsona izteikumus, turpat būtu jāvērtē arī Lemberga un Bērziņa izteikumus, pat vēl vairāk, nekā Ādamsona, jo Ādamsons jau atspoguļo savas partijas SC viedokli, ko citu viņš var teikt, labi, Bērziņš atspoguļo arī SC viedokli, ar kura balsīm ir ievēlēts, bet, Lembergs taču runā, it kā, ko pilnīgi pretēju gan savas partijas, gan valdošās koalīcijas viedoklim, un, kaut kā, nedzird Lemberga kritiku ne no ZZS, ne arī no valdošās koalīcijas deputātiem.

Vispār jau, šī ir kārtējā NA bezjēdzīgā iniciatīva, kas ne ar ko nebeigsies, ar mērķi uzspodrināt paplukušās spalviņas, nu, pateiks Ādamsonam “fui”, un ko tālāk, mums te vārda brīvība, reāli viņam neko nepiešūsi, un Ādamsonam, manuprāt, no tā tikai lielāka reklāma.

+12
-4
Atbildēt

4

    edge_indran > dzeris49 01.04.2015. 13.26

    ———–

    Kurš te komandē, kurš “galvenais priekšnieks” LV?

    http://static.businessinsider.com/image/5203c831eab8eac424000008/image.jpg

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 01.04.2015. 16.29

    dzeris49. Protams, demokrātija tavā izpratnē ļauj šņaukt degunu valsts karogā, tikties ar Krievijs spiegiem, bet nedrīkst aizskārt Lindermani:)

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 01.04.2015. 19.31

    ASV Senāta un valdības locekļi arī dedzina?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 01.04.2015. 18.26

    Jā, tā ir demokrātija, ASV AT pat atzina, ka amerikāņu karogu drīkst pat dedzināt, katrs var parādīt savu attieksmi.

    Un, tai pat laikā, tas netraucē amerikāņus pie katras privātmājas kārt savu karogu.

    Ar represīvām metodēm Dzimteni mīlēt nevienu iemācīt nevar.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

J.Biotops 01.04.2015. 13.40

Vērtēs… ētiskumu. Ādamsona ētiskumu! Nu, labi, skatīsies uzmanīgi, meklēs, pamanīs, pat novērtēs – un tad? Par pīli un ūdeni taču kaut kas dzirdēts?

Puisim būs jauns reklāmas sižets kaimiņzemes tālrādēs. Varbūt ne bez atlīdzības.

+8
0
Atbildēt

0

IvarsA 01.04.2015. 13.03

Interesanti, ka Bērziņa izteikumus, Krievijas TV neviens nevērtēs! http://skaties.lv/latvija/politika/krievijas-zurnalisti-berzinu-nosauc-par-balto-varnu/

+7
-1
Atbildēt

1

    andrejs > IvarsA 01.04.2015. 14.35

    Te Vienotība varētu uzņemties iniciatīvu. Viņiem tas noteikti sanāks labāk nekā NA.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu