Jau reanimācijā • IR.lv

Jau reanimācijā

7
Slimnīcas A korpusa jaunbūves pirmās kārtas vizualizācija. Projektētājs — Sarma Norde arhitekti
Gunita Nagle

Pārāk mazi pāļi pamatos, deformētas sijas un sarautas tērauda stiegras. Par laimi, visas šīs kļūdas jaunajā Stradiņa slimnīcas korpusā būs jānovērš, jo neceļos aizgājušie būvdarbi apturēti. Tomēr skaidrs, ka milzīgais projekts, kurā valsts jau sniegusi miljoniem vērtas garantijas un līdzekļus iegulda arī Eiropas Savienība, netiks pabeigts laikā un prasīs vēl naudu no nodokļu maksātāju kabatām. Un darbus turpinās tie paši kļūdas pieļāvušie būvnieki

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunās ēkas karkass atgādina skeleta ribas. Vietā, kur jau 1.septembrī būtu jāgriež sarkanās lentes, atklājot jaunajā korpusā plānveida pacientu uzņemšanas nodaļu, poliklīniku, diagnostiskās radioloģijas institūtu un četras nodaļas ar 160 gultām, stāv tikai tērauda kolonnas, sijas un dzelzsbetona paneļi trīs stāvu augstumā. Būvkompāniju Skonto būve un Re&Re apvienības SBRE pieļauto defektu dēļ jaunā korpusa celtniecība šogad apstājās uz diviem mēnešiem, un bija nopietnas bažas, ka līdz šim uzcelto nāksies nojaukt, lai jaunā slimnīcas ēka nekļūtu par nākamo Zolitūdes Maxima. Šonedēļ kļuva zināms – celtniecību varēs turpināt, taču būvniekiem nāksies nomainīt bojātos paneļus, stiprināt deformētās sijas un kolonnas.

Tomēr, lai cik raiti strādātu, jaunais korpuss šogad netiks pabeigts, līdz ar to ir apdraudēta iespēja saņemt Eiropas Savienības finansējumu šai būvei 24 miljonu eiro apmērā, kas veido lielu daļu no projekta izmaksām. Lai naudu nezaudētu, Veselības ministrijas un Finanšu ministrijas ierēdņi kopā izstrādājuši plānu, kas atgādina kamieļa mēģinājumus izlīst caur adatas aci – tik sarežģīts tas ir. Turklāt, lai pabeigtu korpusa celtniecību, ministrija pieprasījusi no valsts budžeta vēl 16 miljonus eiro. Valdība otrdien, īpaši neiedziļinoties tajā, kā tapis šis pieprasījums, nolēma to atbalstīt. Tiesa, ar piebildi, ka papildu naudu slimnīca saņems tikai 2017.gadā. Un ar īpašu premjerministres Laimdotas Straujumas lūgumu – vairs nekad neprasīt vēl naudu jaunā korpusa pirmās kārtas celtniecībai.

Neparedzēja, ka līs

«Tas notika no 26. līdz 28.decembrim. Klusajā laikā,» stāsta SBRE pārstāvis, Skonto būve projektu vadītājs Juris Pētersons. Tieši šajās dienās jaunā korpusa 480 garensijās, katra no tām sešus metrus gara, salija ūdens. Tērauda sijas, tāpat kā tērauda kolonnas, uz kurām tās novietotas, jāpiepilda ar betonu. Taču, pēc Pētersona vārdiem, projektēšanas plāns paredzēja to izdarīt tikai tad, kad pabeigti montāžas darbi. Izrādījās, tā ir kļūda. Tukšajās sijās, kas atgādina garas kastes, salija ūdens, katrā vairāki simti litru. Strādnieki steigušies izsūknēt, bet, vai nu no dažām sijām tas netika izsūknēts, vai nu tās pielija atkārtoti, bet rezultāts ir viens: 18 sijās palika ūdens, kas Vecgada brīvdienās sasala ledū un izpleta sijas, tās deformējot. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu