Novosibirskas teātra jaunais direktors izņem no repertuāra izrādi "Tanheizers" • IR.lv

Novosibirskas teātra jaunais direktors izņem no repertuāra izrādi “Tanheizers”

35
Skats no Novosibirskas operas teātrī iestudētās Riharda Vāgnera operas "Tanheizers". Foto no Krievijas medija "Kommersant"

Šajā skandālā tiek izmantots arī diriģenta Aināra Rubiķa vārds, kuram līgums ar teātri beidzies

Novosibirskas Operas un baleta teātra jaunieceltais direktors Vladimirs Kehmans izņēmis no repertuāra skandalozo Riharda Vāgnera operas “Tanheizers” iestudējumu, ziņo LETA/TASS.

Viens no lēmuma pieņemšanas iemesliem bijis tāds, ka Kehmans neesot varējis tikties ar iestudējuma režisoru Timofeju Kuļabinu, vēsta laikraksts “Izvestija”. “Jaunais cilvēks slēpjas,” sacīja Kehmans, kurš patlaban apvieno Novosibirskas Operas un baleta teātra un Sanktpēterburgas Mihaila teātra vadīšanu.

Otrs iemesls esot latviešu diriģenta Aināra Rubiķa līgumsaistību nepildīšana. Rubiķis šomēnes diriģēja divas “Tanheizera” izrādes, kaut arī viņa līgums ar teātri beidzās 2014.gada 31.decembrī un viņš atcēlis visas citas Novosibirskā paredzētās uzstāšanās, tai skaitā koncertu par godu komponista Pētera Čaikovska jubilejai.

“Es noskatījos “Tanheizera” videoierakstu,” teica Kehmans. “Skatījos to līdz diviem naktī. Es biju patīkami pārsteigts par izrādes augsto muzikālo kvalitāti, gribu uzteikt trupas un diriģenta lielisko darbu. Tomēr man jāpaziņo, ka izrāde tiks izņemta no repertuāra.”

29.martā pēc Krievijas kultūras ministra Vladimira Medinska rīkojuma no amata tika atcelts iepriekšējais Novosibirskas Operas un baleta teātra direktors Boriss Mezdričs, kurš attiecās publiski atvainoties par izrādi.

“Tanheizers” Novosibirskas operā tiek izrādīts kopš decembra. Režisors Timofejs Kuļabins pārcēlis operas darbību uz mūsdienām, un viņa iestudējumā bruņinieks Heinrihs Tanheizers ir kinorežisors.

Krievijas mediji skaidro, ka skandālu radīja “kinorežisora Tanheizera” uzņemtās filmas sižets, kas vēsta par “Kristus pazudušajām dienām” – tās it kā esot pavadītas, nododoties baudām Venēras grotā -, kā arī filmas plakāts, kurā Kristus attēlots starp kailas sievietes kājām.

Pret iestudējumu vērsās vietējās pareizticīgo baznīcas priesteris, iesūdzot teātra vadību tiesā.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu