EP: Kijeva nav pienācīgi izmeklējusi Maidana protestētāju apšaušanu • IR.lv

EP: Kijeva nav pienācīgi izmeklējusi Maidana protestētāju apšaušanu

22
Traģēdija Maidanā Kijevā - protestētāji nes ievainoto biedru. Foto: Reuters/UNIAN

Ukrainas Iekšlietu ministrija un Ģenerālprokuratūra likusi tiešus šķēršļus, lai nenotiktu izmeklēšana par šaušanu Institūta ielā 

Kijeva nav pienācīgi izmeklējusi pagājušajā gadā notikušo Maidana protestētāju apšaušanu, kurā dzīvību zaudēja daudzi desmiti cilvēku, otrdien paziņojusi Eiropas Padome.

Eiropas cilvēktiesību organizācija norādījusi, ka Ukrainas varasiestāžu veiktā izmeklēšana saistībā ar asiņainajiem uzbrukumiem protestētājiem “neatbilst Eiropas Cilvēktiesību konvencijas prasībām”, ziņo LETA/AFP.

Trīs mēnešus ilgušo demonstrāciju laikā “nebija patiesu mēģinājumu panākt izmeklēšanu”, teikts ziņojumā.

Padome sīki izvērtējusi datus par vardarbību, kas izcēlās proeiropeisko protestu centrā – Kijevas Neatkarības laukumā jeb Maidanā – laikā no 2013.gada novembra līdz 2014.gada februārim.

Eiropas Padomes ziņojumā atzīts, ka atsevišķos būtiskos aspektos izmeklēšanai nav nodrošināta neatkarība, jo izmeklētāji pieder tai pašai institūcijai, kurai pieder tie, pret kuriem vērsta izmeklēšana. Tā rezultātā izmeklēšanā nav panākts progress, secinājusi Eiropas Padome.

Cilvēktiesību aizstāvji bieži pārmetuši Ukrainas pašreizējiem līderiem, ka viņi nav vērsušies pret tiem, kas ir atbildīgi par vardarbību Maidanā, īpaši par triju dienu asinspirti februārī. Desmitiem demonstrantu, kuri laukumā bija uzcēluši nometni, joprojām ir pazuduši bez vēsts.

Par demonstrantu nogalināšanu pie atbildības saukti tikai divi zemas pakāpes milicijas īpašo uzdevumu vienības kaujinieki.

Ukrainas Iekšlietu ministrija likusi tiešus šķēršļus, lai nenotiktu izmeklēšana par šaušanu Institūta ielā Kijevā, kur tika nogalināti daudzi cilvēki. Savukārt Ģenerālprokuratūra nav veikusi visas nepieciešamās darbības, bet Vitālija Jaremas vadības laikā pat apzināti bloķējusi vainīgo aizturēšanas, liecina EP ziņojums par Maidana notikumu izmeklēšanu.

Pārskatā atzīmēts, ka pastāv pamatotas aizdomas, ka 16 – 20 milicijas specvienības „Berkut” kaujinieki ir vainojami vairākuma to mītiņotāju nāvē, kuri tika nogalināti 20.februārī Institūta ielā, raksta UNIAN.

Ziņojumā arī uzskatītas daudzas epizodes, kas liecina, ka Iekšlietu ministrijas un „Berkut” vadība īstenoja sistēmisku pieeju, lai nepieļautu izmeklēšanu un vainīgo sodīšanu.

Pēc starptautiskās ekspertu grupas atzinuma, pērnā gada pavasarī bijusi iespēja aizturēt, iespējams, visus galvenos aizdomās turamos, taču tā netika izmantota. Vēl vasaras beigās Ukrainā uzturējās 8 – 12 no šiem aizdomās turamajiem. Taču, kā norādījis izmeklēšanas grupas vadītājs Aleksejs Bagancs, pēc tam, kad viņš ziņojis ģenerālprokuroram Jaremam par vēlmi viņus aizturēt, Jarema nomainījis izmeklēšanas grupas vadību.

Pēc tam prokuratūra mainījusi savu pozīciju, apgalvojot, ka izmeklētājiem nav pietiekamu pierādījumu, lai veiktu aizturēšanas.

 

Komentāri (22)

lno 01.04.2015. 10.39

Skumja ziņa Doveikam: Сотрудники ФСБ арестовали в Петербурге бывшего министра самопровозглашенной ЛНР

http://echo.msk.ru/news/1521988-echo.html

+3
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > lno 01.04.2015. 12.16

    Skaista ziņa. Un pārdomāt vērts ne viņam vienam. Tagad dažam vietējam Krievijas sulainim ļipa trīcēs pirms brauciena uz laimes zemi pie šefa. Ja nu viņš salīdzinājis izdevumus un rezultātus…. Katrs ta pats zina, kā saņemtos rublīšus tērējis.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu