ASV: Maskava var atsākt karu Donbasā • IR.lv

ASV: Maskava var atsākt karu Donbasā

22
Krievijas armijas ģenerālis Aleksandrs Lencovs (no kreisās) kopā ar EDSO misijas Ukrainā vadītāja vietnieku Aleksandru Hugu un viņa kolēģiem Donbasā – Novoazovskas kontrolpunktā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievi Minskas vienošanos izmantoja ļoti vērienīgas teroristu apmācību un apbruņošanas programmas īstenošanai

ASV bažījas, ka Maskava un promaskaviskie kaujinieki karu Ukrainas austrumos var atsākt kurā katrā laikā, trešdien atzina augsta ranga ASV valsts departamenta amatpersona. “Krievija var atsākt konfliktu kurā katrā laikā, kad vien tā to vēlas,” viņš brīdināja.

“Viss, ko Krievija darījusi kopš otrās Minskas vienošanās, ļauj noprast, ka viņi šo iespēju patur atvērtu,” piebilda diplomāts.

“Acīmredzami vardarbības līmenis ir dramatiski krities,” viņš atzina, norādot, ka “Krievijas stratēģiskajā virzienā nav notikušas izmaiņas. Krievija turpina sūtīt iekārtas pāri robežai”, ziņo LETA/AFP.

“Mēs tagad zinām, ka krievi Minskas (septembra) vienošanos izmantoja ļoti vērienīgas [teroristu] apmācību un apbruņošanas programmas īstenošanai,” norādīja diplomāts.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luganskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevai, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

 

Komentāri (22)

Edgars Avotiņš 26.03.2015. 11.55

strelkov_info jau noskaņas kā 2014. decembrī:

1) officialie propagandas roboti raksta, ka Ukrainas armija gatavojas uzbrukumam (kas vienkārsi nav iespejams, jo Ukrainas armija nav spejīga sakaut Krievijas armiju un paši to loti labi saprot. (atsevišķi lokalie panakumi neko nemaina stratēģiskaja bildē) Ukraiņi gatavojas vien aizsargāties.

2) reālāk Krievijas brīvprātigo teroristu pārstāvji, kā Žučkovskij utml daudz neliekuļo – vien nedaudz aiplīvurotām frāzēm raksta, ka nakamie darbības virzieni ir nosprausti, aizsardzības ministrs Šougu Rostovu apciemojis un pavērles nodevis un notiek gatavošanās nakamajām “darbībām”.

Ir arī pamats nelielam optimismam – teroristu medijos ir vairākas reālas atsauksmes par Debalceve kaujām – tā piemēram Mozgovojs teroristu spēku kara taktiku salidzināja ar 1941. gadu un arī zaudejumi esot atbilstoši (viņš neprecizēja)

Bet ir arī viena vidēja kalibra virsnieka analīze – steigšus mobilizēta armija pilnīgi neapmācīta – vairums krīt pirmajā kaujā, jo pilna augumā iet pret Ukraiņu ložmetējiem. No lielā daudzuma Krievijas piegādātajiem tankiem reāla jēga ir maz, jo vairums no tiem nav darba kārtībā, rezerves daļu nav, dokumentācijas nav, vienībās darboties spējīga mazāk par 10% tehnikas. “tankisti” nav apmācīti – vairāk apdraud apkārtējos, nekā ienaidnieku.

Tikai nesajauciet – šeit runa iet par “Novorosijas tautas miliciju” kuri pirms Janvāra kaujām bija ap 30 tūkstošiem. Bruņutehnika pēc skaita viņiem bija vairāk nekā vairumam NATO valstu … bet ne visai spejiga kautko darīt.

Tur pretī Krievijas armijas regulārās daļas, kas Ukraina bija ap 10-12 tūkstošiem ir labi ekipētas, labi apmācītas un daudz spējīgākas nekā vairums Ukrainas vienību. Satiekoties Krievijas tankam ar Ukraiņu atkonservēto T-64 biežāk uzvar krievu tanks. Bet … ir arī labās ziņas – satiekoties Krievijas T-72 modernizētajam ar Ukrainas modernizēto – tad uzvar Ukrainas tanks, jo viņiem labāka uguns atbalsta sistēma, lielāka kalibra liegabals utt – vienīga bēda, ka Ukraiņiem to modernizēto tanku ir loti maz un profesionālu tanku ekipāžu arī maz.

Kopumā – Ukrainai ir izdevīga līdzšīnējais “lēnais karš”, jo šādi vini daudzmaz spēj aizstāt zaudejumus, stiprināt savu armiju un reizē nodarīt ļoti smagus zaudējumus pretiniekiem.

Ja Putinam rastos labs iemesls beigt slēpties un sāktos atklāts karš … tad gan Ukrainai nav nekādu izredžu tādā karā uzvarēt .. vai kaut vai sakarīgu laika vienību noturēties. Visi Ukrainas kaujasspējigie jau ir iesaistīti Donbasā, bet tas ir vien neliela daļa no visas Ukrainas-Krievijas robežas.

+5
0
Atbildēt

5

    J.Biotops > Edgars Avotiņš 26.03.2015. 13.59

    Ukrainai, protams, nekas cits neatliek, kā vilkt laiku un pa to nostiprināties visās jomās. Cik tik spēka un prāta.

    Gribas cerēt, ka „Merkeles – Obamas letālo ieroču nedošana” sakņojas šaubās par ukraiņu spēju saņemto izmantot. Bēdīgāk, ja tā būtu iegansta nedošana Puķinam. Tādus ieganstus Krievija atradīs/sagatavos nekavējoties, tiklīdz sajutīsies spējīga tos izmantot. Ukraiņiem pat jāpakustas nebūs. Uzziedēs kādā Muhosranskas apkārtnes rudzu druvā rudzupuķes – tur saskatāms Ukrainas karogs kā neapgāžams pierādījums banderovcu agresijai. Vperjōōd! Za Rōģinu, za Pūķina!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 26.03.2015. 14.18

    Apmācības notiek – Briti, Izrēla, Gruzija, ASV sniedz apmācības Ukraiņiem

    Kad apmācīs, tad arī varēs domāt par ieročiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 26.03.2015. 13.22

    Nu kaut kas jau Ukrainas valdībai un Prezidentam ir jādara. Sakaut nevar, kapitulēt negrib. Atliek vien vilkt laiku. Un priekš tā ļoti pat pareiza ir līdzšinējā stratēģija – spiest uz pamieriem, vilkt laiku, bruņoties un stiprināt aizsardzību, teroristu uzbrukuma gadījumā cītīgi aizsargāties un mēģināt nodarīt maksimālus zaudējumus. Un arī Merkeles-Obamas letālo ieroču nedošana ir no šīs pašas stratēģijas – maksimāli vilkt laiku un nedot Putinam ieganstu uzsākt plašu, pilnīgi atklātu iebrukumu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Edgars Avotiņš 26.03.2015. 12.32

    Skaitām vai neskaitām Ukrainas tankus, tam nozīme maza. Ukrainas kaujas spējas var ietekmēt Krievijas zaudējumu apjomu, bet nevar mazināt ne valdības, ne tautas agresivitāti.

    Krievu kultūrā cilvēka dzīvībai ir maza vērtība neatkarīgi no tā, vai tas ir savējais vai svešs, un tas dod milzīgas, tiesa, ne vienmēr ilgstošas, priekšrocības jebkurā karā.

    Krievijā varas leģitimitātes pamats visos laikos ir bijusi teritoriāla ekspansija, ja tā uz kādu brīdi neiespējama, tad – ārējie draudi. Krugom vragī! Hoķ i mi golodnije, za to nas vsē bojatsa!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 26.03.2015. 12.00

    Nu protams, ka Ukrainai vēl izdevīgāk būtu pilnīgs miers – es to neapskatīju, jo skaidrs, ka ne jau mieram Putins Doņeckā izveidojis 40-50 tukstošu armijas grupējumu ar bruņojumu pēc skaita lielāku nekā lielajam vairumam NATO valstu.

    Es vienkārši neticu, ka Krievija neturpinās uzbrukumu, lidz Ukrainas pilnīgai kapitulācijai.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 26.03.2015. 10.17

Atsākt karu? Vēl nevar, jāpieved ieroči un jāpiepērk kaudzīte rietumu politikāņu. Progresīvi žurnālisti, kreisi idioti, humānisti, pacifisti, kultūras vērtību aizstāvji, īsteni patrioti un citi arī jāsaaudzē biezākā slānī. Tad gan rausim vaļā.

Un ne tikai Donbasā.

Ai, gandrīz aizmirsu – vietējie Kroķiki jāpiebaksta, lai ātrāk izguļ dzērumu pēc pēdējās polučkas un ķeras pie dienas darbiem. Pārējieem arī laiks celties!

+5
-1
Atbildēt

0

aivarsk 26.03.2015. 09.02

Bet tas taču bija skaidrs katram!

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu