Kādam jābūt prezidentam? • IR.lv

Kādam jābūt prezidentam?

6
Juris Rubenis

Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšana oficiāli startēs 20.maijā, bet žurnāls Ir aicina sabiedrībā pazīstamus cilvēkus jau izteikt savu viedokli

Svarīgi nepārspīlēt ar prasībām, jo nevienā cilvēkā nevar būt apvienotas visas kvalitātes. Manā skatījumā prezidentam jābūt Latvijas patriotam, līdzsvarotai personībai (per sonare burtiski nozīmē «skanēt cauri», tātad personība nav «perfekts cilvēks», bet tāds, caur kuru skan cauri kas lielāks par viņu pašu), ar labu izpratni par Latvijas iekšējo un ārējo politiku, spējīgam precīzi formulēt savu viedokli un ar izcilām svešvalodu zināšanām. Nav obligāti, lai prezidents būtu labs runātājs, bet lai viņš izstarotu vienkāršu cilvēcību.

Pašreizējā situācijā ir ļoti svarīgi, lai prezidents tiktu izraudzīts no politiķu vides. Nereti mēdzam būt netaisni pret cilvēkiem tikai tāpēc, ka tie darbojas politikā. Prezidenta priekšrocība būtu Eiropas politiskās virtuves pazīšana.

Liela daļa inteliģentu cilvēku, mazliet piepūloties, gada laikā varētu apgūt galvenās iemaņas un zināšanas prezidenta amatam. Šobrīd tam nav laika. Politiskā situācija ir saspringta, un prezidentam nepieciešams kvalitatīvi un precīzi sākt darboties no pirmās dienas amatā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu