EP atņem tiesisko imunitāti Lietuvas Darba partijas dibinātājam • IR.lv

EP atņem tiesisko imunitāti Lietuvas Darba partijas dibinātājam

23
Viktors Uspaskihs. Foto no EP deputāta mājas lapas

Tiesiskās imunitātes atcelšana ļaus Viktora Uspaskiha lietu izskatīt Lietuvas Apelācijas tiesā

Eiropas Parlaments (EP) trešdien nobalsoja par tiesiskās imunitātes atcelšanu Lietuvas Darba partijas dibinātājam un neformālajam līderim Viktoram Uspaskiham, kamēr pats EP Liberāļu un demokrātu alianses deputāts pieteicis badastreiku, vēsta Lietuvas Radio un televīzijas ziņu portāls “Lrt.lt”.

Uspaskihs pirms nepilniem diviem gadiem tika notiesāts lietā par partijas grāmatvedības datu viltošanu, un tiesiskās imunitātes atcelšana ļaus lietu izskatīt Lietuvas Apelācijas tiesā.

Balsojums par Uspaskiha tiesisko neaizskaramību Eiropas Parlamentā nebija pirmais. 2010.gada septembrī EP to jau bija atcēlis un vairs neatjaunoja, neraugoties uz paša politiķa atkārtotu pieprasījumu, tomēr imunitāti viņš atkal atguva, kad pagājušajā gadā vēlreiz tika ievēlēts Eiropas Parlamentā, ziņo LETA.

Krimināllieta, kuras dēļ lūgts atcelt Uspaskiha tiesisko imunitāti, tika ierosināta 2006.gadā. No 2008. līdz 2013.gadam tā izskatīta Viļņas apgabala tiesā, kas 2013.gada 12.jūlijā atzina četras Darba partijas amatpersonas par vainīgām nopietnā grāmatvedības datu sagrozīšanā un uzdeva tām solidāri atlīdzināt valstij nodarīto kaitējumu vairāku miljonu litu apmērā.

Bijušajam partijas līderim Uspaskiham tobrīd tika piespriests četru gadu ieslodzījums un 23 000 litu (6660 eiro) naudassods, bet viņa partijas biedriem – dažāda apmēra cietumsodi vai naudassodi.

Tikmēr pati Darba partija kā juridiskā persona pie kriminālatbildības netika saukta, jo tā neilgi pirms tam apvienojās ar nelielo Leiboristu partiju, tā kļūstot par jaunu juridisko personu. Vēlāk partija atkal atgriezās pie vecā nosaukuma, pievienojot sev Kristiešu partiju.

2014.gada 10.oktobrī Lietuvas Apelācijas tiesa sāka izskatīt prokurora un notiesāto apelācijas sūdzības šajā lietā, bet apelācijas procesu nav iespējams pabeigt bez EP lēmuma par Uspaskiha tiesiskās imunitātes atcelšanu.

 

Komentāri (23)

J.Biotops 26.03.2015. 05.40

Darba partija apvienojusies ar „leiboristiem” – buķerbrod s maslom?

Tiem „kristiešiem” gan derētu atcerēties bausli par Kunga vārda nelietīgu valkāšanu.

Kopumā viss normāli – kreisai partijai kreisi darbi. Tas gan ne tikai Lietuvā.

+2
0
Atbildēt

1

    Ēriks > J.Biotops 26.03.2015. 07.58

    Kā tad,ne tā,kā mūsu jaukā,latviskā vienotības vārda valkātāji,kas godam izmanto šo cēlo vārdu.Kā tik visa tur nav- gan tankisti,gan komjaunieši,gan gāzētāji,gan praidisti…

    0
    -2
    Atbildēt

    0

v_rostins 26.03.2015. 11.25

Krievu fašistu mēslam, Viķkam, ir jāsapūst cietumā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu