Miris bijušais Austrālijas premjerministrs Freizers • IR.lv

Miris bijušais Austrālijas premjerministrs Freizers

24
Melkoms Freizers priekšvēlēšanu kampaņas laikā 1975.gada 30.novembrī, divas nedēļas pirms vēlēšanām uzstājās sarīkojumā Melburnas Latviešu namā. No centra uz kreiso pusi: laikraksta “Austrālijas Latvietis” redaktors un vēlākais Latvijas Goda konsuls Emīls Dēliņš, opozīcijas vadītājs Melkoms Freizers (Malcolm Fraser), Temija Freizere (Tamie Fraser), profesors Edgars Dunsdorfs. FOTO: Ervīns Nāgels

Freizers bija Latvijas draugs un neatkarības atbalstītājs

84 gadu vecumā pēc īsas slimības 20. martā miris bijušais Austrālijas Ministru prezidents Melkoms Freizers (Malcolm Fraser), Ir.lv informēja laikraksta “Latvietis” Austrālijā redaktors Gunārs Nāgels.

Freizers dzimis 1930.gadā, bet 1955.gadā viņš bija Austrālijas parlamenta jaunākais loceklis, vēsta aģentūra ABC.

Melkoms Freizers ir Latvijai zīmīgs ar to, ka viņš 1975. gada decembrī tūliņ pēc ievēlēšanas atcēla iepriekšējās Gofa Vitlama (Gough Whitlam) valdības lēmumu atzīt de jure Baltijas valstu inkorporēšanu Padomju Savienībā.

Latvijas goda konsuls Melburnā Jānis Dēliņš saka: „Melkolms Freizers bija Latvijas draugs, Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarības atbalstītājs un viens no mūsu valsts atjaunošanas sekmētājiem.”

Izpildot Triju Zvaigžņu ordeņa domes lūgumu un Latvijas Ārlietu ministrijas uzdevumu, 2000. gada 4. maijā goda ģenerālkonsuls Austrālijā un Jaunzēlandē Emīls Dēliņš Freizeram pasniedza TZO komandiera pakāpes nozīmes un diplomu.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu