Lietuvā vairākās pilsētās veic kratīšanas aizdomās par prokrievisku darbību • IR.lv

Lietuvā vairākās pilsētās veic kratīšanas aizdomās par prokrievisku darbību

17
Foto: Tomass Urbelionis, F64/BFL

Viļņā, Kauņā, Šauļos, Traķos un Klaipēdā veiktas kratīšanas vairāku personu mājās un darba vietās

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes ceturtdien Viļņā, Kauņā, Šauļos, Traķos un Klaipēdā sarīkojušas kratīšanas saistībā ar Ģenerālprokuratūras sākto pirmstiesas izmeklēšanu par antikonstitucionālu grupējumu vai organizāciju veidošanu un darbību, vēsta “Delfi.lt”.

Kratīšanas jau no agra rīta sāktas deviņu personu mājās, darbavietās un tipogrāfijā, kur iespiestas proklamācijas, kurās Lietuva dēvēta par ASV koloniju, slavināts Krievijas lēmums par Krimas aneksiju un izteikti citi līdzīga veida apgalvojumi. Tiek pārbaudīti arī šo personu datori un sarakste.

Izmeklēšanu nolemts sākt jau gada sākumā, reaģējot uz drošības dienestu sniegto informāciju. To uzticēts veikt Klaipēdas apgabala prokuratūrai.

Izmeklētājiem izdevies noteikt personu loku, kas Lietuvā mudina jauniešus netieši atbalstīt prokrieviskās partijas un kustības, rīkot piketus pret likumīgi ievēlēto Lietuvas vadību, valsts dalību NATO un Eiropas Savienībā, kā arī pret Lietuvas pievienošanos eirozonai un citām ekonomiskajām un sociālajām norisēm,vēsta LETA.

“Nebūsim naivi – šīs deviņas personas, kuru uzvārdi figurē pirmstiesas izmeklēšanā, iespējams, atrodas mūsu austrumu kaimiņu ietekmē,” spriedis Klaipēdas apgabala prokuratūras galvenais prokurors Simons Minkevičs. “Viņi mēģina veidot noskaņojumu, ka Lietuvā dzīvot ir slikti, bet tas, kas notiek Krimā, ir brīnišķīgi. Tādēļ sākta pirmstiesas izmeklēšana par antikonstitucionālu grupējumu vai organizāciju veidošanu un darbību, kas ir smags noziegums.”

Šo personu skaitā ir Milda Bartašūnaite, Ģiedrjus Grabausks un Vaids Lekstutis, kurš dibinājis organizāciju “Būsim vienoti” un nemitīgi izplata Lietuvu noniecinošu informāciju. Pārējos uzvārdus Minkevičs nav atklājis.

Pēc viņa teiktā, apsūdzības šai lietā vēl nevienam nav izvirzītas, bet atkarībā no kratīšanu rezultātiem tas varētu notikt jau nākamajā nedēļā.

Personām, kuras dibinājušas organizācijas vai bruņotus grupējumus ar mērķi nelikumīgā ceļā mainīt Lietuvas valsts konstitucionālo kārtību, apdraudēt valsts neatkarību vai teritorijas nedalāmību, kā arī personām, kuras darbojušās šādās organizācijās vai grupējumos, Lietuvas kriminālkodeksā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem.

 

Komentāri (17)

egīls 19.03.2015. 15.55

Latvijai nav tādas jaudas, lai tos 273 347 Nila sekotājus valodas referendumā izkratītu.

+9
0
Atbildēt

1

    fretka > egīls 19.03.2015. 17.46

    Manuprāt, diezgan droši varam uzskatīt, ka 273 347 Nila sekotāji valodas referendumā vismaz daļēji ir Latvijas Radio 4. programmas darbības rezultāts. Šī programma jau 25 gadus Latvijā, kur ir tikai viena valsts valoda, visu diennakti raida “starpnacionālās saziņas” (krievu) valodā.

    Nākamajā referendumā rezultāts noteikti būs vēl labāks, jo savu ieguldījumu dos arī LTV 3. kanāls.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

v_rostins 19.03.2015. 17.55

Labi, ka pie mums neviens neveic prokrieviskas darbības, savādāk Kukulītis tos visus noķertu.

+6
-2
Atbildēt

1

    andrejs > v_rostins 19.03.2015. 18.01

    Kukulītis tos visus noķertu.

    ————————–

    jāaaa, par laimi neviena nav, bet ja kāds atrastos, viņš tos atmaskotu tikpat ātri kā Baibu Broku un būtu ciets tā kā akmens.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

fretka 19.03.2015. 17.07

Ierosinu veikt kratīšanu NEPLP telpās sakarā ar šo

http://www.irir.lv/2015/3/19/veidos-ltv-treso-programmu-krievu-valoda

+5
-2
Atbildēt

1

    andrejs > fretka 19.03.2015. 17.29

    super! Viņi pat nav atsevišķi cilvēki, bet organizēta banda

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu