Kažociņš: Militārā spēka demonstrēšana ir viena no hibrīdkara fāzēm (papild.) • IR.lv

Kažociņš: Militārā spēka demonstrēšana ir viena no hibrīdkara fāzēm (papild.)

15
Jānis Kažociņš. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Latvijas gadījumā, viņaprāt, Krievijas iebiedēšanas metodes nestrādās

Pašreizējais aizsardzības ministra padomnieks Jānis Kažociņš uzskata, ka militārā spēka demonstrēšana ir viena no hibrīdkara fāzēm.

Bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Kažociņš ceturtdien LNT rīta ziņu raidījumā „900 sekundes” teica: „Militārā spēka demonstrēšana ir hibrīdkara viena no fāzēm.” Tās mērķis, viņaprāt, ir, lai Latvijas iedzīvotāji sāk domāt, ka tik un tā būs Krievijas sastāvā.

Taču Latvijas gadījumā Krievijas iebiedēšanas metodes nestrādās, uzskata Kažociņš, pat tad, ja parādīsies “zaļie cilvēciņi”. Pēc Kažociņa domām, maz ticams, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzbruks Baltijas valstīm, kas ir NATO alianses sastāvā.

Kā norādīja Kažociņš, Putins ir ļoti pieredzējis politiķis, bet militārisms viņam ir nepieciešams savas varas demonstrēšanai.

Krievijas galvenais informatīvā kara mērķis ir panākt, lai mēs Latvijā nebūtu droši par savu valsti, teica Kažociņš, atzīmējot, ka rezultāti šādai Krievijas rīcībai ir, jo arī daudzās latviešu ģimenēs ir iezagušās šaubas un sarunās pie vakariņu galda tiek spriests, “ko darīsim kara gadījumā”, ziņo LETA.

Pēc Kažociņa vārdiem, Krievijas mērķis ir radīt Baltijas valstu iedzīvotājos sajūtu – “varam spirināties, kā vien gribam, bet galu galā nonāksim Krievijas interešu sfērā”. Šī mērķa sasniegšanai Krievija aktīvi izplata dažādas maldu un mītu pilnas idejas – ka NATO partneri Baltijas valstis neatbalstīs, ka valstis ir vājas un korumpētas, ka tajās atdzimst fašisms u.tml.

Pret šādu Krievijas propagandas karu pretī iespējams cīnīties informatīvi, pēc iespējas plaši skaidrojot Krievijas politiku un stāvokli Krievijas bruņotajos spēkos, proti, ka lielākā daļa šo spēku nebūt nav modernizēti, bet gan tie nav būtiski mainījušies no padomju laikiem, ko apliecina tas, cik salīdzinoši smagi viņiem iet karā Ukrainas austrumos.

Kažociņa vērtējumā, militārisms Krievijai vienmēr ir bijis nepieciešams. Pašlaik šīs valsts režīms ir nonācis līdz problēmai, ja reiz sākts iet šo ceļu, atpakaļ ceļa vairs nav. “Viņi skatīsies ļoti uzmanīgi, lai nenonāktu situācijā, kad ir spiesti atkāpties,” sacīja bijušais SAB vadītājs, atgādinot, ka padomju gados sekas atkāpēm atpakaļ, piemēram, pēc Kubas krīzes, bija valsts līdera nomaiņa.

Bijušais SAB vadītājs uzskata, ka varas maiņa Krievijā ir pavisam reāla, taču esot grūti prognozēt, kas nāktu Vladimira Putina vietā un vai jaunā vara nebūs vēl lielāks drauds starptautiskajai sabiedrībai.

Kažociņš skaidroja, ka varas maiņu Krievijā var noteikt karš Ukrainā, kur Krievijai “laba ceļa nav”, piemēram, ja Krievija iet uz priekšu un mēģina izveidot sauszemes “tiltu” uz tās okupēto Krimu, tas prasītu tādu Krievijas bruņoto spēku iesaisti, kuru noliegt vairs nevarētu, tātad šī valsts dabūtu jaunas starptautiskās sankcijas, kas vēl vairāk kaitētu šīs valsts novārdzinātajai ekonomikai, turklāt varētu nākties izstiept frontes līnija, kuru Krievija varētu arī nespēt noturēt. Turklāt Krievija nevēlas par karu maksāt ar kritušajiem.

Kā zināms, šonedēļ Krievijā no Sibīrijas līdz pat valsts dienvidu robežām izsludinātas armijas kaujas mācības. Arī Baltijas jūrā un gaisa telpā NATO patruļlidmašīnas šonedēļ fiksējušas paaugstinātu Krievijas militāro lidmašīnu un kuģu aktivitāti.

Nedēļas nogalē savu spēku baltiešiem demonstrēs ASV armijas karavīri, kuri no Igaunijas cauri Latvijai dosies uz bāzi Vācijā mācību pārgājiena ietvaros.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (15)

Valdis Eiserts 19.03.2015. 11.07

Hibrīdkara elementu 16.martā demonstrēja “pašiznīcinošies parazīti”. Pašiznīcināšanos demonstrēja vietā, kuru viņu ģedi nav iekārtojuši. Parazīti.

P.S. Jau profesors Preobraženskis secināja, ka nav iespējams radīt cilvēku no dzīvnieka – iznāks vien boļševiks.

+7
0
Atbildēt

2

Fikseris 19.03.2015. 10.32

Tā banānu diktatūra jau gadu desmitiem ilgi rej ASV virzienā bet kā nekoda tā nekož. Itkā karo pret ASV bet uzbrūk Ukrainai. Vareni :)

+5
0
Atbildēt

1

v_rostins 19.03.2015. 09.29

Pēc gadiem ilga letarģiskā miega Kažociņš ir kļuvis baigi aktīvs. Šodien, varbūt, viņš pat liegtu iebraukšanu krievu teroristam, Hapilovam, pēc trauksmes signāla saņemšanas no Gruzijas kolēģiem.

+5
-3
Atbildēt

2

    Valdis Eiserts > v_rostins 19.03.2015. 12.31

    Bļaustīšanās svarīgāka par saprašanu?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > v_rostins 19.03.2015. 10.23

    v_rostins Pēc gadiem ilga letarģiskā miega

    ===========

    Pēc gadiem ilga letarģiskā miega rostiņam iestājies pārnacionāls aktivitātes uzblīdums.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu