LNT: ASV brīdina savus pilsoņus Latvijā 16.martā īpaši rūpēties par drošību • IR.lv

LNT: ASV brīdina savus pilsoņus Latvijā 16.martā īpaši rūpēties par drošību

21
Fotogrāfi pie Brīvības piminekļa pagājušā gada 16.marta pasākumā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Antifašisti: Latvija liek šķēršļus antifašistu “apaļā galda” pasākumam Rīgā

ASV brīdinājušas savus pilsoņus Latvijā 16.martā būt īpaši modriem un pievērst pastiprinātu uzmanību drošībai, ceturtdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Šāds paziņojums publicēts ASV vēstniecības mājaslapā internetā – sadaļā, kur tiek publicēti būtiski paziņojumi ASV pilsoņiem, kuri dzīvo vai viesojas Latvijā.

“ASV pilsoņiem tiek atgādināts, ka pat miermīlīgas demonstrācijas var pāraugt konfrontācijā un eskalēties vardarbība. Pārskatiet savus drošības plānus, iepazīstiet apkārtni, esiet informēti par vietējiem notikumiem un sekojiet līdzi jaunākajai informācijai vietējās ziņu pārraidēs. Saglabājiet augstu modrības līmeni un veiciet nepieciešamos soļus, lai būtu drošībā,” norādīts paziņojumā.

ASV vēstniecībā skaidro, ka šis paziņojums pirms 16.marta pasākumiem tiek publicēts jau vairākus gadus pēc kārtas, jo piesardzības nolūkos ASV pilsoņi regulāri tiek informēti par jebkuru liela mēroga demonstrāciju, arī ja vēstniecība uzskata, ka pasākums noritēs mierīgi.

Tiesību eksperte Ilona Kronberga norāda, ka šāda prakse ir apsveicama, un uzskata, ka brīdinājumā vērts ieklausīties arī Latvijas iedzīvotājiem.

“Manuprāt, tas ir ļoti normāli, ka vēstniecība rūpējas par saviem pilsoņiem. Tas arī ir vēstniecības uzdevums. Tikpat labi mēs varētu šo attiecināt arī uz Latvijas iedzīvotājiem – saglabāt toleranci un cieņpilnu attieksmi vienam pret otru un neļaut atsevišķu vēstures notikumu interpretāciju pavērst tā, lai tas traucētu sabiedrisko kārtību un drošību,” norādīja Kronberga.

Šogad 16.martā pie Brīvības pieminekļa atļauti visi pieteiktie pasākumi – “Daugavas vanagu” rīkotais gājiens, “Nacionālo karavīru atbalsta” biedrības sapulce, pie pieminekļa pulcēsies arī nacionālradikālā biedrība “Gustava Celmiņa centrs” un “Latvijas Antinacistiskās komitejas” pārstāvji.

Drošības policijas vērtējumā katru gadu pastāv risks, ka konfrontācijas leģionāru piemiņas pasākumos var pāraugt vardarbīgās sadursmēs, bet politiķi cer, ka nākamā pirmdiena tiks aizvadīta bez provokācijām.

Tikmēr Latvijas antinacistiskā komiteja un Beļģijas biedrība „Par nākotni bez fašisma” preses paziņojumā žēlojas, ka Latvijas varas iestādes liek šķēršļus tā saucamo antifašistu rīkotajam „apaļajam galdam” 15.martā Rīgā. Paziņojumu medijiem izplatījis arī Drošības policijai labi pazīstamais Aleksandrs Gapoņenko.

Tiek norādīts, ka visas Rīgas viesnīcas esot saņēmušas neoficiālu rīkojumu neizīrēt telpas šo organizāciju pasākumam un neļaut viesnīcās apmesties cilvēkiem, kuri ieradīsies uz šo pasākumu. Jau aizrunātās telpas viesnīcās „Gūtenbergs” un „Merkurijs” viesnīcu administrācija esot anulējusi, sūrojas Gapoņenko.

Tā saucamie antifašisti paziņojumā arī norāda, ka Latvija patlaban ir ES prezidējošā valsts un pastāvot bažas, ka, izmantojot šo vadošo posteni, Latvija atbalstīs „nacionālsociālistisku ideju un prakses izplatīšanu vius Eiropas Savienības locekļu vidū”.

Kā ziņots, DP informēja, ka šī Beļģijā bazētā organizācija šādu pasākumu rīkošanai saņēmusi finansējumu no Krievijas 25 000 eiro apmērā.

 

 

Komentāri (21)

Valdis Eiserts 13.03.2015. 10.37

Taņuša savu “Beļģiju bez fašisma” varēja vest taisni uz Krieviju – tur 122 reģistrētas fašistiskas organizācijas, savukārt, Latvijā nevienas, ja neskaita viņu pašu & Co.

+6
0
Atbildēt

0

andrejs 13.03.2015. 09.10

Vai pagājušā gada 9. maijā ASV vēstniecība brīdināja savus pilsoņus par risku šajā dienā sastapties ar pārdzērušos un aurojošu alu cilvēku pūli, kuriem vārds “amerikānis” ir gandrīz vai lamu vārds?

Kā vēstniecība rīkosies šogad?

+8
-4
Atbildēt

0

dzeris49 13.03.2015. 10.14

Jā, ASV taisnība, no trulajiem, nozombētājiem un nopirktiem Krievijas finansētajiem “vatņiķiem”, kas tēlo antifašistus, skaļi bļaustās, mēģina izraisīt konfliktus, un uzvedas, kā satracināto pērtiķu bars, kuri cīnās par pāris banāniem, tiešām, jāuzmanas, tie var izraisīt jebkuru provokāciju, Krievijas propagandas uzdevumā.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu