LNB apskatāmas grāmatu mākslas konkursam "Zelta ābele 2014" nominētās grāmatas • IR.lv

LNB apskatāmas grāmatu mākslas konkursam “Zelta ābele 2014” nominētās grāmatas

32
NULL

Konkursam “Zelta ābele 2014” nominētas 36 grāmatas

No ceturtdienas, 12.marta līdz 1.jūlijam Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 5.stāvā būs apskatāmas grāmatu mākslas konkursam “Zelta ābele 2014” nominētās grāmatas, raksta aģentūra LETA. Līdz 5.aprīlim konkursa grāmatu izstāde ir skatāma arī grāmatu namā “Valters un Rapa” un līdz 31.martam – Rīgas Centrālajā bibliotēkā. 

No 27.marta līdz 20.maijam Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkā notiks izstāde “2014. gads Latvijas grāmatniecībā”. Grāmatu mākslas konkursam “Zelta ābele 2014” nominētas 36 grāmatas, bet balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā tiks piešķirta SIA “Jānis Roze” izpilddirektorei Inārai Beļinkajai. 

Dzejas kategorijā nominēta Ineses Zanderes grāmata “Putna miegā”, kuras mākslinieki ir Rūta Briede un Artis Briedis. Balvai nominēta arī Valta Ernštreita izdevniecībā “Mansards” izdotā grāmata “Dark Energy” ar tās mākslinieci Zani Ernštreiti, kā arī Vladimira Svetlova krājums “Lietots”, kuras māksliniece ir Ieva Skuja. Uz balvu pretendē arī Leona Brieža izveidotā “Spāņu dzejas antoloģija. 20.gs.” ar tās mākslinieku Ilmāru Blumbergu. Dzejas kategorijā balvai nominēta arī sērija “Jauno autoru bilingvālie dzejas krājumi”, kurā publicēti Jeļenas Glazovas, Aleksandra Meņšikova, Jevgenija Neleša, Oļega Ļencoja un Dmitrija Sumarokova darbi. Sērijas mākslinieki – Rūta Briede un Artis Briedis. 

Prozas kategorijā nominēta Mikolaja Ložiņska “Grāmata”, kuras mākslinieks ir Zigmunds Lapsa, kā arī Noras Ikstenas “Ulubeles pasakas”, kuras dizainu veidojusi Katrīna Vasiļevska, bet ilustrācijas – Aivars Vilipsons. Balvai nominēta arī sērija “Satori bibliotēka”, kurā ietilpst Riharda Bargā “Tenkas”, Ilmāra Šlāpina “Jauno latviešu valoda” un Ainas Rendas “Himna”. Sērijas mākslinieki – Gatis Vectirāns un Armīns Ozoliņš. Uz balvu šajā kategorijā pretendē arī sērija ar Riku Korhonena darbu “Ārstu romāns”, Juli Zeh “Ērgļi un eņģeļi” un Džeimsa Boldvina “Cita zeme”, kuras mākslinieks ir Zigmunds Lapsa. Balvai nominēts arī “Orbītas” autoru kolektīvu darbs “Proza”, kuras mākslinieks ir Reinis Pētersons. 

Kategorijā “Skatāmgrāmatas bērniem” nominēta Zanderes “Trīs draugi vienas upes krastā” ar tās mākslinieku Juri Petraškeviču, Jāņa Joņeva “Slepenie svētki”, kuras dizainu veidojis Ivs Zenne, bet ilustrācijas – Reinis Pētersons, kā arī Ingas Gailes “Vai otrā grupa mani dzird?” ar tās dizaina autoru Zenni un ilustrāciju autori Aneti Meleci. Balvai nominēta arī Lūcijas Strautas “Ola, kura negribēja krāsoties”, kuras dizainu veidojusi Inguna Kļava-Švanka, bet ilustrācijas – Elīna Brasliņa. Šajā kategorijā balvai nominēta arī sērija, kurā ietilpst Jura Zvirgzdiņa grāmatas “Miega pasaka” un “Ziemas pasaka”. Pie šo grāmatu dizaina strādājusi Laura Mortensena-Floresa, bet ilustrācijām – Anita Paegle. 

Kategorijā “Lasāmgrāmatas bērniem” balvai izvirzīta Lindas Šmites “Aušas un tiepšas” ar tās mākslinieci Gundegu Muzikanti, Ievas Samauskas “Govs uz bagāžnieka” ar mākslinieci Elīnu Brasliņu un Zvirgzdiņa “Pirmizrāde! Kastors un Porcella”, kuras māksliniece ir Gita Treice. Uz balvu pretendē arī Zvirgzdiņa un Ingunas Cepītes “No Rīgas līdz Rīgai. Tobiass un Tama Lielajā bibliotēku ceļojumā”, kuras māksliniece ir Brasliņa, kā arī Māra Runguļa “Lapsu kalniņa mīklas”, kuras dizainu veidojis Zenne, bet ilustrācijas – Pētersons. 

Zinātnisko grāmatu vidū balvai nominēta Jāņa Taurena “Konceptuālisms Latvijā/ Domāšanas priekšnosacījumi” ar tās māksliniekiem Armandu Zelču un Darju Meļņikovu, kā arī Elitas Ansones “Vija Celmiņa. Dubultā realitāte” ar mākslinieci Ingrīdu Zāberi. Uz balvu pretendē arī Aigara Lielbārža izveidotā “Folkloras vākšanas vēsture fotogrāfijās”, kuras mākslinieks ir Krišs Salmanis. Balvai šajā kategorijā nominēti arī divi izdevumi, kuru māksliniece ir Inese Hofmane – “Gotharda Frīdriha Stendera Ābeces. Faksimili. Transkripcijas. Apceres.”, kā arī Intas Pujātes un Daiņa Bruģa izveidotā “Portrets Latvijā. 19. gadsimts”. 

Kategorijā “Mākslas izdevumi” nominēts Elitas Patmalnieces darbs “Prieks:) no A līdz Z..”, kura dizainu veidojusi Mortensena-Floresa, bet ilustrācijas – Patmalniece. Uz balvu pretendē arī Austras Avotiņas un Alekseja Naumova “Iespaidu kolekcija”, kuras mākslinieki ir Naumovs un Aivars Sprūdžs, kā arī Jāņa Murovska un Anitas Vanagas “Jānis Murovskis. Sietspiede” ar tās mākslinieci Inetu Berkmani. Šajā kategorijā balvai nominēts arī Ivetas Derkusovas izveidotais LNMM kolekcijas zinātniskais katalogs divos sējumos par Gustavu Kluci. Tā māksliniece ir Ernštreite. 

No foto albumiem balvai nominēts Jāņa Deinata “Ainas/XI” ar tās mākslinieku Murovski, Kaspars Gobas un Gundegas Repšes “Rīgas salas” ar tās mākslinieku Ivo Grunduli, kā arī Vilhelma Mihailovska “Humanus”, kuru kā mākslinieks veidojis viņš pats. 

Kategorijā “Uzziņu literatūra” nominēts Kristīnes Zaļumas darbs “Liepupes muiža”, kuras māksliniece ir Dita Pence, kā arī komplekts “Ar karti dabā”, kura māksliniece ir Līga Dubrovska. Balvai nominēts arī Raimonda Zommera “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve”, kuras māksliniece ir Berkmane. Šajā kategorijā par balvu cīnīsies arī arhitektu biroja “NRJA” katalogs “UNWRITTEN – Exposition of Latvia at the 14th International Exposition of Architecture La Biennale di Venezia catalogue”. Tā mākslinieks ir Kirils Kirasirovs. 

Noslēguma ceremonija notiks 9.aprīlī Lielajā ģildē. Grāmatas vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija Ieva Bečere, Ingrīda Burāne, Roberts Koļcovs, Gunārs Krollis, Sarmīte Māliņa, Ilze Ramane un Uldis Sosnovskis. Konkurss notiek 22. reizi. Kopā tajā 40 izdevēji bija pieteikuši 117 grāmatas. 

Vairāk informācijas bibliotēkas mājas lapā

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu