Latvijai veikti kiberuzbrukumi saistībā ar ES prezidentūras pasākumiem • IR.lv

Latvijai veikti kiberuzbrukumi saistībā ar ES prezidentūras pasākumiem

27
Foto: EPA/LETA

Ja Rīgā notiek sanāksme kādā konkrētā jomā, tad uzbrukumi notiek ar šo nozari saistītiem interneta resursiem

Saistībā ar prezidentūru Eiropas Savienības Padomē Latvijā ir novērojama paaugstināta kiberuzbrukumu aktivitāte, intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” apliecināja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

Konstatēti vairāki uzbrukumi Latvijas interneta resursiem, kas saistīti ar Latvijas prezidentūru, ziņo LETA.

Pēc Kaškinas teiktā, uzbrukumi veikti saistībā ar Latvijā notiekošajiem prezidentūras pasākumiem, proti, ja Rīgā notiek sanāksme kādā konkrētā jomā, tad uzbrukumi notiek ar šo nozari saistītiem interneta resursiem.

Šādu uzbrukumu gan neesot daudz un tie neesot pārāk lieli. Pārsvarā tie esot tā dēvētie “prestiža kaitējuma” uzbrukumi, lai liegtu pieeju kādai interneta mājaslapai vai tamlīdzīgi.

Prezidentūras sākumā esot mēģināts uzbrukt Ministru kabineta mājaslapai.

Kā atzina Kaškina, Latvijā vērojamas arī aktivitātes saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, proti, inficēti datori tiek iesaistīti kiberuzbrukumos kā vienai, tā otrai konfliktā iesaistītai pusei. Šādu aktivitāšu gan neesot pārāk daudz.

Ik mēnesi CERT.LV konstatē aptuveni 50 000 līdz 60 000 gadījumus saistībā ar inficētiem datoriem. Sadarbībā ar pakalpojuma sniedzējiem to īpašniekus informē, ka ir jāpārinstalē dators vai jāvēršas pie datorspeciālista.

 

Komentāri (27)

Valdis Eiserts 10.03.2015. 21.42

Kad atgriezīsimies no vasaras atvaļinājuma, par to būs noteikti jārunā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu