Ceturtdien Okupācijas muzejā Jukas Rislaki grāmatas par Vorkutau atvēršana • IR.lv

Ceturtdien Okupācijas muzejā Jukas Rislaki grāmatas par Vorkutau atvēršana

46
NULL

Piedalīsies Juka Rislaki, muzeja direktors Gunārs Nāgels, vēsturnieks Valters Ščerbinskis un rakstniece Anna Žīgure

Ceturtdien, 12.martā plkst.17 Latvijas Okupācijas muzejā, Raiņa bulvārī 7, notiks Jukas Rislaki grāmatas “Vorkuta! Sacelšanās ieslodzīto nometnē” atvēršanas svētki, raksta aģentūra LETA. Grāmatas atvēršanā piedalīsies grāmatas autors Rislaki, Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels, vēsturnieks Valters Ščerbinskis un rakstniece Anna Žīgure. Grāmata izdota izdevniecībā “Lauku Avīze”. Tā stāsta par sacelšanos Vorkutas nometnē pēc Staļina nāves 1953.gadā. Stāsta galvenais varonis ir soms Eino Prike. Liekot kopā gabaliņu pa gabaliņam viņa dzīvesstāstu, autors atklāj arī baltiešu, ukraiņu, poļu un daudzu citu ieslodzīto likteņus. 

Rislaki grāmatā starp faktiem, oficiālajiem dokumentiem, liecībām, intervijām, atmiņu stāstiem un līdz šim nepublicētiem materiāliem izgaismojas ieslodzīto profesoru, bērnu, skolotāju, studentu, mākslinieku, karavīru, mežabrāļu, sieviešu un vīriešu dzīves, kā arī attiecības starp ieslodzītajiem un pārvaldi, ieslodzītajiem un brīvajiem, brīvajiem un pārvaldi. “Pēc Otrā pasaules kara Vorkutā un citās Padomju Savienības nometnēs latviešu un baltiešu, kā arī ukraiņu bija ļoti daudz. Vēstures ironija: tās pašas tautas arī pašlaik ir spiestas izturēt visspēcīgāko spiedienu no Putina Krievijas puses,” uzsvēra grāmatas autors. 

Rislaki ir Latvijā dzīvojošs somu žurnālists un rakstnieks, kurš pievērsies arī latviešiem svarīgai tēmai – Vorkutas ieslodzīto likteņiem un mazāk zināmiem faktiem. Grāmatā apkopoti vairāki jauni aculiecinieku stāstījumi un līdz šim nepublicēti materiāli.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (46)

Jānis 12.03.2015. 19.08

Uzņēmums izdarīts pirms nolaišanās šahtā. Kreisajā pusē stāv mans tēvs Teodors Labrencis. Arestēja 1949.gada 11. augustā un troika notiesāja uz 10 gadiem ieslodzījumā lēģerī par to, ka dažas reizes iedeva maizi partizāniem. 1950.gadu sagaidīja Vorkutā. No 10 piespriestiem gadiem izcieta 7. Ēst devuši sasalušu kāpostu zupu ar dažiem pilieniem eļļas pa virsu. Praktiski izdzīvoja tikai pateicoties paciņām no mājām.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu