Saeimai "Dvēseļu putenim" no valsts budžeta, iespējams, būs jāatvēl vēl miljons • IR.lv

Saeimai “Dvēseļu putenim” no valsts budžeta, iespējams, būs jāatvēl vēl miljons

44
Režisors Dzintars Dreibergs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Veiks auditu pirmajam “Dvēseļu puteņa” projektam piešķirtajam finansējumam

Saeimai no valsts budžeta, iespējams, būs jāatvēl vēl aptuveni miljons eiro filmas “Dvēseļu putenis” veidošanai, Saeimas izglītības kultūras un zinātnes komisijā teica filmas režisors un producents Dzintars Dreibergs.

Režisors pieļauj, ka vēl aptuveni miljonu eiro būs iespējams piesaistīt no privātā sektora, iespējams, veidojot kopprodukciju. “Mēs esam satikušies ļoti agrīnā stadijā, jo darbu pie šī projekta sāku tikai pagājušā gada decembrī. Filmas izmaksas var ļoti mainīties atkarībā no scenārija – tā vai ir paredzētas četras vai piecas cīņas,” stāstīja Dreibergs. Viņš arī teica – lai varētu piesaistīt finansējumu un runāt par kopprodukcijām, ir jābūt rādāmam materiālam – scenārijam un filmas video rullītim.

Scenāriste Māra Svīre darbu pie scenārija jau ir pabeigusi. Pēc filmas komandas teiktā, pašlaik notiek scenārija “pieslīpēšana”, lai to savienotu ar režisora redzējumu.

Filmas komandā pieaicināts arī konsultants Pēteris Krilovs, kurš tic, ka filmu pabeigt var jaunās paaudzes cilvēks, kuram ir interese par vēsturi. Krilovs gan norādīja, ka Aleksandra Grīna romāns “Dvēseļu putenis” ir grūti ekranizējams darbs, tāpēc scenārijam ir jābūt ļoti rūpīgi izstrādātam. Viņš vēlētos, lai filma stāstītu par Latvijas un Baltijas likteni arī ārpus šī reģiona.

Scenāriste Svīre savukārt uzskata, ka “Dvēseļu putenim” ir jābūt nacionālai filmai. Tāds esot arī pats romāns. Pēc viņas domām, tas gan neizslēdz iespēju, ka arī ārzemniekiem filma varētu būt intriģējoša. Kā piemēru Svīre minēja poļu filmu “Ida”, kura plūca laurus gan Eiropas, gan Amerikas Kinoakadēmiju balvu pasniegšanās. Arī šī filma esot ļoti nacionāla.

Kultūras ministrija un Nacionālais kino centrs (NKC) pašlaik nav ieplānojuši papildu finansējuma piešķiršanu filmai. KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš norādīja, ka ministrija nevar iesniegt prasību par finansējumu filmai jaunajās politikas inciatīvās nākamajam budžetam, jo jau iepriekšējās iniciatīvās pilnā mērā tika apmierināta prasība pēc finansējuma filmām Latvijas simtgadei. KM prioritāte arī nākamajās jaunās politikas inicatīvās būs kultūras darbinieku atalgojums.

NKC vadītāja Dita Rietuma norādīja, ka nozares pārstāvji vēlas, lai Saeima turpina rūpēties par “Dvēseļu puteņa” projektu, ja to jau ir sākusi. Tomēr piebilda, ka šīs vērienīgās filmas finansēšana atņemtu naudu jau citiem iesāktajiem projektiem, piemēram, filmai “Nameja gredzens”.

KM arī vienojusies ar NKC veikt pirmā filmas “Dvēseļu putenis” projekta piešķirtā finansējuma 35 000 eiro apmērā auditu. Audits varētu sākties aprīlī, jo ministrijai vajadzīgs mēnesis, lai izvēlētu auditoru.

Filmas “Dvēseļu putenis” veidošanu tagad pārņēmusi režisora Dzintara Dreiberga studija, kura filmu plāno pabeigt trīs gadu laikā, bet Saeimas iepriekšējiem filmas veidotājiem – “Studijai F.O.R.M.A” – piešķirtie 35 000 eiro izlietoti bez rezultāta. Studija izstrādāja filmas projektu, bet tās ražošanu nesāka, jo tika lauzts līgums ar Aleksandra Grīna tiesību turētāju – rakstnieka mazmeitu Noru Romanu. Viņu neapmierināja tas, ka studijas izstrādātais scenārijs neatbilst grāmatas motīviem.

Dreiberga studijai filmas veidošanai pašlaik piešķirti 200 000 eiro. Vēl tikpat lielu summu studijai paredzēts piešķirt šā gada beigās. Filmu uzņems režisors Dzintars Dreibergs. “Dvēseļu puteņa” operators būs Valdis Celmiņš. Savukārt filmas izpilddirektore būs Undīne Buka.

“Dvēseļu puteņa” pārveidošanā kino valodā piedalīsies arī ārzemju latvieši – Rīgā dzimušais Ņujorkas Universitātes profesors Boriss Frumins, kā arī latviešu izcelsmes amerikāņu producents Kriss Mathurs, kurš ir gan “Grammy”, gan “MTV” balvu laureāts. lānots uzrunāt arī ASV dzīvojošo komponisti, “Emmy” balvas ieguvēju Lolitu Ritmani.

Bez laikraksta “Latvijas Avīze” par filmas publicitāti piekritusi rūpēties komunikācijas aģentūra “Edelman Affilate”. Filmas komanda plāno katru mēnesi informēt sabiedrību par projekta virzību. Šogad maija beigās studija plāno iesniegt atskaiti arī NKC, kas uzmana projekta virzību un finansējuma izlietojumu.

Šogad plānoti filmas sagatavošanās priekšdarbi, sākot ar detalizētu scenārija izstrādi un aktieru atlasi, kurā tiks iesaistīta arī Jaunsardze, beidzot ar atbalstītāju un sponsoru uzrunāšanu. Filmēšanas un montāžas darbs plānots 2016.-2017.gadā.

NKC vadītāja Dita Rietuma izteikusi cerību, ka Saeimas praksei piešķirt naudu konkrētas spēlfilmas veidošanai tomēr ir izņēmuma raksturs.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) norādījusi, ka notikušais ap filmas “Dvēseļu putenis” pirmo projektu parāda, ka ir jābūt skaidri saprotamai kārtībai, kā vajadzētu tapt filmai. Pēc Melbārdes domām, NKC vajadzētu apdomāt, kāpēc šādas nacionāli nozīmīgas filmas tapšana netika aktualizēta, savukārt Saeimai vajadzētu saprast, ka ne vienmēr ārpuskārtas finansējuma piešķiršana ir veiksmīgs risinājums.

 

Komentāri (44)

Pelēkais Vilks 04.03.2015. 15.14

Uzstājīgi pieprasu IRir vadītājiem beidzot atslēgt piekļuvi nelietīgiem Latvijas Valsts simbolu izķērnātājiem.

http://www.mk.gov.lv/file/Valsts_parvaldes_grafiskais_standarts_2014.pdf

+7
-2
Atbildēt

0

dzeris49 04.03.2015. 15.49

Naudas piešķiršana šai filmai bija absolūti nelikumīga un neraksturīga civilizētām valstīm, bet gan Krievijai, viss turpmākais ir tā sekas.

Un, pagaidām, pēc neatkarības atjaunošanu, nevienu kaut cik skatāmu un kvalitātīvu vēsturisku vai “patriotisku” filmu latviešiem tā arī nav izdevies izveidot.

+9
-8
Atbildēt

6

    lno > dzeris49 04.03.2015. 15.56

    dzeris49. …pagaidām, pēc neatkarības atjaunošanu, nevienu kaut cik skatāmu un kvalitātīvu vēsturisku vai “patriotisku” filmu latviešiem tā arī nav izdevies izveidot.

    __________________

    Jums gan izdevās, vai ne? Par spīti curiku kaukšanai Sapņu komanda guva ļoti lielu skatītāju atsaucību. Summa liela un tā taču būs jāatņem Lindermaņa un Osipova integrēšanai:):):)

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.03.2015. 16.06

    Varbūt, labāk, lai Lūsis nofinsnsē, no tās naudas, ko izkrāpis ar NA atbalstu?

    Viņam taču, nez no kurienes, parādījušies miljoni, pats liels “patriots”, nu tad kāpēc nevar nosponsorēt, tā sacīt, apstiprinot savu patriotismu materialā veidā?

    Vismaz, par NA populismu nebūs jāmaksā nodokļu maksātājam, parasti naudu piešir konkursa veidā, atbilstoši talantam un citiem kritērijiem, nevis pēc politiskā pasūtījuma.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 04.03.2015. 16.21

    ——

    Tā var Jēkabielas apkalpotāji droši uzdziedāt!

    „Lai tā būda rūc”

    https://www.youtube.com/watch?v=fpVEOdJgjU8

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 04.03.2015. 16.31

    Es saprotu durkas sanitāram tas ir spļāviens sejā:) Drīz neviltotā sašutumā pievienosies V un SC aktīvisti:):):)

    Izšeftētie 25000 taču ir nenovērtējami uz LM, Citadeles un Parex fona, tie ir pelni uz Klausa sirds

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 04.03.2015. 16.46

    ———

    Par Rīgas Kinostudiju vajag atcerēties! Kamēr vienā kantori filmas taisīja, tikmēr jau miljonus tik viegli izšeptēt nevarēja. Slava neo-liberālismam, slava 4.maija varnešiem, priHvatizatoriem, oligarhiem, kampējiem un eirokrātiem!

    Izsolē pārdos «Rīgas kinostudijas» telpas

    http://financenet.tvnet.lv/zinas/540339-izsole_pardos_rigas_kinostudijas_telpas

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 04.03.2015. 16.12

    “Naudas piešķiršana šai filmai bija absolūti nelikumīga”

    ===

    Tā jau gluži nevar teikt – likumdevējs ar tiesību aktu piešķīra. Vien izrādījās, ka konkrētais kantoris ar pasākumu nespēj tikt galā, un tagad ir cits kantoris, kas mēģinās šo pasākumu novest līdz galam. Jācer, protams, ka sanāks kaut cik jēdzīgi. Ja sačakarēs, būs nelāgi, jo vēl kādas DP ekranizācijas visdrīzāk nebūs desmitiem gadu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_freimanis 04.03.2015. 15.45

“Pēc Melbārdes domām, NKC vajadzētu apdomāt…”

===

NKC diez vai var īpaši koncentrēties uz Saeimas gurdo galvu negaidītajām idejām.

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu