Kalnieti Krievijā neielaidīs līdz 2019.gada beigām (papild.) • IR.lv

Kalnieti Krievijā neielaidīs līdz 2019.gada beigām (papild.)

53
Sandra Kalniete. Foto: Evija Trifanova, LETA

Uz Ņemcova bērēm neieradīsies ne Putins, ne Medvedevs

Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Sandrai Kalnietei (V), kura ir devusies uz Maskavu, lai piedalītos nogalinātā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bērēs, liegts iebraukt Krievijā, ziņo LTV. Kalniete saņēmusi dokumentu, ka viņai iebraukšana Krievijā liegta līdz 2019.gada 10.novembrim.

Krievija uz Ņemcova bērēm atteikusies valstī ielaist arī Polijas Senāta spīkeru Bogdanu Boruseviču.

Kalniete, kurai otrdienas rītā atļauts izlidot uz Briseli, pirmdien apturēta Maskavas Šeremetjevas lidostā un viņas pase paņemta tuvākai apskatei, LTV pastāstīja pati Kalniete. Kalnietei vīza ieceļošanai Krievijā nebija nepieciešama, jo viņai ir diplomātiskā pase.

Kalnietei paskaidrots, ka viņai ir liegta iebraukšana Krievijā. Sociālajā tīklā Twitter Kalniete paziņoja: “Mani tikko informēja, ka man ir atteikta iebraukšana Krievijā, “pamatojoties uz kodeksa 27.1 pantu”.”

Kalniete otrdien sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka tas, ka robežsargs ar viņas lidmašīnas iekāpšanas karti tā arī līdz pēdējam brīdim nebija ieradies, radījis viņai pirmo izbrīnu.

“Es sapratu, ja faktiski kāds dod rīkojumu, mani var turēt tranzīta zonā, un nekāds mūsu konsuls nespēs neko izdarīt,” teica Kalniete, skaidrojot, ka beigās viss tomēr nokārtots.

“Atnāca robežsargs, viņš turēja manu pasi, līdz pat izziņoja iekāpšanu [lidmašīnā uz Briseli]. Viņš man to iedeva rokās, un tajā brīdī es pirmo reizi sajutu, ka tuvojos brīvībai,” emocionāli norādīja Kalniete. “Tas man ļāva nojaust, kāda beztiesība patiesībā valda Krievijā. Visi tie cilvēki, kuri ir opozīcijā un cīnās par cilvēktiesībām, ir lieli varoņi. Viņi spēj izturēt šo psiholoģisko spiedienu. Es vispār apbrīnoju to, kā viņi nesajūk prātā un var turpināt normālu dzīvi.”

Latvija izsaka dziļu sašutumu par Krievijas lēmumu valstī neielaist Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Sandru Kalnieti (V), aģentūrai LETA sacīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Pēc Krievijas puses sniegtās informācijas, Kalniete ir iekļauta to personu sarakstā, kurām ir liegta ieceļošana Krievijā. Tā esot daļa no atbildes uz Eiropas Savienības noteiktajiem ierobežojumiem pret Krieviju sakarā ar Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes graušanu.

Drēģeris norādīja, ka šāds Krievijas solis izraisa lielu neizpratni, jo ir pretrunā ar elementāriem humānisma principiem. “Minētā Krievijas rīcība neveicina savstarpējo uzticību un ietekmē divpusējās sadarbības gaisotni,” sacīja ministra pārstāvis.

Ar Kalnieti sazinās Latvijas vēstniecības Krievijā darbinieki, diplomāti, kā arī Rinkēvičs. “Mēs arī turpmāk sekosim, lai Kalniete varētu atgriezties Latvijā vai Eiropas Savienības (ES) teritorijā,” piebilda Drēģeris.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, kurš arī ir asi kritizējis Krieviju kā Eiropas prezidējošās valsts ministrs, otrdien ieradīsies Maskavā uz Borisa Ņemcova bērēm. Pagaidām nav skaidrs, vai viņš tiks ielaists Krievijā.

Toties Krievijas valsts vadītāji – prezidents Vladimirs Putins un premjerministrs Dmitrijs Medvedevs – neieradīsies uz Ņemcova bērēm, ziņo „Newsru.com”.

Tiek ziņots, ka uz atvadu ceremoniju varētu ierasties daži Valsts domes deputāti, kā arī ārvalstu valdību pārstāvji. Bēru ceremonija būs atklāta, uz to varēs ierasties jebkurš, medijiem ziņo Konstantīns Merzļikins no partijas „Parnas”, norādot, ka pirmdienas vakarā neviens no Krievijas varas oficiālajiem pārstāvjiem nav pieteicies līdzdalībai bēru ceremonijā.

Jau ziņots, ka Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārai sekretārei Zandai Kalniņai-Lukaševicai (V) un Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Sandrai Kalnietei (V) 3.martā bija paredzēts apmeklēt opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bēres Maskavā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja ĀM preses sekretārs Ivars Lasis, pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) lūguma Latviju bērēs pārstāvēs Kalniņa-Lukaševica un Kalniete. Tāpat bēres apmeklēs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka Rinkēvičs rīt piedalīsies Eiropas Savienības prezidentūras pasākumos, tāpēc nolemts, ka uz bērēm brauks ministrijas parlamentārā sekretāre. Savukārt Kalniete uz turieni dosies, jo savulaik viņa tikusies ar Ņemcovu.

Taujāta, kāpēc uz bērēm nedodas pati, Straujuma atbildēja, ka “to nevar nokārtot”, piebilstot, ka uz bērēm dosies ĀM pārstāvji, jo Ņemcovs bija demokrātiskās opozīcijas līderis Krievijā.

Pagājušās nedēļas piektdienas vakarā Maskavas centrā ar vairākiem šāvieniem tika nogalināts Krievijas opozīcijas politiķis Ņemcovs. Slepkavības vietā tika atrastas sešas patronas, Ņemcovam trāpīts četras reizes, viņu nāvējoši ievainojot.

Izmeklētāji izskata visas Ņemcova slepkavības versijas, sestdien paziņoja Maskavas Galvenās izmeklēšanas pārvaldes pārstāvis.

Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka Ņemcova slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš. Viena no versijām ir, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (53)

traductrice 02.03.2015. 17.25

Par Ušakovu tiešām ir “neviltots” prieks. Ņemcovs noteikti nevarēja iedomāties, cik daudz draugus var iegūt “posmertno”.

+11
0
Atbildēt

1

    ierados > traductrice 02.03.2015. 18.46

    Ušakovs dodas uz Ņemcova bērēm. Ļoti ietilpīga tēma. Tāda peti kā tēma par atrastajiem “veščdokiem” nozieguma vietā: patronu čaulītēm, upē iemesto “makarovu”, visādiem lieciniekiem u.t.t. Beigās izrādīsies, ka vainīgs maskavas sutenieris, kuram nav samaksāts par modeli.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

koals 02.03.2015. 19.47

Var patikt vai nepatikt Usakovs.Es pat saprotu un neko nesaku ,ka vinjs krievs budams atzime 9 maiju,BET KAA VAR BUT TIK DIVKOSIGS? Nekad un nekur nav ko labu teicis par krievu opoziciju,bet te peksni-BLAAC!.Un otrs taa vinja agitesana par valodas referendumu.Visur vinjs intervijas runaa par labajam starpnacionalajam attiecibaam,saskanju u.t.t.,te peksnji “iesledz muljki”un iet balsot par divvalodibu,labi zinadams ,ka latviesiem tas ir valstiskas izdzivosanas jautajums,jo nesaglabajot identitati var pazust pati valsts.Secinajums-divkosis kavadrataa!!!!

+7
0
Atbildēt

2

    kristaps_freimanis > koals 02.03.2015. 20.27

    var gadīties gan arī tā, ka:

    1) arī jaukie Krievijas krievi, kļūstot par Latvijas krieviem, varētu mēģināt mūs padarīt mazāk nacionālistiskus;

    2) līdzīgi kā mūsu “liberāļi” ir tikpat liberāli kā ES rietumu gala konservatīvie, arī mūsu ne pārāk agresīvajiem krievu nacionāļiem varētu būt vieglāk saprasties ar krievu lieberāļiem

    3) galu galā šamam ir jānodarbojas ar politisko šizofrēniju (šeit visa plašā un pretrunīgā vēlētāju loka apmierināšanu), ja džeks arī turpmāk vēlas vadīt RD

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > koals 02.03.2015. 20.29

    “”iesledz muljki”un iet balsot par divvalodibu,”

    ===

    Džeks diskvalificēja S no dalības jebkādā valdībā uz kādiem padsmit gadiem. Tāpēc “ieslēgt muļķi” ir labs raksturojums.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

koals 02.03.2015. 21.51

Atbilde par Kobzonu:).Bet ,ja nopietni daudz svarigak butu bijis ,ja prezidents Berzins jau vakar,aizvakar butu nosutijis lidzjutibas vestuli Nemcova gimenei,ka to izdarija atkal diemzel daudzi citi ES un Rietum vaditaji,bet ne Latvijas.Tikko Echo .msk. paklausijos kadreizejo ,vienu no pasiem aktivakajiem Baltijas Neatkaribas apkarotajiem Nevzorovu-saka ,ka apbrino Lietuvas prezidenti par drosmi,gudribu u.t.t.Nezinu cik tas atklati(atceroties kaa vinjs atspoguloja omoniesu un VDK izdaribas Baltijaa),bet ja pienjem,ka dazi individi ir spejigi mainities ,iespejams.Nu labi ne pa to runa.Krievija kartejo reizi demonstre ,ka respekte tiai stipros ,gan kopumaa,ja nav militara speka-tad vismaz “garaa stipros”.Un te diemzel Latvijas politiskas elites “vajaa vieta”(un ne tikai elites,visas sabieribas-jo tiek veidota jauna politiskaa veletaja forma-“ushaklatvis”-cilveks kurs prot 3 valodas-bet diemzel divas vienaa limeni,bet treso “taa teikt- ar vardnicu”:).Vajag domat par labam attiecibam ,tirgoties,pardot TUA visleetak ES,skatities Krievijas TV,jo taa ir “varda briviba”,neskatoties uz to ,ka so kanalu 2-3 vairak kaa LV un visas parejas pasaules kopaa:).Sviests.Un cien.Kalnietes kundze,Ziles kungs,Daini Ivaan un daudzi citi-vai tiesam jau padomajat ,ka godam nopelnita pensionara atputa?p.s Barikades, pats visas 7 dienas tur biju,atceros visu labi-tas Tautas pacelums,ceriba.Nu nestav jau dzive uz vietas ,bet tomer-paskatiet cik daudzi no tiem kuri bija barikades,daudzi gan nevareja(biologiska vecuma delj) tagad nosaka valsts politiku?Protams precizi nezinu,bet par to ,ka tadi nav vairakumaa saubu nav.Normals tests -tiem LV politikiem ,kuriem 90 gadu sakumaa bij +16:).Nu par cekas maisiem nerunasim-portala jau tika iztirzats nesen.Sandra -“Country roads take Me Home,to the place i belonged”.’)Nenem galvaa:)

+7
0
Atbildēt

1

    Pelēkais Vilks > koals 03.03.2015. 16.55

    išaklatvis – labs jaunvārds! Manā darbvietā pilns ar tādiem LU skolotiem jauniešiem!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu