Ņemcova slepkavības galvenā lieciniece ieradusies Ukrainā (papild.) • IR.lv

Ņemcova slepkavības galvenā lieciniece ieradusies Ukrainā (papild.)

50
Borisa Ņemcova draudzene Anna Duricka. Foto: AFP/LETA

Videokameras pie Kremļa izvietojušas FDD struktūras, piekļuve ierakstiem ir tikai drošībniekiem

Krievijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības galvenā lieciniece ukraiņu modele Anna Duricka no Maskavas pirmdienas vēlā vakarā izlidoja uz Kijevu sava advokāta pavadībā, ziņo „Ukrainskaja pravda”. Patlaban viņa jau ir dzimtenē. 

Kā vēsta Ukrainas mediji, Duricka šodien nepiedalīsies Ņemcova bērēs, viņa devusies pie ģimenes – slimās mātes, “Ukrainskaja pravda” teicis viņas advokāts. Duricka no Kijevas lidostas arī izvesta tā, lai nesastaptos ar žurnālistiem.

Medijiem advokāts teicis, ka viņa ir pārgurusi no triju dienu ilgās izmeklēšanas un nevēlas lieku publicitāti.

Duricka, kas bija tieša lieciniece Borisa Ņemcova slepkavībai 27.februāra vakarā, pirmdien telekanālam “Doždj” pastāstīja, ka tiek turēta kādā dzīvoklī Maskavā. “Nezinu, kāpēc mani joprojām tur Krievijā. Apsardze mani nelaiž laukā,” telekanālam teica Duricka.

Duricka stāstīja, ka viņa atrodas draugu dzīvoklī Maskavā, viņu apsargā visu diennakti. Pēc Durickas teiktā, viņai neļauj izbraukt no Krievijas uz Ukrainu. Izmeklēšanas darbības joprojām turpinoties.

Viņa televīzijai stāsta, ka nav parakstījusi nekādus dokumentus, kas liegtu viņai pamest Krieviju.

Duricka arī nezina, kāds varētu būt motīvs slepkavībai. Viņa noteikti noraida versiju par slepkavību greizsirdības dēļ.

Viņa arī teica, ka nav redzējusi uzbrucēju, jo slepkava atradies viņai aiz muguras. “Es nezinu, no kurienes viņš parādījās. Viņš atradās man aiz muguras,” teica Duricka, telekanālam.

Savukārt tad, kad viņa apgriezusies, ieraudzījusi gaišas krāsas automašīnu.

Viņa arī pastāstīja, ka vērsusies pie ielu tīrāmās automašīnas vadītāja, lai tas piezvana un paziņo policijai par notikušo. “Viņš man pateica telefona numuru, un es aizgāju atpakaļ uz notikuma vietu. Policija atbrauca pēc 10 minūtēm,” teica modele.

Pēc tam viņa aizvesta uz policijas iecirkni.

Patlaban Ukrainas pilsone Anna Duricka, kas bija kopā ar Krievijas opozicionāru Borisu Ņemcovu, brīdī, kad viņš tika noslepkavots, “faktiski atrodas mājas arestā”, pavēstīja Ņemcovu ģimenes advokāts Vadims Prohorovs.

“Kad viņu atlaidīs? Ļoti labs jautājums, faktiski Anna atrodas mājas arestā, viņu neatlaiž. Negribētu teikt, ka viņu kaut kā presē, bet izmeklēšanas darbības notiek praktiski cauru diennakti,” sacīja advokāts.

Duricka atrodas Maskavā kāda Ņemcova līdzgaitnieka dzīvoklī, viņš piebilda. Situācija Durickas lietā varētu mainīties vakarpusē, kad būs pabeigtas vairākas ekspertīzes, raksta LETA.

Medijs: Vairākums novērošanas kameru Ņemcova slepkavības brīdī bija atslēgtas

Lai arī dažas videonovērošanas kameras pie Kremļa sienas varēja no liela attāluma fiksēt Putina opozicionāra Borisa Ņemcova slepkavības brīdi uz Maskavas upes tilta 27.februāra vēlā vakarā, daļa videokameru šajā laikā bija atslēgtas „uz remonta laiku”, vēsta Krievijas laikraksts „Kommersant”.

Starplaikā Maskavas Informācijas tehnoloģiju departaments medijiem paziņojis, ka videonovērošanas sistēma darbojusies bez kļūmēm: “Visas pilsētas videonovērošanas kameras naktī no 27. uz 28.februāri darbojās, visi materiāli izmeklētājiem ir pieejami, nekādu darbību ar ierīcēm šajā laikā nebija.”

Pilsētas mērijā savukārt paskaidroja, ka videokameras pie Kremļa, tā kā tas ir īpašs objekts, izvietojušas Federālā drošības dienesta (FDD) struktūras un piekļuve “attēlam ir tikai viņiem”, ziņo portāls “Newsru.com”.

Savukārt FDD oficiālais pārstāvis medijiem paziņoja, ka videokameras pie Kremļa neietverot Maskavas upes tiltu, kur notika slepkavība, jo tās esot pavērstas pret Kremli un nodrošina tā iekšējās teritorijas novērošanu. “Maskavas upes tilts nav FDD apsardzes atbildības zonā. Tur FDD kameru vispār nav,” teica FDD pārstāvis.

Slepkavības izmeklētāju grupu vadīs ģenerālis Igors Krasnovs, kurš pazīstams ar skaļu tā saukto nacionālistu lietu izmeklēšanas vadīšanu iepriekš. Tādējādi, raksta „Newsru.com”, tiek dots signāls, kura no slepkavības versijām tiek uzskatīta par prioritāru.

Kā ziņots, 27.februāra vakarā ar vairākiem šāvieniem tika nogalināts politiķis Ņemcovs. Kopš tā laika ticis publicēts tikai viens videonovērošanas kameras ieraksts, kas īsti neļauj fiksēt slepkavības brīdi un saskatīt slepkavu vai viņa līdzdalībniekus, jo kamera atradusies pārāk tālu no notikuma vietas. Turklāt slepkavības brīdi aizsedz ielu tīrāmā mašīna, kas virzījās pa tiltu tieši šajā brīdī.

Krievijas tiesībsargājošās iestādes izsludinājušas trīs miljonu rubļu lielu atlīdzību par nozīmīgu informāciju, kas palīdzēs atklāt šo slepkavību.

Tikmēr Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas vadītājs Elmārs Broks paziņojis, ka Ņemcovu, iespējams, nogalināja par to, ka viņš gatavojās publiskot pārskatu par Krievijas armijas klātbūtni Donbasā Ukrainā. Intervijā vācu avīzei „Westfalen-Blatt” viņš teicis, ka par Ņemcova slepkavību ir atbildīga Krievijas prezidenta Vladimira Putina radītā sistēma.

Atgriežoties pie slepkavības nakts, „Kommersant” žurnālisti noskaidrojuši, kāpēc izmeklētājiem nav izdevies uzreiz notvert slepkavas. Galvenā slepkavības lieciniece ukraiņu modele Anna Duricka, ar kuru Ņemcovs gāja kopā pāri tiltam, būdama šokā, nespēja nosaukt automašīnas numuru, kas no slepkavības vietas aizveda noziedznieku.

Savukārt videokameru, kas bija uzstādītas notikuma vietas rajonā, bija vai nu pārāk tālu un to ieraksti nebija pietiekami skaidri, vai nu tās vispār nedarbojās.

Vienīgās kameras ierakstu 28.februārī publiskoja Krievijas televīzijas, un tajā redzams, ka slepkava pienāca pie upura, nevis Ņemcovs tika nogalināts no garāmbraucošas automašīnas, kā tika ziņots sākotnēji. Spriežot pēc ieraksta, politiķi nogalināja plkst. 23.31, pēc tam slepkava izskrēja uz ielas braucamās daļas un iesēdās garāmbraucošā automašīnā. Meklēšanā tika izsludinātas baltas krāsas automašīnas „Ford”, „Kia Rio” un „VAZ-2110″.

Kā raksta medijs, izslēgta bijusi arī tā videokamera, kas atradās vistuvāk slepkavības vietai. Dažas stundas pēc slepkavības notikuma vietā ieradies aģentūras TASS fotogrāfs Mitja Aļeškovskis, kurš savā Twitter vietnē publicēja fotogrāfiju ar šo videokameru, kas bijusi vērsta tieši uz slepkavības vietu.

Izmeklētāji notikuma vietā atrada sešas patronu čaulītes, bet politiķis tika nogalināts ar četriem šāvieniem. Duricka nav cietusi. Visas patronas ir devītā kalibra, taču, pēc izmeklēšanas ziņām, tās ir ražojuši dažādi ražotāji dažādos laika periodos.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (50)

dzeris49 02.03.2015. 09.29

Tas ir vēl viens pierādījums, ka slepkavību organizēja FSB, kurai bija informācija par visu notiekošo vai iespēja panākt kameru izslgšanu, un pilnīgākā pārliecība, ka viņi paliks nesodīti, nejauši tādas lietas nenotiek, tā ir demonstratīova politiska slepkavība.

+18
-2
Atbildēt

2

nomale 02.03.2015. 11.34

Noziegumu pilnīgi noteikti pastrādāja FSB. Ja Putins zināja, tad tas bija mājiens ar mietu visai pasaulei. Ja Putins nezināja, tad tas bija mājiens ar mietu Putinam.

Kas bija izpildītājs to diez vai uzzināsim, bet kas bija slepkavības pasūtītājs tas ir zināms jau šobrīd – PUTINS! Pat ja šī slepkavība viņam pašam bija pārsteigums.

+9
-1
Atbildēt

5

    aivarsk > 02.03.2015. 13.12

    Es stipri šaubos, ka kaut ko tādu var izdarīt, pļutkinam nezinot! Nu nevar! Tā tomēr ir plaša mēroga fsb akcija, tādas nerīko bez saskaņošanas. kas to zina, a varbūt mērķis ir noderīgs kādos tālākos pļutkina plānos, kurš riskētu uzrauties?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > 02.03.2015. 15.40

    tajā pašā vietā blakus Kremlim uzspridzināt sešas petardes (pēc šāvienu skaita), tad īsi pavicināt UA karogu

    ———————————

    žetons!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 02.03.2015. 21.11

    Veselas sešas? Domā, ka paspēs?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 02.03.2015. 13.55

    aivarsk

    Es stipri šaubos, ka kaut ko tādu var izdarīt, pļutkinam nezinot!

    ______________

    Ja nu var nogalināt cilvēku, kam FSBešņiki seko dienu un nakti, īpaši vietā, kur čekistu un kameru blīvums pārspēj visu iedomājamo, tad pederastu virsaitis vairs nekontrolē situāciju.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    agrunte > 02.03.2015. 14.03

    Vienā UA forumā redzēju interesantu domu:

    Ja gribat uzzināt, kas stāv aiz šīs slepkavības, var izdarīt pavisam vienkāršu eksperimentu: tajā pašā vietā blakus Kremlim uzpridzināt sešas petardes (pēc šāvienu skaita), tad īsi pavīcināt UA karogu, un tad iekāpt mašīnā un pamēģināt aizbraukt.

    +17
    0
    Atbildēt

    0

eltae 02.03.2015. 13.42

Jau fakts, ka patronas ar kurām izdarīta slepkavība, ražotas dažādās Krievijas rūpnīcās un dažādos laikos, pat ar vairāku gadu starpību liecina, cik pamatīgi izplānota slepkavība. Slepkavības plānotājs nestaigā ar jefreitora, bet iespējams pat ģenerāļa uzplečiem.

+8
-1
Atbildēt

3

    edge_indran > eltae 02.03.2015. 13.56

    ——-

    Mērķē augstāk…..

    Swedish Prime Minister was assassinated on an open street in Stockholm on February 28th 1986.

    https://www.youtube.com/watch?v=LG-EkSCwTgA

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > eltae 02.03.2015. 14.20

    Vai arī patronu sauja pagrābta no bundžiņas …

    Neticu, ka Krievija pēc patronas būtu iespējams atrast – kur tā ceļojusi un kam izsniegta.

    “Ogļrači” no slepkavošanas Ukrainā mājās brauc ne tikai ar patronām kabatā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > eltae 02.03.2015. 21.17

    „…plānotājs nestaigā ar jefreitora, bet iespējams pat ģenerāļa uzplečiem….” Par plānotāju nezinu, bet ķēdes galā ir viens ar puspulkveža uzplečiem un tos pašus nevar redzēt, jo publiski parādās v štatskom. Pie tam ģenerāļi arī nav nemirstīgi – kurš nokrīt ar visu helikopteri, kurš sadeg dzīvoklī vai noslīkst Vidusjūras kūrortā – lielai tautai daudz iespēju.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu