VIDEO: Aspazijas dzeju horvātiski interpretē aktrise Helēna Kaliniča • IR.lv

VIDEO: Aspazijas dzeju horvātiski interpretē aktrise Helēna Kaliniča

20
Horvātu aktrise Helēna Kaliniča. Publicitātes foto

Viņa izvēlējusies Aspazijas dzejoli “No Prometeja cilts” 

Projekta 8.epizode skatītājus aizved uz jaunāko ES dalībvalsti Horvātiju un tās galvaspilsētu Zagrebu, kur aktrise Helēna Kaliniča interpretē Aspazijas dzejoli “No Prometeja cilts” no dzejoļu krājuma “Saulains stūrītis” (1910).

Dzejolis “No Prometeja cilts” atsauc atmiņā sengrieķu mītu par Prometeju, kas Olimpa dieviem nolaupīja uguni un nonesa to cilvēkiem, kā arī iemācīja viņiem dažādus amatus. Arī Aspazija bija gatava nest cilvēkiem gaismu, zināšanas un gara uguni. Šveices trimdā tapušajā dzejoļu krājumā “Saulains stūrītis” atklājas arī viņas maigums, atceroties bērnības iespaidus un pārdzīvojumus. Vienlaikus šī krājuma dzejoļos viņa stāsta, ka ir bijusi jautra un spītīga meitene – “kā roze starp rāceņiem, kā uguns starp sausiem žagariem”.

Sarunā par sievietes spēku un maigumu šajā epizodē iesaistās aktrise Helēna Kaliniča. Pateicoties savam patīkamajam un sulīgajam balss tembram, viņa ieskaņojusi neskaitāmus populārus multfilmu varoņus horvātu valodā (“Zirnekļcilvēks”, “Artūrs”, “Uzvara” un citas). Atpazīstamību savā valstī Helēna ieguvusi, piedaloties dažādos TV seriālos. 2015. gada martā Horvātijas Nacionālajā televīzijā notiks jaunā seriāla “Nesaki to nevienam” pirmizrāde.

Helēna ir ļoti pozitīva personība. Brīvo laiku viņa labprāt pavada kopā ar draugiem, nodarbojas ar jogu, mūziku un dejo. Viņai ir arī netradicionāls hobijs – zobencīņas.

#domasspēks (#mindpower) ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras ES Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu