Ilgdzīvotāji • IR.lv

Ilgdzīvotāji

5
Nellija Ločmele

 

Tekla Šepeļeva ir latviete, kas šomēnes svinēja 105. dzimšanas dienu. Radu pulkā iemalkoja šampanieti, notiesāja gabalu kūkas un palūdza vēl otru. Dzimusi Sibīrijā, pēc vīra zaudējuma karā atgriezusies ar bērniem tēvzemē, viņa tikusi cauri daudzām grūtībām ar dievpalīgu. Kas zina, vai šaisaulē vēl ir ārsti, kas pirms 50 gadiem teica, ka sirsniņa ilgi vairs nevilks. Tādu kā Tekla Latvijā nav daudz – tikai 0,3% no mums ir ilgdzīvotāji.

Pavisam cita kaluma «nemirstība» piemīt politiķim Aigaram Lūsim. Ļaužu, kas piedalās valdības veidošanā, ir vēl mazāk nekā ilgdzīvotāju, bet viņš ir starp šiem retajiem. Ja būtu jāpiesauc iemesls, kāpēc Nacionālo apvienību mēdz dēvēt par «maksātnespējas administratoru partiju», Lūša vārds nebūtu lieki valkāts. Advokāta un maksātnespējas administratora karjeru viņš papildinājis ar atbildīgu amatu Tieslietu ministrijā un uzņēmies partijas ģenerālsekretāra atbildību. Pēdējos mēnešos gan pagājis malā no starmešiem, bet joprojām ir viens no partijas «kodola» kā ģenerālsekretāra vietnieks. Iemesls viņam distancēties no partijas (vai otrādi) ir prozaisks – kriminālizmeklēšana. Likumsargi nupat pēta, vai, pirms dažiem gadiem iesaistoties miljoniem vērtos darījumos, kas neatbilst publiski deklarētai rocībai, Lūsis gadījumā nav ieķēpājies naudas atmazgāšanā, nodokļu nemaksāšanā un dokumentu viltošanā. Lemberga līmenis gluži nav, bet nopietnai partijai vielas pārdomām pietiek.

Zinātnieki izpētījuši, ka ilgmūžības noslēpums tikai par 20% atkarīgs no iedzimtības, lielākā ietekme ir dzīvesveidam. Tātad – katrs pats savas laimes kalējs gan dzīvē, gan politikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu