3 veidi, kā noķert laimi • IR.lv

3 veidi, kā noķert laimi

5
Fizioterapeite Ieva Kundziņa.
Gunita Nagle

Sportojot svaigā gaisā – slēpojot, braucot ar velosipēdu vai nūjojot -, ir lielas izredzes sajust kaifu, savā zinātniskajā darbā secinājusi fizioterapeite Ieva Kundziņa. No trīs viņas pētītajiem sporta veidiem vislielāko prieku rada riteņbraukšana

Sportošanas laikā izdalās par laimes hormoniem dēvētie endorfīni, tas zināms jau sen. Taču sporta zinātniece Ieva Kundziņa ir saistījusi fizioloģiskos procesus ar emocijām, kas rodas pirms un pēc sportošanas brīvā dabā. Izmantojot datorprogrammu Face Reader (FR), viņa lasīja cilvēku sejas kā grāmatas, kurās lieliem skaistiem burtiem bija rakstīts: pārsteigums, prieks, atbrīvotība, enerģiskums. Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas pasniedzēja un fitnesa studijas Vingrosev.lv vadītāja zinātniski pierādījusi: ir vismaz trīs āra aktivitātes veidi – riteņbraukšana, nūjošana un distanču slēpošana, no kuriem cilvēks gūst patīkamas emocijas, nodarbojoties 50 minūtes mērenā intensitātē (70% no maksimālās sirdsdarbības frekvences).

Ievas pētījumā piedalījās 297 cilvēki vecumā no 45 līdz 55 gadiem. «Galvenais iemesls, kādēļ izvēlējos šīs grupas ļaudis, – viņu fiziskās aktivitātes ir maz pētītas. Cilvēkam kļūstot vecākam, samazinās vēlme sportot. Taču palielinās dažādu slimību risks.» Vēl viens nolūks bija vēlme pārliecināt viņus sportot. Ieva gribēja pierādīt, ka sportošana rada prieku.

Lai iegūtu datus FR, katrs pētījuma dalībnieks tika filmēts nelielas intervijas laikā pirms un pēc fiziskajām aktivitātēm. Laimes hormona pētījumiem 22 dalībnieki pirms un pēc slodzes nodeva venozo asiņu paraugus analīzēm. Šī bija pirmā reize, kad Latvijā zinātniskā pētījumā tika testēta endorfīnu izdalīšanās asinīs. «Secināju, ka endorfīns kā hormons jūtami ietekmē cilvēka emocijas. Pat minimāli mainoties endor-fīnu līmenim, mainās izjūtas,» stāsta Ieva.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu