Par ES naudas izkrāpšanu aizdomās tur zemes īpašnieku Fokerotu • IR.lv

Par ES naudas izkrāpšanu aizdomās tur zemes īpašnieku Fokerotu

19
Ilustratīvs foto.

Viens no lielākajiem zemes īpašniekiem neatzīst nekādus likuma pārkāpumus

Par iespējami noziedzīgām darbībām saistībā ar Eiropas Lauksaimniecības fonda naudas līdzekļu izkrāpšanu un ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas aizdomās tur vienu no lielākajām mežu zemes īpašniekiem Latvijā Modri Fokerotu, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz savā rīcībā esošo informāciju.

Fokerots apliecinājis, ka viņš iesaistīts tiesvedībā saistībā ar Eiropas Lauksaimniecības fonda naudas līdzekļu izkrāpšanu un ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, par ko šodien informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID). Viņš apsūdzībai nepiekrīt un uzskata, ka neko nav pārkāpis.

“Esmu nomaksājis visu, kas pienākas, un nav neviena likuma panta, ko es būtu pārkāpis, bet problēma ir VID darbinieku visatļautībā un iznīcinošajā attieksmē pret biznesu. Par to liecina fakts, ka manas grāmatvedes klātbūtnē VID vadošais darbinieks pasaka acīs – neliksim mieru, jo no jums ir ko paņemt,” teicis Fokerots.

Fokerots norādīja, ka nesaskata neko noziedzīgu savā līdzšinējā saimnieciskajā darbībā, jo “visas meliorācijas būves un infrastruktūra ir sakārtotas pēc visiem attiecīgajiem ES standartiem”.

Fokerots ir viens no lielākajiem zemes īpašniekiem Latvijā. Viņa ģimenes īpašumā ir vairāk nekā 6000 hektāru meža un lauksaimniecības zemes.

LETA vēsta, ka VID Finanšu policijas pārvalde 2015.gada 9.februārī Saldus rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi kriminālprocesu par divu fizisku personu veiktajām noziedzīgajām darbībām saistībā ar Eiropas Lauksaimniecības fonda naudas līdzekļu izkrāpšanu un ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas

Krāpniecības rezultātā valsts budžetam nodarīti kopējie zaudējumi nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) 48 733,88 eiro apmērā, bet Lauku atbalsta dienestam nodarīti zaudējumi 179 209,27 eiro apmērā. VID atzīmē, ka viena persona, pret kuru ir lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, ir kāds no lielākajiem zemes īpašniekiem Latvijā.

Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka viena fiziska persona, būdama PVN maksātāja, 2010.gadā, izmantojot apzināti radītas fiktīvas darījumu ķēdes mehānismu, īstenoja šķietamu meliorācijas darbu projektu. Šī persona krāpnieciskajā shēmā iesaistīja citas fiktīvas juridiskas personas ar paša ģimeni saistītos nekustamajos īpašumos, norāda VID.

Noziedzīgo darbību rezultātā iegūtie finanšu līdzekļi, visticamāk, tikuši izmantoti samaksai nelegāli nodarbinātām, izmeklēšanas laikā nenoskaidrotām personām, kā arī samaksai par tehniku un palīgmateriāliem.

Šis ir jau otrais kriminālprocess, kurš tika izmeklēts VID Finanšu policijas pārvaldē saistībā ar viena un tā paša uzņēmuma, kas pamatā nodrošināja shēmas darbību, iespējamām noziedzīgām darbībām. 2012.gada 27.augustā Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīts kriminālprocess par līdzīga veida noziegumiem. Pašlaik kriminālprocess atrodas iztiesāšanas stadijā Saldus rajona tiesā, un galīgais lēmums tajā vēl nav pieņemts.

Komentāri (19)

Aigars Brauns 20.02.2015. 18.46

Skaidrs, ka Fokerots neatzīst nekādus likuma pārkāpumus, Kājiņu saimnieks arī neatzīst nekādu ES fondu naudas izkrāpšanu.

+3
-1
Atbildēt

1

    andrejs > Aigars Brauns 20.02.2015. 20.32

    Vējziedu īpašniekam arī viss kārtībā (skat. KNAB atzinumu). Vispār viss ir kārtībā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

solono 21.02.2015. 11.17

Vai A.Bērziņš un vēl daudzi viņam līdzīgie nav izkrāpuši naudu no ES fondiem?

0
0
Atbildēt

0

Raicha 21.02.2015. 01.29

Ņemot vērā, ka ir nācies Fokerotu satikt klātienē un ne reizi vien, man šoreiz nav šaubu, kam šajā lietā ir taisnība.

IZCILS plēsonīgā kapitālisma pārstāvis.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu