Jaunība nav netikums • IR.lv

Jaunība nav netikums

4
Vientuļās mātes lomu spoži spēlē Anna Dorvala, dēla lomā — Antuāns Olivjē Pilons.
Kristīne Simsone

Filma Māmiņa – kanādiešu zelta puisēna Ksavjē Dolana meistardarbs

Filmu veidošana ir manas narkotikas, – tā filmas pasaules pirmizrādei veltītajā preses konferencē teica kvebekiešu režisors Ksavjē Dolans. Viņam līdzīgu kinoentuziastu pasaulē, protams, netrūkst, bet 25 gadus veco režisoru izceļ viņa talants un nu arī kinobalvu birums. Taču jaunā mākslinieka filmas vērtējamas ne tikai ar balvu prestižu, bet arī ar mērķtiecīgu izaugsmi – ar katru nākamo filmu kvebekietis pierāda, ka ir spējīgs autors, kas kinopasaulē nav mirkļa uzplaiksnījums. Māmiņa (Mommy) tam ir spilgts apstiprinājums – kinematogrāfiski noslīpēta mātes un dēla attiecību drāma, līdz šim spēcīgākais Dolana veikums.

Pārmaiņu priekšā

Ksavjē Dolans kinopasaulē nav svešinieks. Spēlējis kanādiešu TV filmās un seriālos jau no sešu gadu vecuma, savu «lielo izrāvienu» piedzīvoja 19 gadu vecumā, kad vienā no Kannu kinofestivāla apakšprogrammām tika izrādīta viņa debijas lente Es nogalināju savu māti. Pēc gada turpat Kannās vētraina sajūsmas jūra vēlās pār vizuālo «konfekti», attiecību drāmu Iedomātās mīlestības

Dolans, tāpat kā Kventins Tarantīno, ir «Kannu bērns», proti, par nokļūšanu starmešu gaismā viņam jāpateicas tieši Franču Rivjēras festivālam. Tur nopelnītā balva par režiju, ko viņs dalīja ar franču kinoklasiķi Žanu Liku Godāru, Dolanam ir pavērusi durvis uz jauniem apvāršņiem – pašlaik režisors strādā pie pirmās filmas angļu valodā Džona F.Donovana nāve un dzīve. Drāmā par 11 gadus veca aktiera karjeras postu, kā ziņo interneta mediji, spēlēs Džesika Česteina un Sūzena Sarandona. Filma uz ekrāniem nonāks 2016.gadā. Tā, ticams, pārvērtīs Dolana karjeru no «nerentabla» autorkino režisora par krietni ienesīgāku Holivudas filmdari. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu