Andris Mejers, Latgales speķa meistars • IR.lv

Andris Mejers, Latgales speķa meistars

7
«Citi domā, ja cūka sver 100 kilogramu, tad tikpat daudz špeka iznāk. Nē! Pats labākais špeks sālīšanai ir tikai uz muguras, kādi 4—6 kilogrami,» stāsta Andris Mejers. Meistaru ar populārajiem Latgolys galda ražojumiem pagājušajos Jāņos gaidīja 50 vietās. «Nu, mēs taču nevaram! Gribam ne tikai speķi iedot degustēt, bet arī parunāt par dzīvīti.»
Ieva Puķe

 

Lūdzu, latgaļu špekīts ar casnāgiem, pagaršojiet! Nu, Rīgā aug ķiploki, a mūsim Latgalē – casnāgi, Andris Mejers kārdina pircējus. Stāsta, esot ar speķi apceļojis pusi Eiropas. «Bijām gan Briselē, gan Vācijā, Magdeburgā; arī Baltkrievijā, Lietuvā. Tie rēzeknieši, kas no Anglijas un Īrijas atbrakuši uz Latviju ciemos, obligāti no manis paņem špekīti. Ved līdzi pa 10 kilogramiem. Saka: pa gabaliņiem ēdam kā delikatesi pusgadu.»

Iedzimtie briselieši gan speķi nav pazinuši, Mejera piedāvāto kvasu noturējuši par izlejamo kokakolu, bet tad saskrējuši latvieši: «Kad būs nākamā iespēja?» 

«Arī Igaunijā nepirka,» meistars atzīstas. «Uzliku plakātu: «Špeks.» Viens igaunis saka: «Aizlīmē ciet pirmo burtu, igauņu valodā tas ir «peks.»» Uzreiz sāka pirkt!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu