Informators: HSBC skandāls ir vien aisberga redzamā daļa (papild.) • IR.lv

Informators: HSBC skandāls ir vien aisberga redzamā daļa (papild.)

9
Bijušais britu bankas HSBC darbinieks Ervē Falkjani. Foto: AFP/LETA

Bankas bijušā datoreksperta savāktajā informācijā ir redzama ne tikai izvairīšanās no nodokļiem, bet arī HSBC palīdzība, sekmējot nelegālo darbību

Bijušais britu bankas HSBC darbinieks Ervē Falkjani, kurš nopludinājis sensacionālus slepenus dokumentus par bankas saistību ar palīdzības sniegšanu, turīgiem klientiem izvairoties no nodokļu maksāšanas, otrdien brīdināja, ka šie atklājumi ir vien aisberga redzamā daļa, ziņo LETA/AFP.

Atklātībā nonākuši slepeni bankas dokumenti pirmdien izraisīja satricinājumu visā pasaulē, norādot, ka britu bankas HSBC Šveices struktūrvienība palīdzējusi turīgiem klientiem izvairīties no nodokļu maksāšanas un no varasiestādēm noslēpt vairākus miljonus dolāru. Lielbritānijas likumdevēji šajā jautājumā jau sākuši izmeklēšanu.

Šie dokumenti, kurus izanalizējuši Starptautiskā Pētnieciskās žurnālistikas konsorcija (ICIJ) žurnālisti, norāda, ka HSBC nodrošinājusi kontus starptautiskiem noziedzniekiem, korumpētiem uzņēmējiem, politiķiem un slavenībām.

Nedēļas nogalē publicētie dokumenti liecina, ka HSBC Šveices struktūrvienība palīdzējusi klientiem vairāk nekā 200 valstīs izvairīties no nodokļu maksāšanas saistībā ar kontiem, kas saturējuši 119 miljardus dolāru.

Bankas informāciju tehnoloģiju nodaļas darbinieks Falkjani šos dokumentus nozadzis 2007.gadā un nodevis Francijas varasiestādēm, taču iepriekš tie atklātībā nav nonākuši.

ICIJ šos dokumentus ieguva ar franču laikraksta “Le Monde” starpniecību, un konsorcijs tajos dalījies ar vairāk nekā 45 citām mediju organizācijām visā pasaulē.

Taču Falkjani norāda, ka medijos izskanējusī informācija par šo dokumentu saturu ir balstīta tikai uz nelielu daļu no failiem, kurus viņš nodevis Francijas varasiestādēm.

“Šī ir tikai aisberga redzamā daļa,” intervijā franču laikrakstam “Le Parisien” vēsta Falkjani. “Ir vēl krietni vairāk par to, kas pieejams žurnālistiem. Dokumentos, ko es nodevu, ir vairāki miljoni darījumu starp bankām. Šie skaitļi varētu sniegt priekšstatu, kas ir aisberga apakšā.”

Šos dokumentus Francijas valdība izmantojusi, lai izsekotu nodokļu nemaksātājus, un tā šajā informācijā 2010.gadā dalījusies ar citām valstīm, novedot pie vairākām apsūdzībām.

Tikmēr Falkjani tiek meklēts saistībā ar apsūdzībām datu zādzībā, taču Francija un Spānija viņam piedāvājusi aizsardzību, atsakoties viņu izdot Šveicei.

Atklātībā nāk dokumenti par bankas HSBC līdzdalību naudas atmazgāšanā

Atklātībā nonākuši slepeni bankas dokumenti liecina, ka britu bankas HSBC Šveices struktūrvienība palīdzējusi turīgiem klientiem izvairīties no nodokļu maksāšanas un no varasiestādēm noslēpt vairākus miljonus dolāru, ziņo LETA/AFP.

Šie dokumenti, kurus izanalizējuši Starptautiskā Pētnieciskās žurnālistikas konsorcija (ICIJ) žurnālisti, norāda, ka HSBC nodrošinājusi kontus starptautiskiem noziedzniekiem, korumpētiem uzņēmējiem, politiķiem un slavenībām.

Atklātībā nonākušajos dokumentos iekļauti vairāki bijušie un pašreizējie politiķi no Lielbritānijas, Krievijas, Indijas, Āfrikas valstīm, Saūda Arābijas, Bahreinas, Jordānijas un Marokas.

ICIJ vēsta, ka šajos dokumentos atrodami tādu cilvēku vārdi, pret kuriem vērstas ASV sankcijas, tai skaitā Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais Genādijs Timčenko, pret kuru vērstas sankcijas saistībā ar Ukrainas krīzi.

Ar Latviju saistīti iedzīvotāji britu HSBC bankas Šveices struktūrvienībā glabājuši 121,8 miljonos ASV dolāru (107,35 miljoni eiro), vēsta portāls rus.lsm.lv. Ar Latviju bijuši saistīti 49 HSBC klienti. Tiesa, lielākajai daļai nav bijusi Latvijas pilsonība. Viņi kopumā bija atvēruši 62 kontus, no kuriem vairāk nekā puse bija nelegāli.

Salīdzinājumam – ar Lietuvu saistīti 32 cilvēki bankā bija noguldījuši 112 miljonus ASV dolāru (98,71 miljoni eiro) 67 kontos. Lielākais noguldījums – 65 miljoni ASV dolāru (57,29 miljoni eiro).

Visbeidzot, ar Igauniju saistīti bijuši tikai 14 cilvēki, un viņi atvēruši 42 kontus. Tajos kopumā bijuši 11 miljoni dolāru (9,69 miljoni eiro) un lielākais noguldījums bijis 4,1 miljona ASV dolāru (3,61 miljons eiro), secinājis portāls.

Ziņas par HSBC bankā notiekošo balstās uz bankas bijušā datoreksperta Ervē Falsiani savākto informāciju par laiku līdz 2007.gada beigām. Saskaņā ar sākotnējām aplēsēm, dokumentos ir redzama ne tikai izvairīšanās no nodokļiem, bet arī HSBC darbinieku sniegtā palīdzība un konsultācijas, sekmējot nelegālo darbību.

„Falsiani faili” tiek uzskatīti par lielāko informācijas apjomu par kādas bankas darbību. Runa ir par vairāk nekā 100 000 klientu no 200 valstīm un teritorijām un par naudas summu, kas ir aptuveni 200 miljardi (176,27 miljoni eiro) ASV dolāri. Nodokļos, pēc sākotnējām aplēsēm, nav samaksāti simtiem miljoniem dolāru.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (9)

lno 10.02.2015. 11.37

Ar Latviju saistīti iedzīvotāji britu HSBC bankas Šveices struktūrvienībā glabājuši 121,8 miljonos ASV dolāru (107,35 miljoni eiro)…

_________________

Nieki! Lūk, kādi šausminoši noziegumi notiek mūsu valstī:

Pirmdien, 9.februārī, Valmierā no kāda pagraba nozagts kartupeļu maiss un konservētā produkcija, portāls “Delfi” uzzināja Valsts policijā.

Pagrabā, kas atradies Linarda Laicena ielā, ļaundari tikuši iekšā, uzlaužot sienas dēļus. Par zādzības faktu Valsts policija sākusi kriminālprocesu.

Savukārt ap pulksten 12:30, Cēsīs, Uzvaras bulvārī, no veikala “Drogas” 1959.gadā dzimusi sieviete mēģinājusi nozagt dažādas preces vairāk nekā 30 eiro vērtībā.

http://www.delfi.lv/news/national/criminal/valmiera-no-pagraba-nozog-kartupelu-maisu-un-konservus.d?id=45560316#ixzz3RKi2sWus

+10
-2
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 10.02.2015. 09.54

andrejs 10.02.2015. 13.10

domāju, ka vairums mūsu “nišas” banku nodarbojas ar kko līdzīgu. Nu kam ir vajadzīga banka ir kapitālu, kas knapi pārsniedz minimālo, bez filiālēm un nodaļām? Bet pie mums Latvijā tādas pie dzīvības turas un šiku jubileju laikā īpašnieki velk galvā dīvainas cepurītes.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu