Miris bijušais Vācijas prezidents Rihards fon Veiczekers • IR.lv

Miris bijušais Vācijas prezidents Rihards fon Veiczekers

24
Rihards fon Veiczekers. Foto no "Deutsche Welle"

 

Sestdien 94 gadu vecumā miris bijušais Vācijas prezidents Rihards fon Veiczekers (Richard von Weizsäcker), ziņo Vācijas mediji.

Desmit gadus – no 1984. līdz 1994.gadama – viņš ieņēma augstāko politisko amatu Vācijā. Pati nozīmīgākā Veiczekera runa bija Bundestāgā 1985.gada 8.maijā, pieminot 40.gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām. Tas bija kritisks skats uz Vācijas kapitulāciju, ko augstu novērtēja visā pasaulē. „8.maijs bija atbrīvošanas diena,” teica Veiczekers savā runā. „Taču neviens neaizmirsīs, kādas ciešanas daudziem sākās 8.maijā un nācās izciest arī turpmāk,” teica Veiczekers. Turklāt vāciešiem pēc Otrā pasaules kara nav nekāda iemesla justies apdalītiem, izstumtiem un nebrīviem.

Veiczekers dzimis 1920.gada 15.aprīlī Štutgartē diplomāta ģimenē. Ieguvis ļoti labu izglītību, viņš tika iesaukts armijā un dienestu beidza kapteiņa pakāpē. Pēc kara viņš studēja tieslietas, strādāja par advokāta, kurš Nirnbergas kara tribunālā aizstāvēja viņa tēvu, asistentu. Tēvu galu galā notiesāja ar septiņiem gadiem cietumā.

Savas prezidenta darbības desmit gadu laikā viņš par galveno uzdevumu uzskatīja panākt samierināšanos ar Izraēlu un Austrumeiropu. Viņš bija pārliecināts, ka iespējas jaunam sākumam dod nevis pagātnes aizmiršana, bet gan atmiņas par to un piedzīvotā izpratne.

Viņš prezidenta amatā piedzīvoja abu Vāciju – Rietumvācijas un Austrumvācijas – apvienošanos, taču toreiz uzmanības centrā nokļuva Vācijas kanclers Helmuts Kols.

Pēc amata termiņa beigām 1994.gadā Veiczekers bija pieprasīts politikas eksperts un savas Kristīgo demokrātu partijas politikas kritiķis. Līdz pat nāves dienai Veiczekers bija svarīga Vācijas morālā figūra.

 

Komentāri (24)

Ebenemezers-3 01.02.2015. 17.50

pirmais iistais vaacietis peec kar bija Konrāds Adenauers , krievi viņu neieredzeeja , http://www.fonds.lv/mecenati/sudraba/konrada-adenauera-fonds

Vaitzekeram lai vieglas smiltis , viņš tureeja liidz galam Adenauera ietureeto liiniju ,ceriibaa ka apvienosies krievu sadaliitaa Vaacija, un ka taa kļuus viena no ietekmiigajaam valstiim Eiropaa , tas ir piepildiijies

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu