Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā atklās fotogrāfiju izstādi "Aleksandra Čaka Rīga" • IR.lv

Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā atklās fotogrāfiju izstādi “Aleksandra Čaka Rīga”

33

Apskatāmas fotogrāfijas, kas tapušas 20.gadsimta 20.-30.gados Rīgā

Otrdien, 27.janvārī plkst.15 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā (Lāčplēša ielā 48/50) tiks atklāta fotogrāfiju izstāde “Aleksandra Čaka Rīga”, raksta aģentūra LETA. Izstādē būs apskatāmas Roberta Johansona (1877-1959) un Pētera Šmita (1882-1973) fotogrāfijas, kas tapušas 20.gadsimta 20.-30.gados Rīgā. 

Čaka dzīves laika Rīgu ir iespējams iztēloties, lasot viņa un līdzgaitnieku literāro mantojumu, baudot melnbalto kino un skatot tā laika fotogrāfijas. Izstādē “Aleksandra Čaka Rīga” būs iespēja sajust to ielu vilinājumu un smaržu, kādu ir aprakstījis dzejnieks Čaks. Fotogrāfiju autori ir divi latviešu fotogrāfijas nozares aizsācēji – Johansons un Šmits. Johansons bija godājams salona uzņēmumu meistars, nenovērtējama foto dokumentu arhīva autors un mākslinieks, kas piedalījies daudz un dažādās izstādēs Latvijā, Krievijā, Londonā, Romā un Ņujorkā. Daudzi Rīgas skatu uzņēmumi tapuši 20.gadsimta 20.gadu nogalē un 30.gados, izmantojot tādus atbilstošus tehniskos paņēmienus kā objektīvs, gaismas virziens un kompozīcija, lai iemūžinātu konkrētus objektus ar mērķi saglabāt attiecīgā laika brīža izjūtas. 

Toties Šmits ir viens no stereofotogrāfijas aizsācējiem Latvijā. Tā ir telpiska fotogrāfija, kura kalpojusi par pamatu mūsdienu 3D kino attīstībai, un tās pamatā tiek izmantotas cilvēka redzes īpatnības – spēja uztvert attēlu reljefi. Šmits piedalījies gan vietējās, gan starptautiskajās fotoizstādēs ar stereofotogrāfijām un etnogrāfiskajiem uzņēmumiem. 

Fotogrāfiju izstāde “Aleksandra Čaka Rīga” būs skatāma līdz 12.martam. Tā tapusi sadarbībā ar muzeju “Mencendorfa nams”. Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu