Polija nodod Polaņska izdošanas lietu reģionālajai tiesai • IR.lv

Polija nodod Polaņska izdošanas lietu reģionālajai tiesai

29
Romāns Polaņskis preses konferencē Polijā. Foto: AFP/LETA

Polaņskis 1977.gadā ASV tika apsūdzēts par mazgadīgas meitenes pavešanu

Polijas prokuratūra nosūtījusi izskatīšanai Krakovas reģionālajā tiesā ASV prasību par kinorežisora Romāna Polaņska izdošanu, lai viņu varētu saukt pie atbildības par 1977.gada apsūdzību nepilngadīgas meitenes seksuālā izmantošanā, ziņo LETA/Reuters.

“Šīs lietas tālākā attīstība būs atkarīga no tiesas,” norādīja prokuratūras pārstāvis.

Saskaņā ar Polijas likumiem, ja tiesa lems par labu ASV prasībai, galīgais lēmums par režisora izdošanu būs jāpieņem tieslietu ministram.

1977.gadā Polaņskis tika apsūdzēts toreiz 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tai skaitā par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

Šveices varasiestādes 2009.gadā pēc ASV pieprasījuma arestēja franču režisoru, kad viņš devās pēc balvas uz Cīrihes kinofestivālu. Pēc vairākiem cietumā pavadītiem mēnešiem Polaņskim tika mainīts drošības līdzeklis uz mājas arestu, kura laikā viņš atradās savā brīvdienu mājā slēpošanas kūrortā Gštādē, gaidot Šveices varasiestāžu lēmumu par viņa izdošanu vai neizdošanu ASV.

Galu galā 2010.gada jūlijā Šveices tiesa noraidīja ASV prasību viņu izdod un atcēla mājas arestu, tomēr apsūdzības dzimumnoziegumos ASV nav atceltas.

1976.gadā Polaņskis ieguva Francijas pilsonību.

Oktobrī Polaņskis ieradās Varšavā, lai piedalītos ebreju muzeja atklāšanā. ASV vēlējās panākt viņa arestu. Polijas prokurori izjautāja 81 gadu veco kinorežisoru, bet viņu neaizturēja.

Polaņskis iepriekš solījis sadarboties ar Polijas varasiestādēm. Taču lietai pietuvināts informācijas avots medijiem atklājis, ka režisors cīnīšoties pret izdošanu.

“Esmu ieradies galvenokārt tāpēc, lai sagatavotos filmai, ko vēlos šogad uzņemt,” Polaņskis pirmdien sacīja intervijā telekanālam TVN24. “Es zinu, ka iesniegta prasība par izdošanu. Protams, es pakļaušos procedūrai, un tad jau redzēsim. Es uzticos Polijas tiesu sistēmai. Ceru, ka viss būs labi.”

Polaņskis dzimis poļu ģimenē, taču dzīvo Francijā. Daudzi poļi 81 gadu veco Polaņski uzskata par vienu no dižākajām mūsdienu kultūras personībām.

Patlaban Polaņskis atrodas Polijā, kur uzņem savu jaunāko filmu. Režisora nākamā kinolente būs par Dreifusa prāvu – politisku skandālu, kas satricināja Franciju pirms vairāk nekā simt gadiem.

 

Komentāri (29)

dzeris49 21.01.2015. 12.26

ASV varētu izdomāt labāku nodarbošanos, kā vajāt izcilu mākslinieku, kurš jaunībā stājies seksuālos sakaros ar meiteni, nepaprasot tai pasi, un kura to darīja pilnīgi labprātīgi, faktiski, pati Poļanski uz to aicinot, un kurai nekādas preytenzijas pret viņu nav.

Kaut, no otras puses, tiesu birokrātija iet savu ceļu, neatkarīgi no loģikas.

Cerams, poļi Poļanski ASV neizdos.

+2
-2
Atbildēt

1

    Ēriks > dzeris49 21.01.2015. 12.44

    Lai tik izdod,re kā mūsējie izdod Čalovski pat bez jebkādas tiesas.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu